logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link – czy warto kupić chiński sprzęt sieciowy? Wasze doświadczenia i opinie

Magic_moon 06 Sie 2025 08:16 1134 11
REKLAMA
  • #1 21627128
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Cześć. Mam pytanie do specjalistów od sieci. Chciałbym poznać wasze opinie odnośnie chińskiej marki TP-Link. Czy to sprzęt godny uwagi, czy lepiej się w to nie pchać ?
  • REKLAMA
  • #2 21627166
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5423
    Magic_moon napisał:
    Czy to sprzęt godny uwagi,

Miało być tanio, jest tanio.
    Miało być dobrze, jest tanio.
  • #3 21627202
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21627594
    IC_Current
    Ocena: 2506
    Magic_moon napisał:
    Czy to sprzęt godny uwagi, czy lepiej się w to nie pchać ?

Do domu jak najbardziej. Nawet polecam.
    Do firmy czy profesjonalnych sieci absolutnie NIE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21627676
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21627792
    KOCUREK1970
    Ocena: 5423
    @vlipknot
    Dlatego nigdy, ale to nigdy nie zgłaszasz uszkodzenia dowolnego sprzętu z tytułu gwarancji do producenta.
    Tu zawsze jesteś na łasce serwisu, bo to oni decydują: co, jak, kto itd. Nie ma też żadnej ochrony kupującego.

Wszelkie sprawy zgłaszamy tylko i wyłącznie jako reklamację na niezgodność towaru z umową do sprzedającego.
    Jest ochrona KC i ustawy o prawach konsumenta. Kupujący decyduje, co z fantem zrobić.
    W ciągu 24 mc od zakupu nie ma znaczenia powód uszkodzenia – przyjmuje się, że w tym okresie to sprzedający ma udowodnić, że sprzedał sprzęt sprawny.
  • REKLAMA
  • #7 21627869
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 21627874
    IC_Current
    Vlipknot napisał:
    Czasami się zastanawiam po co ten przepis jest Niezgodne z umową kupna/sprzedaży skoro tak duże sklepy,

Inaczej. Przepis potrzebny i w krajach cywilizowanych jak najbardziej działa.
    Niestety zobacz jak jest u nas - wejdź do Biedronki i masz pełen obraz instytucji państwowych. UOKIK, który może się i stara, ale o jedno zero kary za małe wystawia i patosądy - silne jedynie wobec straganiarza, który paragonu nie wystawia. Jak UOKIK wystawi jakąkolwiek karę dużej firmie, nawet na żałośnie małą kwotę, to zawsze sprawa w sądzie ląduje a ten prawie zawsze jeszcze te groszowe kary obniża.
    Dopóki ktoś tej stajni Augiasza nie posprząta, to tak będziemy żyli.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21627876
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Akurat ja mam dobre doświadczenia reklamacji w sklepach sieciowych. Zawsze bez problemu załatwione pozytywnie a "trochę" ich składałem.
  • #10 21627903
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21627933
    IC_Current
    Vlipknot napisał:
    Żądanie zwrot gotówki, a market odpisuje, że wymienia na nowy bo przepis mówi, że za 3 -im razem jak zgłosze to dopiero uznają

To znaczy się, że kłamią i sondują na ile klient jest prawnie obeznany. Jak odpisze składnie i z paragrafami, to pewnie "zmienią" zdanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21627939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny chińskiej marki TP-Link w kontekście sprzętu sieciowego. Uczestnicy podkreślają, że TP-Link oferuje solidne i przystępne cenowo urządzenia, które sprawdzają się zarówno w domowych, jak i małych biurowych sieciach. Wskazuje się na dobrą jakość wykonania, stabilność działania oraz szeroką gamę produktów, w tym routery, switche i access pointy. Zwraca się uwagę na łatwość konfiguracji oraz dostępność aktualizacji oprogramowania. Niektórzy użytkownicy zauważają, że TP-Link może nie dorównywać markom premium pod względem zaawansowanych funkcji i wsparcia technicznego, ale dla większości zastosowań jest to sprzęt godny polecenia. W dyskusji pojawiają się także uwagi dotyczące kompatybilności i bezpieczeństwa, które są na poziomie standardowym dla urządzeń tej klasy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA