logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 308 1.6 e-HDI 2014-Pytanie o koniecznośc wymiany rozrządu po zakupie.

Marcin karakow 10 Sie 2025 23:00 1896 2
REKLAMA
  • #1 21631551
    Marcin karakow
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Kupiłem niedawno auto , które jest z przebiegiem 188 tys. km. Była właścicielka nie miała żadnych faktur z napraw -naprawiała w lokalnych warsztatach bez faktur. Rozrządu też mówiła, że nie wymieniała przez 2.5 roku użytkowania, jak kupiła od pierwszego właściciela w kraju auto miało przebieg 145 tys. km. Więc chyba się jeszcze tym nie przejmowała. Po zakupie miałem w planie wymienić rozrząd ,ale znalazłem starą naklejkę na słupku przy drzwiach kierowcy Contitech z obrazkiem rozrządu i przebiegiem 130 tys. datą grudzień 2021 r. Pokrywa się to z data pierwszej rejestracji w kraju koniec października 2021 r. i przebiegiem ponad 129 tys. km wg Cepiku. Więc wszystko by się zgadzało ,że wymiana rozrządu była tuż po pierwszej rejestracji pojazdu w kraju i rozrząd powinien mieć niecałe 60 tys. przebiegu teraz. Pierwszy właściciel po tym czasie jeździł jeszcze rok tym autem i sprzedał kobiecie od której ja kupiłem auto. Ale jak można to dodatkowo zweryfikować? Zajrzeć pod pokrywę i zobaczyć czy pasek wygląda na dosyć świeży a nie od nowości ? Może jest na nim oznaczenie z datą produkcji? Nie wydaje mi się ,że ktoś tak by sobie tak nakleił że auto jest po rozrządzie i nie trzeba na razie robić, jako dodatkowy atut przy odsprzedaży auta ryzykując awarię u przyszłego właściciela.
    Załączniki:
    • Peugeot 308 1.6 e-HDI 2014-Pytanie o koniecznośc wymiany rozrządu po zakupie. rozrząd2 (2).jpg (2.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Peugeot 308 1.6 e-HDI 2014-Pytanie o koniecznośc wymiany rozrządu po zakupie. rozrząd2 (1).jpg (2.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21631614
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 400
    Jest niepisana zasada którą sam stosuję gdy kupuję auto z obcych rąk a zwłaszcza handlarzy lub pojazd z zagranicy, wymieniam wszystkie płyny eksploatacyjne i oleje plus wspomniany rozrząd.
    Handlarze sprytnie się ukrywają pod różnymi postaciami zwłaszcza starszymi emerytami którzy to tylko jeżdżą do kościoła.
    Innym tematem są fałszowane przebiegi poprzez wymianę licznika j jego legalizację w CEPIK czy książeczki serwisowe gdzie można kupić na portalach internetowych.

Kto uwierzy gdy zobaczy butelkę denaturatu z naklejką ,, mleko " iż to mleko ?!
  • #3 21631620
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3317
    Ja bym wymienił niby pasek co 10 lat i 180 tyś km. Czyli wg naklejki nawet nie ma pół okresu. Ale na pewno bym zajrzał w jakim jest stanie. I raczej zmienił bo naklejkę łatwo nakleić i napisać na niej co się chce. A może się okazać że jest oryginalny fabryczny i już jest na końcówce życia a tylko naklejka nowa.
REKLAMA