logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką młotowiertarkę i wiertła wybrać do sufitu z betonu zbrojonego w bloku z 1991?

abc123pac1 08 Sie 2025 00:39 729 5
REKLAMA
  • #1 21628955
    abc123pac1
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Witam.

Prosiłbym o pomoc,ponieważ mam problem z wywierceniem dziur w suficie pod kołek rozporowy o średnicy 8 mm i długości bodaj 5-6 cm.Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi wedle poniższych założeń

1.Zakładamy najgorszy scenariusz.To blok z 91' roku,dziury pod szyny do firanek przy oknie gdzie jest balkon z murowaną balustradą.Czyżby akurat w tym miejscu był jakiś specjalny,zbrojony beton utrzymujący ciężar balkonu? Jakieś płyty balkonowe? Nie wiem,trzeba przewiercić dziurę w suficie.Nie wiem czy trafiłem na pręt zbrojeniowy moją lipną wiertarką z marketu o mocy 500 W i nie chce iść dalej.Nie sprawdzałem czy na wiertle są opiłki,nie mam magnesu neodymowego by to sprawdzić i NIE BĘDĘ JUŻ TEGO SPRAWDZAŁ BO NIE MAM CZASU.Muszę jutro wywiercić 5 dziur w pół godziny,więc jadę z rana do wypożyczalni i proszę konkretnie o poradę co mam wynająć:

1.Wiertarkę udarową,czy młotowiertarkę,czy jeszcze co innego i o jakiej mocy,żeby NA PEWNO wywiercić te śmieszne dziury.

2.Jakie wiertła mam kupić,żeby przewierciły mi i beton i pręt zbrojeniowy i cokolwiek może jeszcze w tym suficie być.Wiertło uniwersalne "czterowidiowe",osobne wiertła do betonu i do prętu zbrojeniowego czy jeszcze co innego? Co mam kupić/wypożyczyć.

Przepraszam,że tak konkretnie pytam, ale naprawdę nie mam czasu na jeżdżenie po kilka razy za wiertarką i wiertłami.Muszę to wywiercić szybko i nie dociskając z całej siły wiertarki do sufitu.

Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21628965
    abc123pac1
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Proszę o KONKRETNE odpowiedzi:
    -jaka moc?
    -wiertarka udarowa czy młotowiertarka?
    -jakie wiertło? Widiowe? Czteroostrzowe? Specjalistyczne do betonu zbrojonego za 50 zł/szt?
  • REKLAMA
  • #4 21629630
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 738
    Chyba spytałbym w wypożyczalni.
    Mnie ze dwa razy pomogło z betonem wierto DeWalt'a.
    Do 8mm wiertarka właściwie dowolna tylko z udarem pneumatycznym.
    Z sds'em - w wypożyczalni wiedzą.
    Bosch reklamuje 4ostrzowe wiertła do żelbetu przechodzące przez zbrojenie - nie używałem.
    Ps. wypożyczalnia chyba nie daje wierteł?
  • REKLAMA
  • #5 21630780
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Przy tak małej średnicy nawet wiertła z Biedronki wchodzą w beton jak w masło :)
    Wierciłem tysiące otworów montując anteny satelitarne i przy kładzeniu sieci przemysłowych.
    Zaczynałem od Black Decker 360W, potem Bosch koło 700W a prywatnie używam Graphite około 500W.
    Zaleta SDS polega na bardzo dużym skoku wiertła a nie na mocy wiertarki, dlatego nie należy jej dociskać przy wierceniu bo wtedy odpada jej największa zaleta.
  • #6 21630818
    Rafikusa
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Makita HR 2470
    Wiertło widiowe, czteroostrzowe.
REKLAMA