logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sym Jet Euro X50 50cc – skuter rusza i zwalnia, przyczyna utraty mocy?

GdzieDziekcie19 14 Sie 2025 19:34 390 8
REKLAMA
  • #1 21635134
    GdzieDziekcie19
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Mam pytanie. Kupiłem ostatnio skuter Sym Jet Euro X50 50 cm³. Odpala normalnie, ale jak się chce jechać, to rusza szybko i strasznie zwalnia do 5–10 km/h. Puszczając manetkę i ponownie dając na full jest to samo: szybko rusza i zwalnia :/ Wydaje mi się, że to gaźnik, ale chcę się dowiedzieć, czy coś innego może być, bo skuter mam 30 km od domu, wolałbym wziąć ze sobą wszystko, co może mu pomóc, i chcę nim wrócić do domu :)
  • REKLAMA
  • #2 21635146
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2796
    Ale spadają obroty silnika czy tylko skuter zwalnia? Jeśli obroty silnika spadają to wina zapewne tkwi w gaźniku, w drugim przypadku problem w sprzęgle / przekładni CVT itd.
  • REKLAMA
  • #3 21651507
    GdzieDziekcie19
    Poziom 7  
    Powiem tak: jak dam manetkę na full, to szybko rusza i tyle. Jeśli delikatnie dam manetkę, to jedzie, a jak na full, to staje i zazwyczaj gaśnie
  • REKLAMA
  • #4 21651587
    jdubowski
    GdzieDziekcie19 napisał:
    jak dam manetkę na full, to szybko rusza i tyle. Jeśli delikatnie dam manetkę, to jedzie, a jak na full, to staje i zazwyczaj gaśnie

Układ paliwowy z gaźnikiem do wyczyszczenia i regulacji.
  • #5 21656984
    GdzieDziekcie19
    Poziom 7  
    >>21651587
    Czyli gaźnik wystarczy?
    Rozumiem, że to nie wina sprzęgła?
  • REKLAMA
  • #6 21656990
    jdubowski
    GdzieDziekcie19 napisał:
    Rozumiem ze to nie wi a sprzęgła?

Zadałem pytanie pomocnicze na które odpowiedź pozwoli ustalić czy problem jest z silnikiem czy z przeniesieniem napędu:
    jdubowski napisał:
    Ale spadają obroty silnika czy tylko skuter zwalnia?

Jaka jest odpowiedź?
  • #7 21657104
    GdzieDziekcie19
    Poziom 7  
    >>21656990
    Z tego, co pamiętam, to obroty spadają.
  • #8 21688505
    GdzieDziekcie19
    Poziom 7  
    Rozumiem, że słabo z pomocą, jak z informacjami ode mnie :[
    Jeśli nagram, jak się zachowuje, to dostanę więcej informacji? :)
    Tylko proszę: informacje od osób, które się znają i mają pojęcie, a nie tacy, co niby wiedzą, a sami nie wiedzą :/
    Postaram się jutro wieczorem napisać dokładny opis i jak będę miał taką możliwość, wrzucę nagranie.
    Pozdrawiam
  • #9 21689247
    jdubowski
    GdzieDziekcie19 napisał:
    Z tego, co pamiętam, to obroty spadają.

To problemu szukałbym w silniku.
    GdzieDziekcie19 napisał:
    eśli nagram, jak się zachowuje, to dostanę więcej informacji?

Mam taką nadzieję.

Podsumowanie tematu

✨ Skuter Sym Jet Euro X50 50 cm³ uruchamia się normalnie, jednak podczas jazdy przy pełnym otwarciu manetki szybko rusza, a następnie gwałtownie zwalnia do prędkości 5–10 km/h, często gaśnie. Przy delikatnym dodaniu gazu skuter jedzie, ale pełny gaz powoduje spadek prędkości i obrotów silnika. Problem najprawdopodobniej leży w układzie paliwowym, zwłaszcza w gaźniku, który wymaga czyszczenia i regulacji. Spadek obrotów silnika wskazuje na usterkę gaźnika, natomiast gdyby obroty nie spadały, należałoby rozważyć problemy ze sprzęgłem lub przekładnią CVT. Autor planuje dostarczyć dokładniejszy opis i nagranie, aby uzyskać bardziej precyzyjną diagnozę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA