Warszawa i okolice. Szukam konwertera albo zlecę uruchomienie konwertera RS485/TTL. Mam w aucie moduł wysyłający sygnał RS485, ale konwerter którego używam do odbioru tego sygnału nie działa ponieważ nie generuje sygnału TTL + obniża napięcie między A i B z 5v do 250mV.
>>21633797 Specjalnie dla Pana pogrubię istotną część wiadomości, aby zapobiec podobnym, nieprzydatnym odpowiedziom w tym temacie.
Cytat:
Warszawa i okolice. Szukam konwertera albo zlecę uruchomienie konwertera RS485/TTL. Mam w aucie moduł wysyłający sygnał RS485, ale konwerter którego używam do odbioru tego sygnału nie działa ponieważ nie generuje sygnału TTL + obniża napięcie między A i B z 5v do 250mV.
Gdybym potrafił sobie z tym problemem poradzić kupując więcej takich samych konwerterów, które są sprawne ale nie działają po podłączeniu do tego konkretnego urządzenia w moim aucie, to nie prosił bym o pomoc osób trzecich.
>>21633837 Podszedlbym do tematu w ten sposob:
\Z 2 konwerterow USB podłaczonych do PC-ta i 2 razy uruchomiony terminal na PC-cie. (terminal V1.9b program)
wykonana krotka magistrala A B i wyrównawczy GND.
testujemy czy dziala.
dolaczamy do magistrali to co chcesz testowac..
>>21633854 Konwerter podłączam do urządzenia wysyłającego dane w standardzie rs485 - modułu w samochodzie. W sposób - przy pomocy krokodylków. Chcę uzyskać sygnał TTL z konwertera.
>>21633867 x987 naprawde chcemy Ci pomoc bys Sam to ogarnął w chwile.
Chivo podal Ci linka do najprostszego i najtanszego konwertera .
modul zasilasz + 5v zasilaczem podlaczasz i jesli wyjscie z elektroniki samochodu jest OK to masz sygnal TTL.
By zobaczyc czy naprawde to dziala oprocz zasilania zwierasz DE i RE w module do masy zasilania - uklad jest wowczas odbiornikiem . Jesli chcesz zobrazowac co jest wysylane do tego modulu podlaczasz konwerter TTL/RS232 i na PC-cie widzisz co jest wysylane.
mozesz rowniez za pare groszy kupic konwerter RS485/USB teraz nie potrzebujesz nawet zasilacza tylko wystarcza Ci Twoje krokodylki i zobaczysz czy cos z Samochodu jest wysylane.
Moze tez tak byc ze moduł sam z Siebie nic nie wysle nim nie dostanie z interfejsujakiejs okreslonej sekwencji.
Janusz
>>21633958 >x987 naprawde chcemy Ci pomoc bys Sam to ogarnął w chwile
Dziękuję serdecznie, ale naprawdę wszystkie możliwości już wyczerpałem. Tutaj jest trudniejsza zagadka. Albo To nie jest wcale RS485, albo przegapiłem coś co jest taką oczywistością, że nikt o tym nie pomyślał.
>zwierasz DE i RE w module do masy zasilania - uklad jest wowczas odbiornikiem .
Konwertery których używam domyślnie są w trybie odbierania. Nie wymagają uziemienia. Dopiero po podaniu V+ konwerter przechodzi w tryb nadawania. I uprzedzając to tak, sprawdzałem czy z podłączonym na stałe GND zadziała.
>Jesli chcesz zobrazowac co jest wysylane do tego modulu podlaczasz konwerter TTL/RS232
Czy to na pewno zadziała, skoro rs232 nie używa sygnału różnicowego?
>na PC-cie widzisz co jest wysylane.
Mi konwerter potrzebny jest do arduino. Nie potrzebuję widzieć na PC co jest wysyłane. Tylko a) odbierane, b) pojedynczy bajt wiadomości zmieniony, c) przesyłane przez konwerter do drugiego urządzenia RS485.
> i zobaczysz czy cos z Samochodu jest wysyłane.
Już widzę co jest wysyłane. To nie jest powiązane z moim problemem.
>Moze tez tak byc ze moduł sam z Siebie nic nie wysle nim nie dostanie z interfejsujakiejs okreslonej sekwencji.
Moduł wysyła dane/sygnał... Może gdyby ktoś napisał dlaczego konwerter robi w zasadzie zwarcie, i jak podnieść napięcie sygnału to wtedy cała ta zagadka by się rozwiązała; Bo te 250mv jest szumem a nie czytelnym sygnałem. Nie wierzę aby arduino due miało za słabe zasilanie 3.3v aby jednego konwertera nie zasilić. No nie, bo sprawdzałem i napięcie jest.
Z braku laku właśnie kupiłem konwerter na 5v. Może ten zaskoczy.
>>21634029 1. sygnal roznicowy podgladnij oscyloskopem!!
2. przewod wyrownawczy GND teoretycznie nie potrzebny , lecz praktyka wykazuje ze dobrze by byl:)
3. faktycznie ze niektore konwertery w ktorych nie wykorzystuje sie jawnie kiernku transmisji sa tak skonfigurowane ze sa w trybie odbioru, a przelaczenie na nadajnik jest realizowane na tranzystorze dodatkowym w ten sposob ze wysoki stan na TX (poczatek transmisji ) powoduje przejscie w tryb nadawania.
Janusz
Dodano po 2 [minuty]:
>>21634037 jeszcze jedno - zobacz czy masz terminator na linii. z tego co pamietam to rezystor zwierajacy A i B 120 ohm. sprawdz w dokumentacji konwertera ktorego podpinasz.
Janusz
>>21634037 1. Jeszcze zanim nabyłem oscyloskop, zacząłem czytać dane przy pomocy analizatora stanów logicznych. Przy jego pomocy można się domyślić, że to sygnał różnicowy.
2. Z GND czy bez, efekt taki sam.
3. https://kamami.pl/konwertery-rs485/564661-konwerter-uart-rs485-33v-5906623439294.html Tutaj pin RSE działa jak DE+RE. I tak, nie potrzeba stałego zasilania v+ lub GND aby stan wysyłania/odbioru utrzymać. Użyłem na końcu konwertera rezystor 150 ohm, bo taki miałem. Z nim czy bez, nie zadziałało. Chyba, ze chcesz abym podał jakieś konkretne parametry napięcia/rezystancji/itp. w tych sytuacjach.
Zastanów się czy na podstawie przekazywanych informacji można udzielić sensownej porady. Nie wiemy nawet co dokładnie kryje się pod sformułowaniem "nie zadziałało". Co konkretne miało zadziałać ? Jakiego efektu oczekiwałeś ?
Nie wiadomo jak podłączyłeś ten konwerter.
Napisałeś miedzy innymi:
"obniża napięcie między A i B z 5v do 250mV"
oraz
"Może gdyby ktoś napisał dlaczego konwerter robi w zasadzie zwarcie, i jak podnieść napięcie sygnału to wtedy cała ta zagadka by się rozwiązała; Bo te 250mv jest szumem a nie czytelnym sygnałem."
Między A i B powinno być małe napięcie rzędu 250mV.
Zdecydowanie zalecam narysowanie schematu podłączenia.
>>21634055 Zastanów się czy na podstawie przekazywanych informacji można udzielić sensownej porady. W tytule tematu napisałem "[Praca] (Warszawa) Szukam osoby znającej się na RS485" A nie "Proszę o sensowne porady." Gdyby problem dało radę rozwiązać przy pomocy informacji dostępnych w Internecie, to byłby już dawno rozwiązany. Szukam osoby, która ma konkretną wiedzę na temat rs485 i najlepiej doświadczenie z różnym sprzętem komunikującym się w tym standardzie.
nie zadziałało w sensie, nie spełniło swojej funkcji jaką jest konwertowanie sygnału rs485 na sygnał TTL. Zamiast prawidłowego sygnału 3,3v pojawił się szum o vpp 250mV.
>Między A i B powinno być małe napięcie rzędu 250mV.
Wedle standardu tak, przy takim napięciu urządzenie powinno działać. Jednak urządzenia w moim samochodzie mają napięcie 5v między A i B. Po dołączeniu konwertera do przewodów sygnałowych między urządzenia, sygnał spada do 250mv ale jest czytelny a samochód działa. Jednakże sprawdzając osobno- urządzenie odbierające dane po rs485 działa z moim konwerterem. A urządzenie wysyłające nie.
>>21633736 Czy "Warszawa" to model samochodu?
Jak w samochodzie mam lodówkę, ale jak będę szukał porady, to napiszę, jaki to model, oraz podam więcej szczegółów, bo wiem, że nie wszyscy wróżą z fusów, ale mogą mieć wiedzę.
>>21634087 ....jasny gwint.....
jak wezmiesz np max485
to do prawidlowej pracy linie A podlacza sie przez rezystor np 470 ohm do +5v linie B do masy przez taki sam rezystor.
jesli linie masz w powietrzu to jasne ze potencjal na A bedzie 5V jesli zas podlaczysz jakiegos slava do magistrali i zaczniesz nadawac do na linni roznicowej skok napiecia bedzie wynosil max 250mV PP.
jesli nie chcesz podgladac w terminalu co leci to podepnij analizator stanow logicznych pod RXD i TXD modulu ( nie pod linie A i B) i tam zobaczysz jest komunikacja tzn analiza da Ci odpowiedz co leci na jakiej predkosci ilosc bitow danych itp.
jak to bedzie ok, dopiero podepnij Arduino i walcz dalej.
Janusz
Jeżeli to nie tajemnica, to w jakim modelu samochodu jest komunikacja RS485, bo to raczej standard komunikacji przemysłowej, a w samochodach to raczej jest CAN.
Za namową @ian67 Ponownie sprawdziłem komunikację między dwoma arduino. Zrobiłem to w samochodzie i nie było komunikacji. Ani w serial monitorze, ani na oscyloskopie. Zauważyłem, że niektóre kable goldpin są tragicznej jakości. W domu wyrzuciłem te, które luźno się łączyły I wszystko zaczęło działać jak należy. TTL pokazuje 5v, RS485 pokazuje vpp: 3.5v, oscyloskop pokazuje względnie normalny sygnał. Teraz zaprogramuję jedno arduino na MitM, a drugie jako nadawcę sygnału. Jak już się to uda i sprawdzę wyjście RS485 z MitM oscyloskopem dla pewności, to przeniosę tą konfigurację na tacy do samochodu i tam podłączę do arduino działającego jako MitM. Mały plot twist jest taki, że dla konwertera z RE i DE aby odbierać sygnał RE musi być połączone z GND na stałe. Po odłączeniu GND od RE konwerter przestaje odbierać sygnał. Nadawania jeszcze nie sprawdzałem.
Dodano po 9 [godziny] 40 [minuty]:
Kolejna próba zakończyła się tym samym efektem. Konwerter obniża VPP A i B do niezbędnego minimum. Strona TTL jest cały czas w wysokim stanie.
Z jakiego powodu uznajesz, że magistrala do jakiej się podłączasz to RS485 ?
Dodano po 7 [minuty]:
Telo napisał:
Jeżeli to nie tajemnica, to w jakim modelu samochodu jest komunikacja RS485, bo to raczej standard komunikacji przemysłowej, a w samochodach to raczej jest CAN.
Czasem w firmowych samochodach montuje się urządzenia do zdalnego monitoringu, kontroli kierowców itp. Mogą one mieć interfejs RS485.
Jeśli na obu liniach w stanie spoczynku występuje napięcie 5V to raczej nie będzie to CAN, bo tam napięcie w stanie recesywnym powinien być na poziomie 2.5V. Chyba, że transciever w module jest uszkodzony i wystawia 5V na CANL/CANH, albo zostało to źle zmierzone i mamy do czynienia z LowSpeed CAN gdzie w stanie recesywnym CANL jest na poziomie 5V, a CANH na 0V.
Może być to interfejs do komunikacji z czytnikiem kart RFID. Ma dwie linie danych na jakich występuje 5V. Na oscyloskopie przebieg będzie przypominał to co pojawia się na RS485. Po podłączeniu adaptera RS485 napięcie spadnie do małego poziomu.
W dyskusji poruszono problem z konwerterem RS485/TTL używanym do odbioru sygnału z modułu w samochodzie. Konwerter obniżał napięcie różnicowe między liniami A i B z 5 V do około 250 mV, co skutkowało pojawianiem się szumu zamiast prawidłowego sygnału TTL. Użytkownik poszukiwał osoby z doświadczeniem w RS485, gdyż standardowe porady i tanie konwertery nie rozwiązywały problemu. Wskazano na konieczność sprawdzenia poprawności podłączeń, obecności rezystorów terminujących (około 120–150 Ω), oraz trybu pracy linii DE i RE w konwerterze. Zwrócono uwagę, że napięcie różnicowe rzędu 250 mV jest zgodne ze standardem RS485, ale urządzenie w samochodzie mogło mieć specyficzne wymagania lub uszkodzony transceiver. Po testach z dwoma Arduino i wymianie kabli goldpin na lepszej jakości, komunikacja działała poprawnie w warunkach domowych. Ostatecznie problemem okazał się tani, niskiej jakości transceiver RS485, który po wymianie na droższy model zaczął prawidłowo konwertować sygnał. Dyskusja podkreśliła znaczenie jakości komponentów i poprawnej konfiguracji linii sterujących DE/RE w konwerterach RS485/TTL. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.