logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco Daily – czy po ponownym zdjęciu głowicy trzeba ją drugi raz planować?

Marek merc 06 Sie 2025 21:56 390 18
REKLAMA
  • #1 21627883
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ocena: 64
    Witam
    Mam pytanko auto przejechało 200km po planowaniu głowicy. Ale teraz muszę jeszcze raz zdjąć głowice poniewaz mam pęknięty pierscien tłoka. Chodzi mi czy ponownie głowica powinna być planowana. Dzięki za info.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21627925
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ok dzieki tak myślałem
  • #4 21629030
    Trucker Daf
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Czy to " Zawsze po zdjęciu głowicy się planuje " dotyczy tylko tego przypadku silnika, czy ogólnie taka jest reguła?
  • #5 21629081
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3319
    Błąd o tym czy trzeba planować głowice decyduje pomiar jej płaszczyzny. Jeśli mieści się w specyfikacji nic nie trzeba planować. Jeśli była ściągana nie przez uszkodzenie uszczelki pod głowicą (przegrzanie) to jest szansa że jest prosta a powierzchnia wymaga tylko oczyszczenia. Nawet jak dasz do planowania to dobry zakład zdejmuje tylko tyle by ją wyrównać a nie jakąś stałą wartość.
    Drugim częstym błędem jest brak weryfikacji powierzchni bloku a czasami tam jest problem i prosta głowica do krzywej powierzchni bloku nie będzie dolegać równo i znów padnie UPG. Blok też się planuje gdy pomiar wykaże odchylenia od płaszczyzny.
    Często się zdarza że jazda z nieszczelną uszczelką (dolewanie płynu) powoduje że w miejscu nieszczelności robi się wżer i blok wymaga planowania. Sam proces okręcania głowicy gdy nie chcemy jej pokrzywić bardziej powinien odbywać się etapami a kolejność odkręcania śrub powinna odbywać w odwrotnej kolejności jak sugeruje instrukcja przykręcania.
  • REKLAMA
  • #6 21629260
    Trucker Daf
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Planując blok konieczne jest aby dostępna była nadwymiarowa UPG, gdyż zwieksza się wystawanie tłoków. Z kolei, przy planowaniu głowic z wałkiem rozrządu w niej, napędzanym kołami zębatymi a nie łańcuchem lub paskiem, wymaga korekty luzu międzyzębnego zębatek.
  • #7 21629322
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ok duze dzieki za info . Uszczelka jest ok nic się nie dzieje tak jak pisalem auto przejechało tylko 200km po remoncie i wymiany tuleji tłoków jedynie co jest nie tak to przy zakładaniu pierścienii kturas pękł i po otwarciu korka na pracującym silniku dmucha para z korka wlewu oleju . Moim zdaniem cisnienie dmucha do korowodu i wywala z korka. I tego to jeszcze nie wiem auto gubi płyn ale brak wyciekow płynu z węży.
  • #8 21629329
    sigwa18
    Poziom 43  
    Silnik 3.0 diesel? Tam jest dziwna odma z filtrem odśrodkowym. I przez korek ciężko ocenić czy dmucha. Dopiero zdjęcie węża z odmy i zatkanie go na chwile albo założenie rękawiczki gumowej daje dobrą ocenę czy ją nadmucha?.

PS Były honowane cylindry pod nowe pierścienie?
  • #9 21629362
    Marek merc
    Poziom 11  
    To 2.3 d zdejmowałem odme calkowicie i to samo nie dawałem rękawiczki. Tak cylondry byly planowane pod nowe pierścienie.
  • #10 21629397
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 752
    Pytanie było nie o planowanie lecz o honowanie.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #11 21629463
    Marek merc
    Poziom 11  
    Blok zostal wyslany do warsztatu I założyli nowe tuleje ale czy byly hodowane to tego nie wiem oni powinni wiedzieć co mają robic. Tylko powiedzieli mi jakie pierścienie kupic I takie założyłem.
  • #12 21629479
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ryzykowne nie sprawdzać tego co inny warsztat zrobił. Po latach sprawdzam wszystko czego sam nie robiłem a nawet czasem sobie nie ufam.
  • #13 21629511
    Marek merc
    Poziom 11  
    Silnik składałem sam jakoś im ufałem i byłem pewien ze zrobią robotę do końca.
    Teraz auto oddałem do warsztatu bo nie mam już siły od nowa to robić mam to gdzieś. Moze uda mi się wysłać filmik ja takim para wychodzi moim zdaniem to nie para tylko powietrze wywala z korowodu I wypycha do wlewu korka oleju. Dlugo nad tym myślałem co jest przyczyną i stwierdziłem że pękł pierscien tłoka przy zakładaniu.
  • #14 21629709
    sigwa18
    Poziom 43  
    Odma idzie do węża przed turbo tam trzeba sprawdzać czy robi ciśnienie.
  • #15 21630105
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ja jakiś czas temu zdejmowałem odme calkowicie I z odmy nic nie dawało tylko z korka i z manetki oleju.
  • #16 21630400
    sigwa18
    Poziom 43  
    To nie masz przedmuchów jak z odmy nie daje. Z korka zawsze jest ruch powietrza tylko że tam i z powrotem. Trochę pary też nic dziwnego.
  • #18 21630907
    sigwa18
    Poziom 43  
    Nałóż balona albo rękawiczkę. Bo to wygląda jak właśnie dmuchanie i zasysanie. Jak jest przedmuch to nadmucha tego balona. Dwa odma jest otwarta więc jak masz otwarte ujście. Jak pisałem wcześniej takie rzeczy sprawdza się na odmie.
  • #19 21630960
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ok spróbuję tak zrobic

Podsumowanie tematu

✨ Po zdjęciu głowicy silnika Iveco Daily, konieczność planowania głowicy zależy od pomiaru płaszczyzny jej powierzchni. Jeśli powierzchnia mieści się w specyfikacji, wystarczy jej oczyszczenie, a planowanie wykonuje się tylko w przypadku odchyłek lub uszkodzeń spowodowanych np. przegrzaniem. Podobnie należy sprawdzić płaszczyznę bloku silnika, gdyż jego nierówności mogą powodować nieszczelności uszczelki pod głowicą. Planowanie bloku wymaga dostępności nadwymiarowej uszczelki pod głowicą (UPG) ze względu na zwiększone wystawanie tłoków. W silnikach z wałkiem rozrządu napędzanym kołami zębatymi konieczna jest korekta luzu międzyzębnego po planowaniu głowicy. W dyskusji poruszono także problem pękniętego pierścienia tłoka i objawów nadciśnienia w układzie korbowodowym, które powoduje wydmuchiwanie pary lub powietrza przez korek wlewu oleju. Sugerowano kontrolę układu odpowietrzenia (odmy) oraz honowanie cylindrów pod nowe pierścienie. Zaleca się weryfikację wykonanych napraw przez warsztat, zwłaszcza dotyczących tulei i pierścieni tłokowych, aby uniknąć dalszych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA