logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak dobudować ścianę fundamentową do instniejącego budynku

easydisplays 24 Mar 2021 15:52 3444 14
REKLAMA
  • #1 19339233
    easydisplays
    Poziom 8  
    Dzień dobry,

Chciałbym prosić o poradę.

Mam wybudowany dom do którego chcemy dobudować pełny fundament na którym będzie ogród zimowy.
    Opiszę jak to u mnie wygląda.
    Jest oczywiście ława fundamentowa na której jest ściana fundamentowa z bloczków.
    Na ścianie mamy oczywiście hydroizolacje i ocieplenie w postaci 15cm styroduru... na to siatka i klej.

Ogród zimowy będziemy mieli z ogrzewaniem podłogowym więc fundament pod ogód zimowy chcemy zrobić w dokładnie ten sam sposób (pewnie tylko mniejsza ława fundamentowa, gdyż obciążenia będą znikome).

Pytanie mam w sumie tylko dotyczące w jaki sposób połączyć oba fundamenty.

1. Czy wystarczy podkopać się do ławy fundamentowej i po prostu zalać nową ławę od ogrodu zimowego, żeby się stykała z ławą fundamentową domu, czy należy może wywiercić jakieś otwory w ławie fundamentowej domu i wkleić (na chemię) jakieś pręty zbrojeniowe, żeby połączyć je ze zbrojeniem ławy fundamentowej ogrodu zimowego?

2. Dylatacja pomiędzy ścianą fundamentową domu a ścianą fundamentową ogrodu zimowego. Majster, który budował dom mówił, że należy zrobić dylatację pomiędzy dwoma elementami. Czyli wyciąć ten styrodur (ok 10cm), tak, że w miejscu łączenia się ściany fundamentowej ze ścianą domu, pomiędzy mimi zostanie ok 5cm styroduru jako dylatacja. Czy o to chodzi czy może zrobić to inaczej?

3. To samo co w punkcie 2 ale na całej długości fundamentu... czyli wnętrze fundamentu od ogrodu zimowego... musimy zasypać piaskiem, zagęścić i na to wylać podbeton. Pytanie tutaj co z tym styrodurem na ścianie fundamentowej domu? Czy tu zostawić całe 15cm, czy też ściąć 10 cm, żeby zostało 5cm dylatacji, czy może ściągnąć go całego?

Oczywiście cała ściana fundamentowa od ogrodu zimowego będzie ocieplona w ten sam sposób co ściana fundamentowa domu. Na podbeton również przyjdzie folia, styropian, ogrzewanie podłogowe i wylewka.

Poniżej taki orientacyjny rysunek tego co opisałem wyżej:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję
    jak dobudować ścianę fundamentową do instniejącego budynku

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
    Jarek
  • REKLAMA
  • #2 19339311
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Jak chcesz zrobić tak jak na rysunku to szukasz kłopotów.
  • REKLAMA
  • #3 19339405
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    trojan 12 napisał:
    Jak chcesz zrobić tak jak na rysunku to szukasz kłopotów.

Napisz mu gdzie je znajdzie, zamiast wieszczyć co będzie poszukiwał.

Zawsze na styku, nawet jak zwiążesz po amatorsku oba fundamenty( kotwy chemiczne czy dospawanie) tam będzie pękać.To nie bedzie/ nie powinno być groźne. Druga wersja,to osobna konstrukcja dylatacja 1 cm wystarczy.Podaj strefę przemarzania twojej lokalizacji i rodzaj gruntu.Chyba ze już ktoś to zrobił przy budiwie domu i fundamenty posadowisz na analogicznej głębokości..Ogród zimowy w stosunku do domu waży niewiele, ale to nie tyle waga co woda i mróz ma wpływ na tą konstrukcję.Nie napisałeś, czy szkielet ogrodu będzie związany z domem.
  • #4 19339440
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Ocena: 469
    Wszelkie łączenie obydwu fundamentów mija się z celem. Ocieplenie w miejscu styku fundamentów trzeba wyciąć.
    Dyletacja? W zasadzie zbędna bo po zalaniu betonem nowej ławy skurcz tegoż betonu sam odseparuje obydwie ławy/fundamenty. Jednak pamiętać trzeba aby obydwie płaszczyzny przylegające skuteczne zaizolować.
    Musisz skupić się na tym aby odpowiednio głęboko ławę/fundament usadowić (przemarzanie) i aby ława była wystarczająco szeroka. Zawsze lepiej zrobić trochę szerszą jak zbyt wąską.
    No i cieszyć się ogrodem zimowym.
  • #5 19339593
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    easydisplays napisał:

Mam wybudowany dom do którego chcemy dobudować pełny fundament na którym będzie ogród zimowy.

Więc czemu nie zlecisz wykonania projektu komuś, kto ma wiedzę w temacie? Przecież aby rozsądnie się wypowiedzieć trzeba by chociaż wykonać geodezyjne badania gruntu.

Całą resztę entuzjastycznych wypowiedzi można sobie o kant potłuc.
  • REKLAMA
  • #6 19339826
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Nie przesadzaj.Sam oceni, czy przekracza to jego możliwości, czy nie.Ja sobie poradziłem z takim tematem sam.5x3m na 75 cm podbudowie z gruzu, czyli ryzykownego szajsu i gites.Od 9 lat nie widzę niczego niepokojącego.
  • REKLAMA
  • #7 19339837
    retrofood
    Ale wiedziałeś po jakim gruncie chodzisz. A po jakim on chodzi tego nie wiesz.
    A poza tym, argumenty w stylu pijanego kierowcy, że "szwagier dwa razy jechał po pół litrze i nic" na mnie nie działają.
  • #8 19339864
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2939
    easydisplays napisał:

Pytanie mam w sumie tylko dotyczące w jaki sposób połączyć oba fundamenty.

Najlepszym rozwiązaniem będzie ściągniecie uprawnionego architekta i zlecenie wykonaniu mu projektu w zakresie wzmocnienia fundamentu. Oczywiście możesz sam próbować, ale bez doświadczenia wydasz pieniądze a nie będzie to zrobione jak należy.

Powodzenia!
  • #9 19339911
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 480
    To dobudówka z kontynuacją dachu czy jakieś przeszklone to będzie? Jak przeszklone, a nie że obecny dach jakoś będziesz wydłużał to ja bym "osobno" to po prostu postawił, nie psuł tego w fundamencie co jest dobrze zrobione, ewentualnie dziura żeby instalacjami przejść na dobrej głębokości i dobra izolacja, wydaje mi się, że sam będziesz kombinował zamiary masz dobre ale jakby Ci jednak coś nie poszło to dom masz wtedy osobno, nic Ci nie będzie podciągać do fundamentu itp ...
  • #10 19339929
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Do założyciela tematu. Dlaczego nie bierzesz pod uwagę pełnego obiegu nowego fundamentu ( cztery boki ) a od strony domu rozetnij kubełek w połowie i odwiniesz go na nowy fundament po jego ociepleniu. Głębokość ławy taka sama jak w domu i po temacie.
  • #11 19340325
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 967
    Przychylałbym się do wersji z postu #8.

A tak w ogóle - autorze wątku - ten "ogród zimowy" to chyba będzie coś w rodzaju szklarni - może zapodaj nam jakiś rysunek twojej wizji - jeśli tak to szkielet osadzony słupy punktowo w ziemi - na co tam jakiś "fundament typu ława fundamentowa + ściana fundamentowa" ???
  • #12 19340336
    retrofood
    r103 napisał:
    a może zapodaj nam jakiś rysunek twojej wizji - jeśli tak to szkielet osadzony słupy punktowo w ziemi - na co tam jakiś "fundament typu ława fundamentowa + ściana fundamentowa" ???

I nie należy zapominać, że cokolwiek by to nie było, to obciążenie śniegiem dachów nie jest nic mniejsze niż na innych obiektach. Tak samo należy liczyć wytrzymałość boczną na wiatr. Panowie, wszelkie projekty należy liczyć z uwzględnieniem stref, w Polsce jest ich kilka. Dlatego nawet wiedza o tym gdzie budynek ma być zlokalizowany, ma swoje znaczenie.
  • #13 19340342
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 967
    Tak na szybko - ja bym się przyjrzał przystankom komunikacji miejskiej - oczywiście że nie ta rozpiętość bo są dosyć wąskie choć długie - ale ogólnie idea podobna, jakoś wiatr ich nie przewraca, choć przyznaję była tak w moim mieście wersja z lat 70-tych ubiegłego wieku takie "grzybki z plastiku" w roli dachu - dała im radę pierwsza śnieżna zima z opadami 0,5 metra śniegu :cunning:
  • #14 19340360
    retrofood
    Przyglądnąć się możesz, jednak nie należy zapominać, że nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności za skutki naszych działań.
  • #15 19348947
    easydisplays
    Poziom 8  
    Witam,
    Przepraszam, że dopiero teraz wracam, ale byłem na wyjeździe i dopiero dziś wróciłem.

W każdym bądź razie jestem super zaskoczony tyloma odpowiedziami, za co bardzo Wam dziękuję.
    Faktycznie nie doprecyzowałem kilku rzeczy więc pozwolicie, że odpowiem po kolei na Wasze pytanie - komentarze.

1. palmus
    Faktycznie zgadzam się już, że fundament w kształcie ceownika i dokotwienie się to zły pomysł.
    Zgadzam się więc, że najlepiej będzie postawić cały, zamknięty fundament.
    Nie rozumiem, z tą dylatacją 1cm... masz na myśli, żeby ten mój styrodur na ścianie fundamentowej domu ściąć i zostawić tylko 1cm grubości jako dylatacje?
    Ta ściana i tak po zrobieniu fundamentu ogrodu zimowego (który będzie miał swoją izolacje też z styroduru) stanie się nijako wewnętrzną ścianą więc chyba jej izolacja jest poniekąt zbędna.

Fundament położę dokładnie na tej samej głębokości co fundamenty domu, więc problem z przemarzaniem jest rozwiązany.

Podłoże u mnie to piach piach piach... więc woda wchodzi w grunt szybko.

Jeśli chodzi o szkielet ogrodu, to nie mam jeszcze żadnej firmy wybranej do tego (koszt jest spory więc poczeka to pewnie z rok czy 2), ale wyobrażam sobie, że jakoś to
    na pewno musi być związane z domem, żeby to uszczelnić.

2. Waldemar z Kaszub
    Dzięki za info... chyba jednak ten 1 cm dylatacji zrobię dla świętego spokoju.
    tak jak już pisałem wcześniej... ławę/fundament wkopię tak samo głęboko jak ławę domu.
    Szerokość chcę zrobić 30cm ... i głębokość tak z 40-50cm oczywiście zbrojona.
    Ogród zimowy super sprawa ... tymbardziej, że na końcu działki mam las :)

3. retrofood
    Również, dziękuję za poradę i oczywiście zdaję sobie sprawę, że mógłbym to komuś zlecić, ale ogólnie chciałbym zrobić to sam i mieć z tego satysfakcje.
    Dlatego też tu jestem i pytam osoby o poradę... jak już będę wiedział dokładnie co i jak to samo wykonanie tej pracy to już przysłowiowa bułka z masłem.
    Uważam też, że po to są właśnie fora internetowe, chyba nie zaprzeczysz?
    Wyznaję zasadę, że dla chcącego nic trudnego. Sam zrobiłem sporo w domu.. położyłem instalację elektryczną (pierwszy raz) i 3 km kabla... wszystko zaprojektowałem, a kolega elektryk przyszedł podłączył to czego jak według przepisów nie mogłem i powiedział, że sam by lepiej tego nie zrobił.... tylko chęci i praca :)

Grunt mam idealny do takch prac... piasek na ok 5 metrów i dalej są dopiero wody gruntowe. Byłem przy każdym etapie budowy mojego domu więc wiem jak to wygląda.

4. ^ToM^
    zadzwonię do architekta, który projektował dom i zadam to pytanie.

5. PchlaW81
    To ma być ogród zimowy... cały ze szkła... wliczając dach. Nie ma połączenia z dachem budynku.
    I masz racje, że najlepiej to osoby fundament z dylatacją pomiędzy nimi, więc jak osiądzie to nie pociągnie ze sobą domu.
    Na razie i tak zrobię sam fundament i zaleję go do podbetonu... i tak to przez minimum rok 2 (a może więcej) poleży zanim postawię na tym ogród ziowy, więc swoje już osiądzie i może później już się nie ruszy.

6. wiesiekmisiek
    Hej... tak jak już napisałem wyżej... wszyscy macie racje, że osobny fundament (4 boki) to najlepsze rozwiązanie.

7. r103
    Nie mam jeszcze projektu... ale dzwoniłem do kilku firm i mówili, że pełny fundament lub płyta fundamentowa musi być.
    W każdym bądź razie to jest "ogród zimowy całoroczny" o wymiarach ok 7 metrów długi na 4 szeroki.
    Będę miał w nim ogrzewanie podłogowe (rurki są już wyprowadzone) więc wszystko musi być dobrze docieplone (ściany, podłoga)

8. retrofood
    Dlatego chcę wybudować pełnowymiarowy fundament jak pod budowę domu (może troszkę mniejsze ławy niż przy domu).

Dzięki jeszcze raz wszystkim.

Dodano po 33 [minuty]:

Hej dodaję, jeszcze zdjęcia.
    Sprawdziłęm też... mam ścianę fundamentową na 6 bloczków czyli ok 90cm wysokie... + ława fundamentowa o ile dobrze pamiętam 60 głęboka (na zdjęciu mam ją powyżej kolan jak stoję w środku) czyli fundament jest dość głęboko.

jak dobudować ścianę fundamentową do instniejącego budynku jak dobudować ścianę fundamentową do instniejącego budynku jak dobudować ścianę fundamentową do instniejącego budynku

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy fundamentu pod ogród zimowy przylegający do istniejącego budynku. Użytkownik pyta o metody połączenia nowego fundamentu z istniejącym, wskazując na ławę fundamentową i hydroizolację. Odpowiedzi sugerują, że łączenie fundamentów może prowadzić do pęknięć, a lepszym rozwiązaniem jest stworzenie osobnego fundamentu z dylatacją. Uczestnicy podkreślają znaczenie odpowiedniej głębokości fundamentu, izolacji oraz uwzględnienia obciążeń, takich jak śnieg i mróz. Wskazują również na konieczność wykonania projektu przez specjalistę, aby uniknąć problemów konstrukcyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA