logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mała piła ogrodowa do 500 zł – akumulatorowa czy elektryczna, z wysięgnikiem?

Nehero 10 Sie 2025 22:31 606 7
REKLAMA
  • #1 21631528
    Nehero
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Cześć
    Szukam małej piły ogrodowej do mniejszych zadań - typu obcinanie gałęzi, ścięcie małej choinki/drzewka i tego typu rzeczy do których standardowej wielkości piła, jest za duża.

Jaki model piły polecacie?
    Kwota do około 500 zł.

To czy ma być elektryczna czy akumulatorowa, to wszystko jedno. Ma być w miarę dobrej jakości, więc jeśli do około 500 zł nie ma dobrej godnej polecenia akumulatorowej piły, to niech będzie elektryczna. Piła będzie wykorzystywana raczej okazjonalnie jak będzie potrzeba, a nie na co dzień, więc nie ma potrzeby brać z najwyższej półki, ale jednocześnie jednak chce coś co nie rozleci się na kawałki za dwa miesiące.

Zastanawia mnie kwestia wysięgnika.
    Czy taką piłę na wysięgniku można zdjąć z wysięgnika i korzystać ręcznie przy pracach niżej typu właśnie ścięcie cienkiego małego drzewka?
  • REKLAMA
  • #2 21631538
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Nehero napisał:
    To czy ma być elektryczna czy akumulatorowa, to wszystko jedno.

Akumulatorowa jest też elektryczną. Inną niż elektryczna jest spalinowa ale nie o taką Ci chyba chodzi? Zapewne chodzi Ci o elektryczną sieciową 230 V (z plątającym się uciążliwym kablem zasilającym w czasie pracy) lub akumulatorową (z ładowarką bez uciążliwego kabla w czasie pracy).
  • REKLAMA
  • #3 21631546
    Nehero
    Poziom 8  
    >>21631538
    Tak może źle to ująłem ale dla mnie elektryczna to w domyśle sieciowa.
    Choć tak racja, akumulatorowa też jest elektryczną.
    Więc albo sieciowa z plątającym się kablem albo akumulatorowa.

Wolałbym akumulatorową, ale jeśli w kwocie około 500 zł nie da się dostać niczego sensownego, to cóż trzeba będzie się plątać z kablem.
    A jeśli można dostać fajną piłę akumulatorową w tej kwocie, to super.
  • #4 21632428
    Nehero
    Poziom 8  
    Stwierdziłem po wstępnych poszukiwaniach, że zwiększę budżet i kupię tę piłę.
    https://www.makita.sklep.pl/makita-uc029gz01-...ezi-150mm-11-xgt-40vmax-bldc-xpt-p-18617.html
    Patrzyłem jeszcze na Milwuakee 20cm, ale tutaj ceny są już mocno odjechane w kosmos za cały zestaw.

A tutaj Makita ma promo, gdzie akumulator można nabyć za 1 zł po zakupie tej piły, ładowarka na allegro za 280 zł, wiec zamknąłbym się w około 1200 zł czyli cenie za cały zestaw piły 15 cm z akumulatorem 18V.
  • REKLAMA
  • #5 21632529
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 733
    Nehero napisał:
    Stwierdziłem po wstępnych poszukiwaniach, że zwiększę budżet i kupię tę piłę.
    https://www.makita.sklep.pl/ma...t-40vmax-bldc-xpt-p-18617.html

Za te pieniądze kupisz sobie dwie pilarki Parkside. Jedną taką jak pokazałeś a drugą na wysięgniku. Zwłaszcza, że chcesz używać okazjonalnie. I jeszcze na kratę browara wystarczy ;-) Ale jak tam uważasz. Twoje pieniądze.
  • REKLAMA
  • #6 21632544
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    ZDECYDOWANIE SPALINOWA.

Dodano po 4 [minuty]:

ZDECYDOWANIE SPALINOWA.
  • #7 21632564
    Nehero
    Poziom 8  
    >>21632529
    DO parkside'a nie mam zbytnio zaufania.

zbytnie oszczędności zawsze wychodzą na wierzch prędzej czy później i tego wiele razy doświadczyłem w sprzęcie.
    A jednocześnie nie chciałbym co sezon kupować nowej piły, bo to nawet szkoda kasy i szkoda zaśmiecać środowiska tak co chwila.

Dodano po 6 [minuty]:

>>21632544
    Spalinowych nie ma takich małych, a poza tym nie są one poręczne i sprawdzą się głównie w dużych robotach przy dużych cięciach, gdzie odpalasz piłę i piłujesz przez następne 30 min całe drzewo na kawałki.

A tu jak chcesz odpalić na 30 sek, potem przejsć gdzieś dalej, odpalić znów na 30 sek przykładowo, tu potem przynieść pieniek na opał by go poćwiartować, to odpalanie spalinowej piły co chwila, to mordęga, do tego zakup paliwa i ogromny hałas, uważność, że piłą nie może być położona byle jak. Za to podziękuję, za dużo komplikacji dla typowego działkowego korzystania.

Piły spalinowe dla mnie sprawdzą się jedynie w ścinaniu typowych dużych drzew. Tam potrzeba mocy i nie ma zmiłuj się.
    Ale ja nie zamierzam ścinać drzew, tylko najcięższa praca, to poćwiartowanie pieńków z drzewa sosnowego na opał.
  • #8 21632608
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 733
    Nehero napisał:
    Ale ja nie zamierzam ścinać drzew, tylko najcięższa praca, to poćwiartowanie pieńków z drzewa sosnowego na opał.

Do tego jest łuparka. Tak mała pilarka jaką pokazałeś nie nadaje się do tego. Nadaje się tylko do podcięcia gałęzi i przecięcia drewna o niedużej średnicy. Co do Parksida to masz częściowo rację. Mają czasami wtopy. Mam trochę tego sprzętu i nie narzekam. To co mi się do tej pory uszkodziło, to było z mojej winy. Niewłaściwe z przeznaczeniem użytkowanie ;-) Co do pilarek Parksida to posiadam obie i sam jestem zdziwiony ile wytrzymały do tej pory.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując małej piły ogrodowej do około 500 zł do okazjonalnych prac takich jak obcinanie gałęzi czy ścinanie małych drzewek, rozważano wybór między piłą akumulatorową a elektryczną. W dyskusji podkreślono, że w tej cenie często lepszą trwałość i moc oferują piły elektryczne, choć akumulatorowe zapewniają większą mobilność. Zwrócono uwagę na jakość wykonania i trwałość, aby urządzenie nie uległo szybkiemu uszkodzeniu przy sporadycznym użytkowaniu. Poruszono także kwestię piły z wysięgnikiem – ważne jest, aby można ją było łatwo zdjąć i używać ręcznie do cięcia niższych gałęzi lub małych drzewek, co zwiększa funkcjonalność narzędzia. Wskazano, że modele z odłączanym wysięgnikiem są praktyczne i polecane do takich zastosowań. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wyboru pił o odpowiedniej długości prowadnicy i mocy, dostosowanych do lekkich prac ogrodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA