logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować urządzenie do piaskowania? Schematy i opis orurowania

numerek12 18 Paź 2005 10:00 21612 3
REKLAMA
  • #1 1907454
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam.
    To jest forum o elektronice ale z pewnością ktoś będzie wiedział.

Otóż potrzebuje opis rysunki urządzenia do piaskowania czyli o co w tym chodzi.
    Potrzebuję zbudować takie cosik ale nie za bardzo wiem jak to jest zbudowane.
    Przeglądałem siec pod tym kątem i wygląda na to, że nie jest to zbyt skomplikowane skoro ludziska budują samodzielnie.

Szczególnie interesuje mnie przebieg tego orurowania - jak jest podawane ścierniwo do dyszy?

Leżą u mnie prawie wszystkie podzespoły do budowy urządzenia i warto by coś takiego zrobić.
    Oczyszczanie metali ze starej farby palnikiem lub papierem ściernym to koszmar.

Zatem proszę o pomoc w znalezieniu schematów lub tez opisu połączeń wewnątrz urządzenia.

Będę bardzo zobowiązany.
  • REKLAMA
  • #2 1907650
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3374
    Witam
    Zajmowałem się około pięciu lat techniką wysokociśnieniową i zetkąłem się z piaskowaniem.
    Urządzenie do piaskowania działa na zasadzie rurki Bernuliego, czyli strumień wody lub powietrza o dość wysokim ciśnieniu przelatuje przez rurę. Z tej rury wyprowadzona jest druga rurka pod kątem i zanużona w suchym piasku lub materiale ściernym (to zależy od typu prac i kasy, odzysku itp). Rysunek pomoże zrozumieć problem. Przelatująca woda lub powietrze w rurze powodują zassanie piasku (koniecznie musi być wysuszony aby nie obklejał ścianek rurki).
    Myjki miały ciśnienie pracy około 160 bar, przy zastosowaniu korundu można było w kilka minut "odlakierować" samochód.

Jeżeli chcesz dokładnie obejżeć taki pistolet (ocenić rozmiar dysz, średnicę rur, itp.) udaj się do najbliższego dealera "Kercher". Ja niestety nie posiadam już żadnych materiałów.

Natomiast przy konserwacji dużych elementów stalowych (mosty drogowe) używane było sprężone powietrze plus piasek.
    Pomyśl też o odzysku czyściwa i suszeniu go.
    Pozdrawiam
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #3 1908206
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Hehe Ciekawy temat
    Powim ci że pistolet z pojemnikiem kosztuje 50 zł, a piasek 2 zł za kilogram. Niezapomnij że pży takim sprzęcie kompresor musi być bardzo duż ponad 600l.
    Przy małym niema co kupować bo tego nieuciągnie

Pozdrawiam
  • #4 1908918
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    dzięki za podpowiedzi
    działanie pistoletu jest juz dzieki wam opanowane ale pozostaje jeszcze kwestia zbiornika
    bo tak ....
    widziałem z jednej fabryce coś na kształt tego :
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66921780
    od tego ustrojstwa szły przewody ( 2 ) do pistoletu takiego :http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67010195
    i tu nastepował wyrzut ścierniwa
    i teraz co sie dzieje w tym zbiorniku ?
    tam jak rozumiem jest piasek i pod ciśnieniem jest tłoczony do pistoletu ?
    czy aby napewno? tego własnie nie wiem :(
    po co to całe orurowanie przy tym zbiorniku ?
    nigdy nie widziałem wnetrza zbiornika i nawet trudno mi sobie wyobrazić co tam sie dzieje
    ma ktos wiedzę na ten temat ?

dodam że zajmuję się obrobka powierzchni stali nierdzewnej (polerowanie) i chciałbym uzupełnić działania o piaskowanie
    z tym że nie piaskiem ale kulkami szklanymi
    sprężarkę mam dosyć dużą bo zbiornik 80 L i drugi 300L
    cisnienie mogę uzyskac spokojnie 15 atm
    znajomy podowiedział że stosuje cisnienie około 10 atm
REKLAMA