logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Kangoo II 1.6, 2013 - Zamek tylnej klapy działa odwrotnie, co robić?

Myson80 23 Sty 2025 13:17 744 9
REKLAMA
  • #1 21406192
    Myson80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry

Jestem posiadaczem samochodu Renault Kangoo II, 1,6 Pb VINVF1KW0UB549620696 i mam problem z zamkiem tylnej klapy.

Padł zamek, kupiłem nowy, ale po zamontowaniu okazało się, że działa odwrotnie. Jak jest otworzona klapa, to nic na zegarach nie pokazuje. Jak zamknę, to świeci się kontrolka otwartych drzwi i oświetlenie. Zamek centralny też działa odwrotnie. Zwróciłem ten zamek i zamówiłem nowy, podając już VIN, aby dobrać do tego konkretnego modelu. Przyszedł zamiennik od firmy NTY EZC-RE-048, niby pasujący do tego modelu, ale działa też na odwrót. Numer oryginalnego zamka 8200497798B 05.09.13. Nie chcę zamawiać kolejnego, nie mając pewności, że znów dostanę niepasujący. Czy może problem jest gdzieś indziej?

Liczę na Waszą pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #2 21406211
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 919
    A nie lepiej spróbować kupić używaną ale orginalną część. Może będzie pracowała poprawnie.
    Jest też ważniejsze pytanie jak jest zrealizowany obwód wykrywający otwartą klapę bagażnika ?
    Może masz uszkodzony jakiś czujnik albo przewody na zgięciu ?
    Warto by przedzwonić i je posprawdzać.
  • #3 21406216
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    Wszystkie były jednakowe nie było odwrotnie działających,
    Pewnie przy naprawie klapy ktoś zamienił przewody.
  • REKLAMA
  • #4 21406306
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Zamek posiada tylko 4 piny - dwa zasilające silnik zamka, dwa od mikrostyku. Nie ma możliwości zamiany NC - NO.
  • #5 21406341
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 844
    kkknc napisał:
    Pewnie przy naprawie klapy ktoś zamienił przewody.

Z tego co kojarzę to w Renault jest sterowanie +/- i -/+, tzn. podanie napięcia (impulsu) w jednej polaryzacji powoduje zadziałanie - zamknięcie lub otwarcie. Na 100% jest zamiana przewodów gdzieś we wtyku po drodze do zamka.
  • REKLAMA
  • #6 21406359
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    >>21406341
    Ale tam nie ma możliwości ryglowania. To nie są drzwi boczne.
    Przecież to tylna klapa, nie ma tam żadnego mechanicznego cięgna. Zamek jest w pełni elektroniczny i gdy się zatrzaskuje, to poza śrubokrętem, jedyna możliwość otwarcia to podanie sygnału napięciowego, otwierającego zamek.
    Klamki nie ma - to tylko switch.
    Centralny jest zamknięty -> przyciśnięcie niczego nie powoduje.
    Centralny jest otwarty -> przyciśnięcie przycisku powoduje podanie przez sterownik zasilania siłownika na sekundę/dwie.
  • #7 21636303
    tomlisu1972
    Poziom 2  
    Witam. Mam dokładnie tę samą awarię, po wymianie zamka na nowy, zamyka i otwiera się na odwrót. Czy usunął Pan tę awarię i jaka była przyczyna?
    Dziękuję i pozdrawiam.

Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

@Myson80 Witam, znalazłem, że miał Pan problem z zamkiem bagażnika w Kangoo. Udało się ten problem rozwiązać? Jeśli tak, to mogę zapytać, co jest przyczyną i jak to ogarnąć? Mam dokładnie tak samo, wymieniłem zamek na nowy i działa odwrotnie.
  • REKLAMA
  • #8 21636424
    Myson80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry

Kwestia loterii. Rozmawiałem z mechanikiem specjalizującym się we francuzach i powiedział, że jeśli chcę mieć pewność, że będzie dobrze działać, to tylko zamawianie w ASO po VIN. Nawet zamawianie po VIN w sklepie nie daje gwarancji, że będzie działać poprawnie. Można ewentualnie zamawiać z różnych firm, i a nuż się uda. U mnie skończyło się na ASO.
  • #9 21636684
    tomlisu1972
    Poziom 2  
    >>21636424 Czyli zamek jest źle wykonany i trzeba kupić nowy?
  • #10 21636726
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 844
    Jeszcze może być co innego. On chyba dostaje impuls. W jak stanie zakładasz zamek?
    Otwarty czy zamknięty?
    W Scenic 1 miałem tak z siłownikiem klapki paliwa (silniczek napędzający bolec blokujący klapkę) - otwierałem auto, ale siłownik był w pozycji zamknięty - sprawdzałem podpinając do instalacji i działał odwrotnie albo nie działał. Otwarte auto, siłownik w pozycji otwartej zamontowany i wszystko OK.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Kangoo II 1.6 z 2013 roku problem z zamkiem tylnej klapy polega na odwrotnym działaniu nowo zamontowanego zamka – po zamknięciu klapy świeci kontrolka otwartych drzwi i włącza się oświetlenie, a centralny zamek działa odwrotnie. Zamek posiada 4 piny: dwa do zasilania silnika i dwa do mikrostyku, bez możliwości zamiany styków NC/NO. Przyczyną najprawdopodobniej jest zamiana przewodów w instalacji elektrycznej lub uszkodzony czujnik wykrywający stan klapy. Wymiana zamka na zamiennik NTY EZC-RE-048, mimo podania VIN, nie rozwiązała problemu. Zaleca się zakup oryginalnego zamka w ASO po numerze VIN, gdyż zamienniki mogą działać nieprawidłowo. W tylnej klapie sterowanie zamkiem odbywa się przez zmianę polaryzacji napięcia, co wymaga prawidłowego podłączenia przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA