logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS 354A 8Ω a Tonsil ZG-25C 4Ω - jak podłączyć?

szaber 07 Sie 2025 08:21 381 13
  • #1 21628065
    szaber
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    1. Wzmacniacz Unitra DIORA WS 354A - wyj. głośników 8 Ω
    2. Głośniki Tonsil ZG-25C - 4 Ω

Troszkę poczytałem, poszukałem, ale mam niedosyt odpowiedzi konkretnych. Lubię sprzęt vintage, szukałem tych głośników (ZG-25C) i dorwałem w prawie oryginale. Mam kilka wzmacniaczy, ale wszystkie 8 Ω. Podaję przykład WS354, ponieważ nie ma zabezpieczeń i tutaj najłatwiej go spalić, a poza tym jest mały i poręczny i ładnie gra.
    Pytanie. Jak to podłączyć?
    Zakupiłem rezystory 4 Ω 50 W i chcę wstawić w szereg, ale jak to wpłynie na jakość dźwięku i dosyć wrażliwy wzmacniacz?
    Może macie jakieś inne pomysły lub rozwiązania, oczywiście łączenie dodatkowych głośników w szereg odpada.
  • Pomocny post
    #2 21628098
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Rezystory szeregowe wytracą połowę mocy.
    Po drugie przez rezystancyjne zasilanie głośnika nie ma nad nim takiej kontroli ze strony wzmacniacza, "mogą" się pojawić nieróności w paśmie, bo rezonanse głośników będą źle kontrolowane.
  • Pomocny post
    #3 21628110
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    te kolumienki, zwłaszcza już leciwe, nie zapewniają specjalnie dobrego jakościowo dźwięku, więc dołożenie rezystorów niewiele tu popsuje.
    Dalej, przy rozsądnym użytkowaniu i raczej zastosowaniu wzmacniacza z zabezpieczeniem, możesz je podłączyć do wzmacniacza 8 Ω z tym zastrzeżeniem, że wiesz, co robisz = słuchasz do około 30–40% wysterowania, w tym zakresie wzmacniacz nie powinien być przeciążony.
    Pozdrawiam
  • #4 21628141
    szaber
    Poziom 11  
    >>21628110

Kolumienki, stety — niestety, są w stanie bdb w skali 1–6. Jakimś „uchofilem” nie jestem, ale potrafię usłyszeć więcej niż zwykli słuchacze. Słuchanie na 30–40% jest rozwiązaniem, ale już spotkałem się z sytuacją, gdy włączałem sprzęt, a tu bum — pełna skala, więc choćby nie wiem jak uważać, prędzej czy później odstawię numer i spalę wzmacniacz.
    Przy okazji kolejne pytanie się narodziło. Jaki wzmacniacz Unitry do tych głośników (4 Ω)?
  • #5 21628157
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Zablokuj potencjometr głośności, aby się nie dał dalej przekręcić :)
    Sprawdź, bo nie wiem, czy dobrze pamiętam, z Unitry to chyba Kleopatra, WSH110/111, PA1801 dopuszczały 4 Ω obciążenia i mocy by pasowały.
    Pozdrawiam
  • #6 21628176
    szaber
    Poziom 11  
    >>21628157

Taaa... potencjometry stoją od roku nieruszone, problem "przegłaśniania" jest w DAC i urządzeniach z nim grających.
  • #7 21628183
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    ? Ciekawe, możesz rozwinąć? Skoro poziom sygnału wejściowego jest różny od nominalnego z jakiegoś dziwnego powodu, to moje sugerowane rozwiązanie jest NIE dla ciebie. Możesz, a być może masz permanentne przesterowanie, a to najszybsza droga do uszkodzenia.
    Pozdrawiam
  • #8 21628189
    szaber
    Poziom 11  
    >>21628183
    Sprawa jest prosta (przynajmniej dla mnie). Mam ustawiony potencjometr na 50%, podłączony DAC, który ma swoją regulację mocy, do niego podłączony telefon i ustawienie głośności nie zmienione. To serio: kilka razy miałem porządne tupnięcie (aktualnie altony 70)
  • #10 21628214
    szaber
    Poziom 11  
    >>21628197

Tak. Wzmacniacz wyłączam pierwszy, a DAC i tel. też współpracują z innymi sprzętami i ustawienia głośności pozostają czasami na dużych zakresach.
  • #11 21631114
    szaber
    Poziom 11  
    >>21628214

Ok, teraz pytanie: czy rezystory przez plusa czy przez minusa?

Zbliżenie na wzmacniacz audio z podłączonymi złotymi rezystorami i przewodami.
  • #12 21655361
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Możesz też przerobić kolumny, łącząc głośniki basowe szeregowo. Niestety będziesz musiał zmienić cewkę w zwrotnicy na taką o większej indukcyjności, kolumny będą grały trochę ciszej.
  • #13 21655366
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1178
    szaber napisał:
    >>21628214

Ok, teraz pytanie: czy rezystory przez plusa czy przez minusa?

Zbliżenie na wzmacniacz audio z podłączonymi złotymi rezystorami i przewodami.

Nie ma znaczenia...
  • #14 21656389
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    viayner napisał:
    Dalej, przy rozsądnym użytkowaniu i raczej zastosowaniu wzmacniacza z zabezpieczeniem, możesz je podłączyć do wzmacniacza 8 Ω z tym zastrzeżeniem, że wiesz, co robisz = słuchasz do około 30–40% wysterowania, w tym zakresie wzmacniacz nie powinien być przeciążony.

Ten wzmacniacz domyślnie nie posiada opóźnionego załączania, więc miałbym obawy czy sam "stuk "przy załączaniu już nie zrobi krzywdy, a przynajmniej nie będzie palić prawidłowych bezpieczników.
    Tez wolałbym dołożyć po rezystorze.
    A najlepiej domontować do wzmacniacza kompletne zabezpieczenie z opóźnieniem na starcie (wydaje mi się, że w 354 nawet widywałem wolne miejsca na laminacie), BD911/912 ST z dobrego źródła, skorygować prąd spoczynkowy i temat pracy z 4 omami powinien być załatwiony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia głośników Tonsil ZG-25C o impedancji 4 Ω do wzmacniacza Unitra DIORA WS 354A z wyjściem 8 Ω. Propozycja zastosowania rezystorów 4 Ω 50 W w szereg w celu dopasowania impedancji została oceniona jako rozwiązanie powodujące stratę mocy i pogorszenie kontroli nad głośnikiem, co może skutkować nierównościami w paśmie przenoszenia. Zaleca się ostrożne użytkowanie wzmacniacza z 4 Ω głośnikami, ograniczając wysterowanie do około 30–40%, aby uniknąć przeciążenia i uszkodzenia wzmacniacza, który nie posiada zabezpieczeń. Wskazano, że niektóre wzmacniacze Unitra, takie jak Kleopatra, WSH110/111 czy PA1801, dopuszczają obciążenie 4 Ω i mogą być lepszym wyborem dla tych głośników. Problem „przegłaśniania” może wynikać z nieodpowiedniego ustawienia poziomu sygnału na źródłach cyfrowych (DAC, telefon), a nie z potencjometru wzmacniacza. Zaproponowano również modyfikację kolumn poprzez szeregowe łączenie głośników basowych i wymianę cewek w zwrotnicy, co jednak obniży głośność i wymaga ingerencji w konstrukcję. Co do podłączenia rezystorów, nie ma znaczenia, czy przez plusa czy minusa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA