Witam.
W kosie spalinowej demon RQ580 (używanej dwa sezony) pojawił się hałas.
Taki metaliczny troszkę dźwięk przy głowicy.
Używana, ale w ramach rozsądku. Po pól baku paliwa i dość częste przerwy.
Na żyłkę, na kawę itd.
Olej stihl czerwony od początku i benzyna w proporcjach 1:25 tak jak producent nakazał.
Kosiła, kosiła i nagle pojawił się ten dźwięk przy następnym odpaleniu.
Pomyślałem, że przekładnia, ale pracuje cicho, smar zawsze na bieżąco typowy do przekładni i czasem smar stihl był dawany. Rozebrałem przekładnię, wyczyściłem, zero luzów na łożyskach. Znalazłem tylko jakiś bardzo mały metalowy element wielkości troszkę większej jak ziarno maku, jakby łebek bardzo małej śrubki jak kapelusz grzybka. Usunąłem go. Nasmarowałem przekładnię złożyłem i hałas nadal jest.
Zamówiłem nową przekładnię ten hałas jest mniejszy ale nadal występuje.
Wałek jest cały, ma frezy ostre niezeszlifowane. Tam nawet wyżej w przelotce nad przekładnią w rurze widać ze jest smar dość obficie.
Dodatkowo po którymś odpaleniu pojawił się hałas przy sprzęgle.
Sprężyna cała, wszystko się trzyma, nie masz uszkodzeń, pęknięć.
Po demontażu kosza sprzęgła zauważyłem:
- wyczuwalny luz na łożysku,
- koszyk jest skośny widać na foto, po obróceniu z jednej strony wystaje ponad przykładowo 10mm, a dalej np 3mm.
Koszyk nowy:
Nie wiem czy ten koszyk tak się zniekształcił, czy od początku taki był założony.
W każdym razie dziwnie to wygląda.
Koszyk założony fabrycznie:
Czy ten stary założony oryginalnie koszyk i luz na łożysku mogą powodować taki hałas i objawy jak opisałem? Ewentualnie przenosić drgania niżej przez wałek na przekładnię?
Czytałem na elektrodzie, że podobne objawy może powodować tam guma(amortyzator w obudowie)
Jakie lepsze łożysko można by tam konkretnie zastosować jakieś szybkoobrotowe?
Myślałem o wymianie kosza i całej obudowy.
Taki mam(mocowanie w połowie na 3 śruby):
Czy zamienny jest z takim?
Pozdrawiam.
W kosie spalinowej demon RQ580 (używanej dwa sezony) pojawił się hałas.
Taki metaliczny troszkę dźwięk przy głowicy.
Używana, ale w ramach rozsądku. Po pól baku paliwa i dość częste przerwy.
Na żyłkę, na kawę itd.
Olej stihl czerwony od początku i benzyna w proporcjach 1:25 tak jak producent nakazał.
Kosiła, kosiła i nagle pojawił się ten dźwięk przy następnym odpaleniu.
Pomyślałem, że przekładnia, ale pracuje cicho, smar zawsze na bieżąco typowy do przekładni i czasem smar stihl był dawany. Rozebrałem przekładnię, wyczyściłem, zero luzów na łożyskach. Znalazłem tylko jakiś bardzo mały metalowy element wielkości troszkę większej jak ziarno maku, jakby łebek bardzo małej śrubki jak kapelusz grzybka. Usunąłem go. Nasmarowałem przekładnię złożyłem i hałas nadal jest.
Zamówiłem nową przekładnię ten hałas jest mniejszy ale nadal występuje.
Wałek jest cały, ma frezy ostre niezeszlifowane. Tam nawet wyżej w przelotce nad przekładnią w rurze widać ze jest smar dość obficie.
Dodatkowo po którymś odpaleniu pojawił się hałas przy sprzęgle.
Sprężyna cała, wszystko się trzyma, nie masz uszkodzeń, pęknięć.
Po demontażu kosza sprzęgła zauważyłem:
- wyczuwalny luz na łożysku,
- koszyk jest skośny widać na foto, po obróceniu z jednej strony wystaje ponad przykładowo 10mm, a dalej np 3mm.
Koszyk nowy:
Nie wiem czy ten koszyk tak się zniekształcił, czy od początku taki był założony.
W każdym razie dziwnie to wygląda.
Koszyk założony fabrycznie:
Czy ten stary założony oryginalnie koszyk i luz na łożysku mogą powodować taki hałas i objawy jak opisałem? Ewentualnie przenosić drgania niżej przez wałek na przekładnię?
Czytałem na elektrodzie, że podobne objawy może powodować tam guma(amortyzator w obudowie)
Jakie lepsze łożysko można by tam konkretnie zastosować jakieś szybkoobrotowe?
Myślałem o wymianie kosza i całej obudowy.
Taki mam(mocowanie w połowie na 3 śruby):
Czy zamienny jest z takim?
Pozdrawiam.