logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Kangoo 2 2010 – zamek klapy bagażnika nie działa po montażu kamery cofania

ipek33 05 Sie 2025 08:03 369 5
REKLAMA
  • #1 21626230
    ipek33
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Dzień dobry,

Pacjent to Renault Kangoo 2 2010 r. osobowy (klapa jednoczęściowa otwierana do góry). Mam problem z zamkiem klapy bagażnika. Przestał działać. W weekend montowałem chińskie radio z kamerą.

Uparłem się, żeby kable przecisnąć przez peszel między karoserią a klapą - ogrzewałem cierpliwie gumę suszarką do włosów i milimetr po milimetrze wpychałem miedzianą rurkę, przez którą później przeprowadziłem wtyczki.

Zabieg się udał ale przestał działać zamek klapy :)

Możliwe przyczyny:
    1) uszkodzenie kabla w peszlu - oświetlenie tablicy działa, ogrzewania szyby nie sprawdziłem, wiązki nie rozpruwałem;
    2) wypięta jakaś wtyczka - znalazłem w nadkolu wtyczkę, na której pojawia się napięcie ok 10 v w momencie naciskania przycisków na pilocie - sęk w tym, że nie ma w co ją wpiąć;
    3) inna przyczyna.

Wrzucam foto wtyczki
    [Rozwiązano] Renault Kangoo 2 2010 – zamek klapy bagażnika nie działa po montażu kamery cofaniaDSC_84..JPG (2.43 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

oraz foto wiązki z netu:
    [Rozwiązano] Renault Kangoo 2 2010 – zamek klapy bagażnika nie działa po montażu kamery cofaniawiazka.jpg (48.67 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Poza białą wtyczką nie ma tam miejsca, gdzie ta moja czarna wtyczka powinna być podłączona:

Trzecie zdjęcie to widok na wtyczkę od strony zamka i przycisku odblokowania klapy - białą wtyczka od zamka, obstawiam, że kabel szary i zielony są od zasilania, pozostałe - sygnałowe od przycisku:
    [Rozwiązano] Renault Kangoo 2 2010 – zamek klapy bagażnika nie działa po montażu kamery cofaniawtyczki...jpg (76.06 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Szary i zielony są też w białej wtyczce od strony nadkola. Sprawdzałem tam napięcie i również pojawia się po wciśnięciu przycisków na pilocie ale jest to ok 1 V.

Proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki, dla ułatwienia dodam, że jestem kompletnym laikiem i nie umiem nawet lutować ;)
  • REKLAMA
  • #2 21626233
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    Popsułeś no to czas zapłacić w warsztacie. Nie potrafisz to trzeba było nie grzebać. No inaczej nie da się . To nie TVN Turbo.

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, nie będące próbą rozwiązania problemu.

• REKLAMA
  • #3 21627076
    ipek33
    Poziom 11  
    Ok, ogrzewanie szyby działa, wygląda więc na to, że tylko zasilanie silniczka zamka straciłem.

Przycisk otwierania wygląda na sprawny, jeśli dobrze operuję miernikiem ;) Czujnik otwarcia klapy działa prawidłowo, co widać na desce rozdzielczej.

Kostka na krótkim kablu w nadkolu to ślepy trop, nie ma jej absolutnie do czego podpiąć, wszystko co przechodzi przez peszel zaczyna się przy białej wtyczce w nadkolu.

Prawdopodobnie jest od innej wersji wyposażenia, to auto ma wiązkę ze złotej epoki motoryzacji, np. pod podłokietnikiem jest okablowanie pod drugie gniazdo zapalniczki, wystarczyło kupić gniazdo z pasującą wtyczką na znanym portalu (nie cierpię lutować) i jest zasilanie dla pasażerów z tyłu.

Do tego są jakieś switche i wyprowadzenia, pewnie pod grzanie foteli. Ale tego już nie ruszam ;)

Pozostaje dziś zsunąć peszel, rozpleść izolację i obejrzeć kable - użytkownicy "renówek" często mają problemy z przetartymi kablami w peszlu, ja musiałem przyspieszyć proces przepychaniem dodatkowych kabli.

Serdecznie dziękuję za ożywioną dyskusję i niezwykle cenne rady!

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 21627078
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3406
    ipek33 napisał:
    Pozostaje dziś zsunąć peszel, rozpleść izolację i obejrzeć kable - użytkownicy "renówek" często mają problemy z przetartymi kablami w peszlu, ja musiałem przyspieszyć proces przepychaniem dodatkowych kabli.

Dobry trop, tam szukaj.
  • REKLAMA
  • #5 21627511
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    ipek33 napisał:
    dziękuję za ożywioną dyskusję i niezwykle cenne rady

Napisz jakiej rady teraz oczekujesz, skoro sam sobie zepsułeś wiązkę przewodów.
    ipek33 napisał:
    ogrzewałem cierpliwie gumę suszarką do włosów

Nikt w ten sposób nie "przepycha" przewodów przez gumowy przepust .

ipek33 napisał:
    milimetr po milimetrze wpychałem miedzianą rurkę, przez którą później przeprowadziłem wtyczki

Czyli teraz musisz milimetr po milimetrze zweryfikować ciągłość przewodów na odcinku wiązki, gdzie "wpychałeś miedzianą rurkę".
    Możesz też od razu kupić nową wiązkę tylnej klapy z fragmentem przepustu gumowego i ją zamontować w samochodzie.

ipek33 napisał:
    przeprowadziłem wtyczki

Jakiej wielkości wtyczki ?

Złącze 4-pinowe z opisem funkcji poszczególnych przewodów
    Dwa kable z żeńskimi wtykami RCA: żółtym i czerwonym
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21627818
    ipek33
    Poziom 11  
    Wtyczki - ta dolna para. Niestety nie wiedziałem, że to zwykłe kable dwużyłowe, które można przeciąć i zlutować, myślałem, że może jakieś w oplocie, stąd ten pomysł z przepychaniem wtyczki.

Ale to faktycznie słaby pomysł, trzeba kable ciąć.

Wiązka w peszlu padnie prędzej czy później, więc i tak będę musiał tam wrócić, tymczasem chciałem tydzień przed urlopem wyrobić się z chińskim radiem (też słaby pomysł, bo pewnie nie warte tej roboty).

Generalnie zmyliła mnie ta wolna wtyczka w nadkolu, na której pojawiał się prąd po naciśnięciu pilota, w zasadzie nie 10 ale 12 V - tyle samo potrzebuje silnik zamka w klapie.

Liczyłem, że mnie ktoś nakieruje, czy szukać pary dla wtyczki czy jednak od razu wiązka w peszlu.

Finalnie okazało się, że - tak jak wyczytałem na forach Renault - pierwsi podejrzani to 4 cienkie czarne kable, u mnie już pierwszy pękł po pociągnięciu (ciągłość miał tylko na izolacji).

Trefny był tylko jeden, zlutowałem to nawet zgrabnie jak na mnie i póki co działa, zostało pozakładanie boczków.

Mam nadzieję, że moje "przygody" okażą się przydatne dla innych majsterkowiczów :)
REKLAMA