logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tefal Ultimate Anticalc FV9740 – brak zasilania, nie świecą kontrolki, czy naprawa jest możliwa?

rafmik 17 Sie 2025 18:16 267 4
REKLAMA
  • #1 21637225
    rafmik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Witam :)

Mam 5 letnie żelazko Tefal Ultimate Anticalc FV9740. Dzisiaj, w trakcie prasowania przestało działać - na początku wszystko było ok, przez kilka minut prasowania. Nie słyszałem, żeby coś cykło, czy zaśmierdziało.

Przestał się świecić obie lampki (jest tam kontrolka auto stop i druga lampka gdy się nagrzewa).

Jak kręci się pokrętłem od temperatury to słychać cyknięcie termostatu.

Jak myślicie, da się to jeszcze reanimować w prosty sposób, czy już lepiej kupić nowe żelazko?
  • REKLAMA
  • #2 21637335
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1715
    Witam,
    rafmik napisał:
    Dzisiaj, w trakcie prasowania przestało działać

bezpiecznik termiczny zadziałał.
    Rozebrać, sprawdzić dane bezpiecznika, kupić nowy, wymienić, złożyć żelazko i prasować dalej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21637386
    rafmik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    @clubber84 Ten bezpiecznik da się jakoś wymienić bez lutowania etc?
  • REKLAMA
  • #4 21637398
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    A. Podłączane również do innego gniazdka/obwodu?
    B. Warto zacząć od sprawdzenia przewodu i wtyczki, przed rozpoczęciem większych przedsięwzięć.
  • #5 21637472
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1715
    rafmik napisał:
    Ten bezpiecznik da się jakoś wymienić bez lutowania etc?

To zależy od tego, jak miało być zaprojektowane i wykonane urządzenie w zleceniu od właściciela marki.
    Np. moje żelazko parowe marki "nołnejm" kupione w JYSK w 2009 roku, bezpiecznik termiczny ma montowany na zwykłe konektory, a żelazko Philips mojego brata kupione kilka lat później, ma lutowane końcówki bezpiecznika do przewodu.

Także... zależy, jak leży. Jak nie rozbierzesz, to się nie dowiesz.

Pozdrawiam
REKLAMA