logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hydroizolacja fundamentów domu z 1928 r. – masa bitumiczna i folia kubełkowa?

webvoyteck 10 Sie 2025 19:22 759 5
REKLAMA
  • #1 21631302
    webvoyteck
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc i sugestie dotyczące wykonania hydroizolacji budynku z 1928 roku. Wykonałem już odkopywanie fundamentów, teren jest piaszczysty. Obecnie czekam, aż wyschną cegłówki – wilgotność to około 12%.

Planuję pokryć je tynkiem cementowo-wapiennym, a następnie dwukrotnie masą bitumiczną. Prace chcę wykonywać etapami – po 5 m, potem kolejne 5 m, i tak dalej, ponieważ słyszałem, że tak jest bezpieczniej.

Zastanawiam się, czy ma sens dawać na masę bitumiczną jeszcze folię kubełkową. W jednych źródłach czytałem, że warto, w innych, że niekoniecznie.
    Z góry dziękuję za wszelkie informacje i podpowiedzi.

Pozdrawiam
    Odsłonięty fundament ceglanej ściany budynku i wykop na głębokość około 1,5 metra
    Odsłonięty fundament z czerwonej cegły z widocznymi ubytkami w spoinach.
    Odkopana ceglana ściana fundamentowa budynku z widoczną rurą drenarską
    AI: Czy fundamenty mają już wykonaną izolację poziomą, która zabezpiecza je przed podciąganiem wilgoci od gruntu?
    Nie.
    AI: Jaka jest wysokość fundamentów oraz czy znajdują się one poniżej poziomu wód gruntowych w Państwa okolicy?
    1,5 m
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21631395
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    webvoyteck napisał:
    Zastanawiam się, czy ma sens dawać na masę bitumiczną jeszcze folię kubełkową.
    Sądzę, że jedna z tych technologii jest zaprzeczeniem drugiej. Pokrycie odcinka muru masą bitumiczną stworzy powłokę szczelną. Oczywiscie przy teoretycznym założeniu, że uda się to wykonać. Z kolei folia kubełkowa HDPE jest zbudowana tak, żeby poprzez pozostawienie szczelin było możliwe skuteczne spływanie wody opadowej oraz wietrzenie muru - bo istnieje przestrzeń wentylacyjna pomiędzy konstrukcją ściany a gruntem. Dlatego pokrycie muru folią kubełkową na szczelnej izolacji bitumicznej byłoby działaniem nieracjonalnym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21631483
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    Folia kubełkowa ma za zadanie ochronić "izolację bitumiczną" przed uszkodzeniem w czasie zasypywania i eksploatacji. Dawniej obmurowywało się cegłą tak jest dużo mniej pracochłonnie i taniej.

A na temat - jaki jest cel tych prac?
    Czy budynek jest podpiwniczony?
  • REKLAMA
  • #4 21631669
    webvoyteck
    Poziom 2  
    >>21631483
    Witam, dziękuję za odpowiedź. Tak, budynek jest podpiwniczony w połowie, cel — budynek nie ma izolacji (chyba od czasu jego wybudowania :)), w piwnicy jest dość duża wilgoć, mam nadzieję, że izolacja choć trochę ją zmniejszy.
  • REKLAMA
  • #5 21631986
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    No to będzie ciężko - raczej - samym posmarowaniem tych ceglanych ścian od zewnątrz. Choć i nie zaszkodzi pewnie - tylko nie odkopuj całego domu dookoła bo się jeszcze zawali.

Problem rozwiąże pewnie mocno bardziej kosztowna iniekcja ścian

Przekrój ściany z iniekcją strukturalną i uszczelnieniem fug poniżej poziomu gruntu
  • #6 21632020
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 621
    Podobny problem u siebie rozwiązałem w ten sposób - styrodur , jakieś 10-15cm pod powierzchni gruntu w górę siatka + klej i na całość folia kubełkowa. Nic nie tynkowałem cegieł ,choć takie wieksze ubytki trzeba by zachlapać- styrodur tylko w kilku miejscach przymocowałem mechanicznie aby w czasie zasypywania się nie poruszył. Po roku/dwóch w piwnicy zrobiło się sucho ...
REKLAMA