logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange VoIP – logowanie Linphone Windows nie działa

krkuczynski 13 Sie 2025 10:20 393 3
REKLAMA
  • #1 21633705
    krkuczynski
    Poziom 3  
    Posiadam nr telefoniczny VoIP w Orange, próbuję skonfigurować softphone do korzystania z tego numeru.
    Udało mi się skonfigurować aplikację linphone na Androidzie, natomiast w wersji na Windowsie nie mogę się zalogować.
    Mam SIP, poprawne hasło, domenę i protokół UDP. Natomiast cały czas otrzymuję błąd "user or password is incorrect".

Te same dane działają na Androidzie, przy czym w wersji Desktop nie mam możliwości na etapie konfiguracji ustawić proxy neofon.tp.pl

Czy ktoś poradził sobie z taką konfiguracją lub może polecić inne oprogramowanie, które działa na Windows 10/11 - wymagany kodek, z tego co się orientuję, to G.729 (stąd wybór linphone)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21633970
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    krkuczynski napisał:
    wymagany kodek, z tego co się orientuję, to G.729 (stąd wybór linphone)

G.711 też działa. Nawet chyba lepszy z punktu widzenia Orange, bo cała wymiana ruchu stacjonarnego i ISDN odbywa się na tym kodeku i nie trzeba transkodować u operatora. Neofon powstawał w latach, kiedy transfery na łączach liczone były w kbps. Stąd kodeki pokroju G.729 miały wtedy sens.

W neofonie, dodając kolejnych klientów, należy przy loginie dopisywać kolejno litery a,b,c,d,e.
    Inna sprawa, że wdrożenie tej telefonie jest jakieś spaprane jak później ich IMS. Mało kiedy dziala to stabilnie i na standardowych ustawieniach. Zazwyczaj jest problem z rozmowami przychodzącymi, które przestają działać po czasie bezczynności klienta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21640129
    bakteriax
    Poziom 1  
    Cześć.
    Możesz wrzucić konfigurację Linphone na Androidzie dla Orange?
    Jakiego Androida używasz? Kiedyś uruchomiłem na Androidzie 8, a teraz nie mogę.
    Pozdro - bakteriax
  • #4 21640297
    krkuczynski
    Poziom 3  
    >>21640129
    Mam Android 15, LinPhone 6.0.15 ze sklepu Google.
    SIP address: 4822XXXXXXX(_at_)neofon.tp.pl
    SIP proxy / SIP server: neofon.tp.pl
    transport: UDP

Pisałem do Orange o nowe hasło :)

Faktycznie połączenia udaje się nawiązywać w obie strony, ale jest problem — cisza i zrywa po kilkunastu sekundach.

Na Antku mam włączone wszystkie kodeki; na Windowsie (MicroSIP) tylko G.711 A-law, G.711 μ-law, G.729

I polecam sprawdzić, czy nie są ustawione przekierowania
REKLAMA