logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zamek drzwiowy z bolcami – klamka opada, konieczność podnoszenia klamki przy otwieraniu

Piotr1. 17 Sie 2025 11:51 975 10
REKLAMA
  • #1 21636894
    Piotr1.
    Poziom 14  
    Ocena: 139
    Uszkodzony zamek w drzwiach

Tak jak na załączonym filmie poniżej, opada klamka podczas zamykania drzwi kluczem od zewnątrz lub pokrętłem od wewnątrz. Aby otworzyć drzwi kręcąc pokrętłem, trzeba podnieść klamkę aby móc do końca odkręcić i odblokować drzwi. Widać to na filmie. Nie wiem co to za zamek i nie wiem jak się do niego dostać. Wydaje mi się, że trzeba roznitować cały szczyt boku od strony zamka. Na dole drzwi jak i na samej górze wysuwa się dodatkowy bolec blokujący. Może ktoś podpowie co mogło się w nim zepsuć i jak się do niego dostać? Pozdrawiam

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21636915
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Prawdopodobnie jest to zamek firmy DIERRE. Poszukaj filmików w sieci na ten temat.
  • REKLAMA
  • #4 21636918
    Piotr1.
    Poziom 14  
    Do Adam Walko. Niestety ten zamek tak się nie wymienia. To by było dość proste.

Dodano po 58 [minuty]:

Ogólnie ta klamka trochę opadła. Po zaryglowaniu drzwi opada jeszcze bardziej. Teoretycznie wygląda na to jakby uszkodzeniu uległa jakaś sprężyna ją podtrzymująca. Czy taki zamek po wymontowaniu można rozkręcić aby zajrzeć do jego środka?
  • Pomocny post
    #5 21636980
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    Piotr1. napisał:
    uszkodzeniu uległa jakaś sprężyna

Zdecydowanie!
    Piotr1. napisał:
    Niestety ten zamek tak się nie wymienia.

Czy mam rozumieć, że z powodu pękniętej sprężyny należy wymienić całe drzwi ze zamkiem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21636982
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    Adam Walko napisał:
    Czy mam rozumieć, że z powodu pękniętej sprężyny należy wymienić całe drzwi ze zamkiem?

A nie lepiej całe mieszkanie?
  • #7 21637021
    Piotr1.
    Poziom 14  
    >>21636980
    Pisząc, że ten zamek się tak nie wymienia miałem na myśli to, że w tym wypadku trzeba rozkręcić/roznitować cały szczyt tam gdzie wysuwają się rygle. Mam nadzieję, że po zdemontowaniu tej listwy czołowej będę miał dostęp do zamka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21637152
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    Piotr1. napisał:
    Mam nadzieję, że po zdemontowaniu tej listwy czołowej będę miał dostęp do zamka.

Raczej!
  • #9 21654092
    Piotr1.
    Poziom 14  
    Temat zamykam, będę wymieniał ten zamek na nowy. Tak jak koledzy podpowiadali jest to zamek DIERRE. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 21654146
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Jeżeli uważasz że temat wyczerpany, to zamknij temat odpowiednim guzikiem.
  • #11 21654167
    Piotr1.
    Poziom 14  
    Będę wymieniał zamek na nowy. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W drzwiach z zamkiem wyposażonym w bolce blokujące pojawił się problem z opadającą klamką podczas zamykania kluczem lub pokrętłem. Aby odblokować drzwi, konieczne jest podniesienie klamki, co wskazuje na uszkodzenie mechanizmu wewnętrznego, prawdopodobnie sprężyny podtrzymującej klamkę. Zamek nie jest łatwy do wymiany bez demontażu całej listwy czołowej, która jest nitowana i zabezpiecza dostęp do mechanizmu. Wskazano, że jest to zamek firmy DIERRE. Po rozmontowaniu listwy czołowej można uzyskać dostęp do wnętrza zamka, jednak ze względu na konstrukcję i uszkodzenie sprężyny, zalecana jest wymiana całego zamka na nowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA