logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szafka ogrodowa lub słupek z gniazdami z tworzywa, montaż do podłoża, sterowanie radiowe?

ptaku2 16 Sie 2025 18:36 342 1
REKLAMA
  • #1 21636523
    ptaku2
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Szukam opcji - szafka ogrodowa albo słupek z gniazdami w miejsce 40-50 letniej metalowej puchy na drągu, która się sprawdza, ale strach trochę tego używać...

Niestety z tego co widzę, to opcje są dwie, ale obie mi nie pasują - musi być dostęp do bezprzewodowego sterowania zasilaniem - więc odpada obudowa metalowa, no i mocowanie do podłoża - nie widzę takich skrzynek rozdzielczych - musiał bym chyba murek wymurować specjalnie dla tego ustrojstwa...

- Szafka rozdzielcza - są z tworzyw, ale natynkowe/podtynkowe - a może nie umiem szukać, ale spędziłem pół dnia.
    - Słupki ogrodowe z gniazdami - fajna minimalistyczna opcja, ale niestety jak na złość same metalowe, więc nici ze sterowania radiowego.

Może znacie jakieś rozwiązania, które by pomogły? Do sterowania pewnie użyję Abax2 Satela, ale nie wiem czy jak wkopię odbiornik np. 30 cm w ziemie czy będzie w ogóle zasięg... Byłby na pewno gdybym miał go nad ziemią, ale nie w metalowej puszce. Aż się prosi o podłączenie jakiegoś sterownika i rozprowadzenie stamtąd kabla np. do lampy czy czegoś takiego.
    I jak na złość jakoś nic mi nie pasuje do mojego pomysłu.
  • REKLAMA
  • #2 21636538
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Możesz zrobic prostą półotwartą skrzynkę z alucobondu. Zrobilem sobie takową, gniazda działają bez zarzutu, nie zacieka. Materiały: alucobond, nity zrywane, kawałek kątowniczka aluminiowego, pomalowany profil słupka.

Skrzynka z alucobondu z gniazdami elektrycznymi zamontowana na betonowym słupku przy bramie

A to na samą kamerkę z prostego wideofonu.

Kamerka zainstalowana w skrzynce z alucobondu za drewnianym ogrodzeniem
    Prosta skrzynka z alucobondu zamontowana na drewnianej bramie, zaklejona taśmą

Plecy puszki zakleiłem prowizoryczne taśmą, bo nie miałem kawałka pleksi... No i tak już dwa lata zeszły. Zasięg 50 m (przeszkoda okno).
REKLAMA