logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen Berlingo 2.0 HDi – aktywacja ogranicznika prędkości i tempomatu jak w 1.6 HDi

loxodonda79 09 Sie 2025 05:25 570 13
  • #1 21629826
    loxodonda79
    Poziom 2  
    Citroen Berlingo 2.0 HDi. Posiadam dwa takie samochody: jeden ma silnik 2.0 HDi, a drugi 1.6 HDi. W tym drugim samochodzie jest tempomat i ograniczenie prędkości (ustawiam np. 60 km/h i auto więcej nie jedzie). Chcę zrobić coś takiego w tym z silnikiem 2.0 HDi. Wymieniłem licznik na taki sam jak w tym 1.6, dołożyłem manetkę tempomatu i ogranicznika i niestety nie działa. W PP uruchomiłem tempomat razem z ograniczeniem prędkości w opcjach BSI i lipa. Na pewno są inne sterowniki silnika — w 2.0 HDi jest Siemens 801 i w nim nie ma opcji ograniczenia prędkości; w sterowniku 1.6 jest ta opcja. Oba auta mają inne manetki gazu: w 1.6 wychodzi 5 przewodów, a w 2.0 wychodzą 4. Czy komuś udało się tak przerobić, aby to działało? Dodam, że w 2.0 HDi ze starym licznikiem sam tempomat działa bez żadnych problemów. Po wymianie licznika nie działa ani tempomat, ani ogranicznik.
  • Pomocny post
    #2 21630145
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 581
    loxodonda79 napisał:
    Citroen Berlingo 2.0 HDi. Posiadam dwa takie samochody: jeden ma silnik 2.0 HDi, a drugi 1.6 HDi. W tym drugim samochodzie jest tempomat i ograniczenie prędkości (ustawiam np. 60 km/h i auto więcej nie jedzie). Chcę zrobić coś takiego w tym z silnikiem 2.0 HDi. Wymieniłem licznik na taki sam jak w tym 1.6, dołożyłem manetkę tempomatu i ogranicznika i niestety nie działa. W PP uruchomiłem tempomat razem z ograniczeniem prędkości w opcjach BSI i lipa. Na pewno są inne sterowniki silnika — w 2.0 HDi jest Siemens 801 i w nim nie ma opcji ograniczenia prędkości; w sterowniku 1.6 jest ta opcja. Oba auta mają inne manetki gazu: w 1.6 wychodzi 5 przewodów, a w 2.0 wychodzą 4. Czy komuś udało się tak przerobić, aby to działało? Dodam, że w 2.0 HDi ze starym licznikiem sam tempomat działa bez żadnych problemów. Po wymianie licznika nie działa ani tempomat, ani ogranicznik.

Nie napisałeś który to rocznik, ale znalazłem coś takiego:

Tabela konfiguracji kalkulatora silnika diesla Siemens SID 801 z danymi do telekodowania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21631605
    loxodonda79
    Poziom 2  
    Rocznik 2004

Dodano po 59 sekundach:

2.0 HDi 2004 a 1.6 HDi 2008

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Tylko w tym sterowniku od dwu litrowki nie ma opcji ograniczenia prędkości. Chciałem zmienić sterownik na inny np sid 802 lub Sid 804 one pasują jeśli chodzi o wtyczki kupiłem 804 dałem do wyczyszczenia ale nie można go dopisać . Ponoć jest wyczyszczony ale przy próbie dopisania pojawia się komunikat że sterownik został już dopisany i nie jest możliwe jego przypisanie. W warsztacie którym to czyścili twierdzą że po prostu nie pasuje i dlatego nie da się go przypisać a nawet gdyby się dało to auto i tak nie pojedzie bo to od silnika 1.4 . Auto (chodzi o 2.0 HDi) w trybie awaryjnym (kiedyś mi wszedł jak się przepaliły wszystkie świece żarowe) jedzie tylko 60 km/h więc ograniczenie działa tylko problem w tym że nie można tego zrobić tak jak ja chcę. Mam wiązkę z przewodami o 1.6 całą kompletna razem z pedałem gazu i w ogóle ale nie wiem czy trzeba było by go wymienić. Myślałem że sterownik silnika będzie najlepsza opcją.
  • #4 21631687
    artur.heise
    Poziom 33  
    loxodonda79 napisał:

2.0 HDi 2004 a 1.6 HDi 2008

Ten 2004 może nie obsługiwać jeszcze limitera. Dodatkowo jeszcze 2004 to szansa, że to architektura CAN-VAN a 2008 to już Full CAN i niektóre elementy nie są w pełni zamienne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21631741
    loxodonda79
    Poziom 2  
    A jak to jest rozwiązane, np. w Peugeocie 307, też mają 2‑litrowe silniki? Czy też nie ma limitera?
  • Pomocny post
    #6 21631759
    artur.heise
    Poziom 33  
    loxodonda79 napisał:
    A jak to jest rozwiązane np w Peugeocie 307 też mają 2 litrowe silniki? Czy też nie ma limitera?

Ten silnik jest dość popularny i miał kilkanaście wersji z różnymi sterownikami i różnym oprogramowaniem sterowników. Możesz jeszcze spróbować PP2000/Diagbox i wybrać inny model- może opcja będzie możliwa do zakodowania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21632129
    loxodonda79
    Poziom 2  
    Tak zrobiłem i było. Zakodowało się i jak wchodzę, to niby jest, ale pomimo tego nie działa. Po przekręceniu zadanej prędkości miga wartość na liczniku, ale auto jedzie normalnie. Po włączeniu tempomatu włączy się alarm dźwiękowy i dalej nic. Tak jakby czegoś brakowało. Już myślałem, żeby wymienić pedał gazu w wersji 1,6 jest potencjometr czy jak to nazwać przy pedale, a w wersji 2,0 potencjometr jest przy silniku i w wersji 1,6 wychodzi 5 przewodów a wersji 2,0 4 przewody i tak sobie pomyślałem, że może to ten dodatkowy przewód robi robotę
  • #8 21632191
    artur.heise
    Poziom 33  
    loxodonda79 napisał:
    Już myślałem żeby wymienić pedał gazu w wersji 1.6 jest potencjometr czy jak to nazwać przy pedale a w wersji 2.0 potencjometr jest przy silniku i w wersji 1.6 wychodzi 5 przewodów a wersji 2.0 4 prZewody i tak sobie pomyślałem że może to ten dodatkowy przewód robi robotę

Sprawdź czy od spodu w jednym i w drugim jest przełącznik- po dociśnięciu do dechy powinien kliknąć- takie były stosowane w wersji z liliterem, żebyć w razie nagłej potrzeby przyspieszenia mógł się wyrwać do przodu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21655226
    loxodonda79
    Poziom 2  
    W 2.0 HDi nie ma, a w 1.6 jest

Dodano po 3 [minuty]:

W 2.0 HDi nie ma, a w 1.6 jest. Ale potrzebowałbym jeszcze schematu klimatyzacji. Dokładałem sobie do innego auta i wszystko mam podpięte, ale nie wiem, gdzie podpiąć ten czujnik, który jest na chłodnicy, ten presostat, chyba tak się nazywa. Wychodzą trzy przewody i gdzie je wpiąć?

Dodano po 52 [sekundy]:

To też jest Berlingo 2.0 HDi, 2004 rok.
  • #10 21655263
    artur.heise
    Poziom 33  
    loxodonda79 napisał:
    W 2.0 HDi nie ma a w 1.6 jest

Dodano po 3 [minuty]:

W 2.0 HDi nie ma a w 1.6 jest Ale potrzebował bym jeszcze schemat klimatyzacji. Dokładałem sobie do innego auta i wszytko mam podpięte ale nie wiem gdzie podpiąć ten czujnik który jest na chłodnicy ten presostat chyba tak się nazywa wychodzą 3 przewody i gdzie je wpiąć. ??

Dodano po 52 [sekundy]:

To też jest Berlingo 2.0 HDi 2004 rok

osiem ostatnich znaków VIN?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21655402
    loxodonda79
    Poziom 2  
    Mogę podać, ale w tym jednym samochodzie (mam 4) nie było ani klimatyzacji, ani szyb elektrycznych, ani centralnego zamka. Na zaprzyjaźnionym auto złomie wyprułem całą instalację i przełożyłem i chyba przez pośpiech odciąłem właśnie te trzy przewody od tego presostatu. Wszystkie kabelki już podłączyłem, zmieniłem nagrzewnicę i takie tam i jakież było rozczarowanie, jak zobaczyłem, że te przewody są odcięte. Może podam od tego który klimę 96024843
  • Pomocny post
    #12 21655472
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Do limitera MUSI być pedał gazu 5 pinowy. Oznaczenie miał chyba GLVV. No i dodatkowo dwa czujniki na pedałach (sprzęgła i hamulca -> ten podwójny). Piny od presostatu klimy są podłączone z ECU. W swoim 1,4HDi (2003) mogłem uruchomić tylko sam tempomat. Za to w 1,4 PB (2006) działa zarówno tempomat jak i limiter.
  • Pomocny post
    #13 21655798
    artur.heise
    Poziom 33  
    loxodonda79 napisał:
    Mogę podać, ale w tym jednym samochodzie (mam 4) nie było ani klimatyzacji, ani szyb elektrycznych, ani centralnego zamka. Na zaprzyjaźnionym auto złomie wyprułem całą instalację i przełożyłem i chyba przez pośpiech odciąłem właśnie te trzy przewody od tego presostatu. Wszystkie kabelki już podłączyłem, zmieniłem nagrzewnicę i takie tam i jakież było rozczarowanie, jak zobaczyłem, że te przewody są odcięte. Może podam od tego który klimę 96024843

Tak jak już Ci @wrobeleczek napisał- idą do ECU:

Schemat złącza ECU z czarnym 32-pinowym wtykiem wyróżnionym na czerwono

Wtyk koloru czarnego 32-pinowy.

Fragment schematu z czarnym 32-pinowym złączem ECU i oznaczeniem przewodów
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21876443
    loxodonda79
    Poziom 2  
    Niestety nie udało się uruchomić limitera

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem aktywacji ogranicznika prędkości i tempomatu w Citroenie Berlingo 2.0 HDi z 2004 roku, na wzór funkcji dostępnych w wersji 1.6 HDi z 2008 roku. Pomimo wymiany licznika na taki sam jak w 1.6 HDi oraz dołożenia manetki tempomatu i ogranicznika, funkcje te nie działają w 2.0 HDi. Główną przyczyną jest różnica w sterownikach silnika: 2.0 HDi posiada sterownik Siemens SID 801, który nie obsługuje ogranicznika prędkości, podczas gdy w 1.6 HDi jest to możliwe. Próby wymiany sterownika na SID 802 lub SID 804 nie powiodły się ze względu na brak możliwości dopisania i kompatybilności. Różnice występują także w pedałach gazu – wersja 1.6 ma 5 przewodów i potencjometr przy pedale, a 2.0 ma 4 przewody i potencjometr przy silniku. Dodatkowo w 1.6 jest przełącznik na pedale gazu, którego brak w 2.0. Kodowanie tempomatu i ogranicznika w BSI i PP2000/Diagbox jest możliwe, ale mimo aktywacji funkcji nie działają one poprawnie – np. po przekroczeniu ustawionej prędkości wartość na liczniku miga, ale auto nie ogranicza prędkości. Do prawidłowego działania limitera konieczny jest pedał gazu 5-pinowy z oznaczeniem GLVV oraz dodatkowe czujniki sprzęgła i hamulca. Wskazano również, że piny presostatu klimatyzacji są podłączone do ECU, a schematy instalacji są potrzebne do prawidłowego podłączenia. Ostatecznie nie udało się uruchomić ogranicznika prędkości w 2.0 HDi z powodu różnic sprzętowych i programowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA