logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pistolet do udrażniania rur z portalu aukcyjnego za 38 zł – skuteczność i opinie

Htomas 07 Sie 2025 05:42 888 16
REKLAMA
  • #1 21628006
    Htomas
    Poziom 18  
    Ocena: 152
    Jak najskuteczniej przepychać zatkane rury w kanalizacji? Miałem niedawno przypadek, że zapchało się WC. Na szczęście miałem jeszcze trochę Kreta i udało się częściowo udrożnić odpływ. Ale co dalej? Szukającw necie natrafiłem na pistolety do udrażniania. Na znanym portalu aukcyjnym koszt z wysyłka to ok. 38 zł a opinie doskonałe. Zamówiłem, pistolet przyszedł juz następnego dnia i okazało się, że rzeczywiście działa :) Kilka strzałów i woda zaczęła spływac jak należy :) Jak na tę cenę wykonanie jest całkiem solidne. Trzeba uważąć, aby nie kierowac wylotu w strone twarzy, bo po naciśnięciu spustu wylatuje sprężone powietrze (ciśnienie do 3,5 bar) jak z wiatrówki. Przy okazji: w pewnym markecie budowlanym identyczny produkt wyceniono na - uwaga - niemal 200 zł :)
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 21628145
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Zamiast takiego cudeńka wystarczy mi kawałek wężyka. Jeden koniec zakładam na kran a drugi wprowadzam do rury. Wystarczy odkręcić wodę.
  • REKLAMA
  • #4 21628178
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    W WC zadziała mocny woreczek plastikowy z taką ilością powietrza aby dało się go wcisnąć w otwór muszli. Wystarczy teraz wepchnąć z całej siły i zator powinien ustąpić.
  • #5 21628186
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3788
    Htomas napisał:
    Miałem niedawno przypadek, że zapchało się WC.

Htomas napisał:
    Szukającw necie natrafiłem na pistolety do udrażniania.

Mim zdaniem nie warto. Zupełnie wystarczający jest znany od dawna i dobrze sprawdzony przepychacz sanitarny, zwany także "przepychaczem kibla". Jest prosty, niezawodny oraz czasem niezbędny:

Tradycyjny czerwony przepychacz do toalety z drewnianym trzonkiem

Oczywiście można się także zdecydować na nieco zmodernizowaną wersję "turbo", ale... Postępu jeśli chodzi o funkcjonalność nie widzę, mam też większe obawy jeśli chodzi o żywotność. Te stare na prawdziwej gumie potrafiły przetykać kible u trzech pokoleń. Czy tyle wytrzymają nowe przepychacze? No, ale postęp pojawia się także i w tej dziedzinie, więc można wypróbować:

Przepychacz do toalety z białym uchwytem i czarną końcówką harmonijkową

Powodzenia :-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21628293
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4603
    @Mobali I w którym miejscu ten przepychacz przystawiasz do kibla? Raczej nadaje się to do umywalki, ale że najczęściej powodem złego odpływu z umywalki jest zatkany syfon, to radzę częściej syfon pod umywalka i zlewozmywakiem rozebrać i dokładnie przemyć. A jeśli okazuje się , ze pomimo czystego syfonu jest nadal problem z odpływem, to też nie czeka się, aż całkowicie brakuje odpływu, tylkom jak najszybciej trzeba dokładnie udrożnić rury, a do tego używa się żmijki, lub myjki wysokociśnieniowej.
  • REKLAMA
  • #7 21628326
    Mobali
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    I w którym miejscu ten przepychacz przystawiasz do kibla?
    Średnica gumy jest zbliżona do otworu w muszli klozetowej. Wpychasz więc i popychasz zawartość tej dziury, w której powinna odpłynąć poranna "produkcja". Zapewniam, że działa niezawodnie ;-)
    stanislaw1954 napisał:
    . A jeśli okazuje się , ze pomimo czystego syfonu jest nadal problem z odpływem,
    Wtedy świetnie sprawdza się spirala. Także stosowana od lat.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21628408
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Mobali Muszle mają różne otwory, a to, że u ciebie akurat zgadza się z rozmiarem "popychacza", to albo przypadek, albo twoje szczęście. A wszystko się zaczyna od oszczędnego spłukiwania, bo "woda kosztuje". Dawniej kąpiel w wannie była czymś normalnym i wlewano całą wannę wody, teraz nawet jeśli jest wanna w łazience, to i tak wlewa się 10 cm wody, bo drogo,, a efekt jest taki że rury kanalizacyjne się zatykają, bo się ich nie płucze.
  • #9 21628582
    Mobali
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    ...albo twoje szczęście
    Pewnie tak, ważne że działa ;-)
    stanislaw1954 napisał:
    A wszystko się zaczyna od oszczędnego spłukiwania, bo "woda kosztuje".
    Nie oceniaj innych własną miarą ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21628649
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Mobali Nie oceniam, tylko miałem nieraz z tym do czynienia, więc wiem o czym piszę. Lepsze, dokładniejsze spłukiwanie wiąże się z dużym wydatkiem wody, ale ma wpływ na oczyszczanie kanalizacji, bo wypłukuje więcej osadów, powoduje że g...o nie zalega tylko z wodą płynie dalej. Pewnie, że spadki rur też mają swoje zadanie, ale gdy nie spłukuje się dokładnie, to wszelkie grubsze nieczystości, zamiast spływać zalegają w nierównościach rur kanalizacyjnych.
  • REKLAMA
  • #11 21628744
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    stanislaw1954 napisał:
    @Mobali Muszle mają różne otwory, a to, że u ciebie akurat zgadza się z rozmiarem "popychacza", to albo przypadek, albo twoje szczęście. .

To nie tłok w silniku nie musi być tak znowu dopasowane do ułamków milimetra :-)

Oczywiście na takim krótkim kijku to do umywalek - do muszli trzeba przełożyć kij od miotły bo szkoda ręce paprać w zawartości muszli...
    W końcu pracowałem kilka lat w dziale utrzymania nieruchomości wielkiego socjalistycznego przedsiębiorstwa /naprawdę wielkiego/ - tak pompka na kiju to była standardowa broń pracownika idącego w bój z zatkaną kanalizacją, oczywiście i sprężyna a na sieci zewnętrzne /duże odległości od studzienki do studzienki 50 metrów/ - zwój stalowego drutu...
  • #12 21628773
    Mobali
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    tylko miałem nieraz z tym do czynienia, więc wiem o czym piszę.
    A ja nie. Po prostu na pewnych rzeczach (woda, mydło, itp) raczej się nie oszczędza ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21628995
    Htomas
    Poziom 18  
    Panowie, mam też standardową gumową gruszke do przepychania. Do umywalek czy zlewu jeszcze sie nada. Jednak do WC? Wątpię. Pistolet jak na swoje właściwości jest tani i nie żałuję zakupu Warto też mieć w domu Kreta, albo tradycyjnego z wodorotlenkiem sodu albo Bio. Ten drugi wymaga co prawda kilku godzin na działanie, jednak jest bardzo skuteczny i bezpieczniejszy od NaOH
    Zielona butelka żelu Kret Bio do udrażniania rur z czerwonym korkiem
  • #14 21628996
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 600
    Musisz mieć wyjątkowo źle zrobioną instalacje, że potrzebujesz wszelakich wynalazków by ją ciągle naprawiać.
  • #15 21629000
    Htomas
    Poziom 18  
    Blok jest z pocz. lat 60ch. Rury zdążyły zarosnąć syfem. Ponadto zapchanie może się zdarzyć każdemu :) Np. wpadł koszyczek zapachowy albo ktoś nawrzucał czegos do muszli klozetowej zamiast do śmieci.
  • #16 21629061
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    stanislaw1954 napisał:
    tylko miałem nieraz z tym do czynienia, więc wiem o czym piszę.
    A ja nie. Po prostu na pewnych rzeczach (woda, mydło, itp) raczej się nie oszczędza
    Zgoda, tylko nie wszyscy o tym wiedzą, a skutkiem oszczędzania wody, zwłaszcza przy spłukiwaniu, jest właśnie zatykanie kanalizacji.
  • #17 21645708
    Htomas
    Poziom 18  
    Panowie odkryłem jeszcze jedno zastosowanie dla pistoletu. Zamiast sprężonego powietrza w puszkach. Tylko oczywiście trzeba dmuchać z daleka i wykonać kilka ruchów pompką aby nie było zbyt dużego ciśnienia, bo odkurzenie w ten sposób np. wnętrza PC może się różnie skończyć :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skutecznych metod udrażniania zatkanych rur kanalizacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem WC. Autor opisuje użycie taniego pistoletu do udrażniania rur z portalu aukcyjnego (ok. 38 zł), który działa na zasadzie sprężonego powietrza o ciśnieniu do 3,5 bar i jest skuteczny przy usuwaniu zatorów. W porównaniu do tego, tradycyjne metody, takie jak przepychacz gumowy („przepychacz kibla”), plastikowy woreczek z powietrzem czy kawałek wężyka podłączony do kranu, mają ograniczoną skuteczność, zwłaszcza w przypadku WC. Zalecane jest także regularne czyszczenie syfonów oraz stosowanie spirali lub myjki wysokociśnieniowej do udrażniania rur. W dyskusji podkreślono, że oszczędne spłukiwanie wody sprzyja powstawaniu zatorów, gdyż nie wypłukuje osadów z rur. Autor posiada również standardową gumową gruszkę do przepychania, która sprawdza się w umywalkach i zlewach, ale nie w WC. Warto mieć w domu środki chemiczne typu Kret, zarówno tradycyjny z NaOH, jak i bezpieczniejszy bio, które działają skutecznie, choć wymagają czasu. Pistolet do udrażniania rur jest tani i solidny, a jego koszt w marketach budowlanych jest znacznie wyższy (ok. 200 zł). Dodatkowo pistolet może służyć jako tani zamiennik sprężonego powietrza do czyszczenia elektroniki, pod warunkiem ostrożnego użycia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA