logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż czujników ciśnienia i temp. oleju, Arduino, OLED, schemat (Seat Cordoba 6L2)

Danbar1 18 Sie 2025 10:20 282 1
REKLAMA
  • #1 21637722
    Danbar1
    Poziom 1  
    Cześć,

Planuję zamontować w moim samochodzie (Seat Cordoba 6L2) czujniki temperatury i ciśnienia oleju. Zastosowanie adaptera/podkładki filtra oleju („sandwich adapter”) jako miejsca montażu czujników wydaje mi się najprostszym rozwiązaniem. Odczyty z czujników wyświetlę za pomocą wyświetlacza OLED i Arduino.

Jak powinien wyglądać schemat połączeń tego układu?
    Nie jestem pewien, skąd wziąć zasilanie i masę (ze stacyjki?). Domyślam się, że będę potrzebował konwertera napięcia oraz powinienem zabezpieczyć układ bezpiecznikami. Czy tutaj mogę skorzystać w jakiś sposób ze skrzynki bezpieczników auta?

Również nie wiem, jakie czujniki powinienem wybrać (najtańsze uniwersalne?) oraz jak przekształcić odczytane sygnały na konkretne wartości (jest jakiś wzór?).

Wyświetlacz planuję zamontować w centralnej części deski rozdzielczej (moja wersja auta nie posiada fabrycznie w tym miejscu wyświetlacza, znajduję się tu "zaślepka").

Dziękuję za wszelką pomoc i wyrozumiałość. Odpowiadając na pytanie "po co?", traktuję to jako projekt studencki/hobby, więc głównym celem jest nauka i frajda z majsterkowania.
    AI: Czy masz już wybrane konkretne modele czujników temperatury i ciśnienia oleju, czy dopiero szukasz odpowiednich? Jeśli tak, podaj proszę ich typy lub linki do specyfikacji.
    https://allegro.pl/oferta/czujnik-temperatury-oleju-6pt-009-107-611-hella-17770978318
    AI: Jakiego dokładnie modelu Arduino oraz wyświetlacza OLED planujesz użyć (np. Arduino Uno, Nano, OLED 0.96" I2C/SPI)?
    Arduino Nano, kolorowy OLED 0.95" SPI
  • REKLAMA
  • #2 21638068
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Tak czytając tego posta to wygląda na to że nie wiesz nic i chcesz żeby ktoś za ciebie zrobił całą część projektową i jeszcze trochę praktycznej.
    A tak w skrócie:
    Schemat zależy od tego jakie czujniki kupisz. Są z sygnałem analogowym, są z cyfrowym. Musisz zacząć od tego żeby ustalić jaki zakres ciśnień i temperatur cię interesuje + montaż mechaniczny i pod to kupować.
    Do tego z aukcji prawdopodobnie nie będziesz miał wszystkich danych i będziesz musiał samodzielnie "skalibrować" tudzież ściągnąć charakterystykę w garnku z gorącą wodą i gotowym termometrem.

Zasilanie możesz brać po alarmiarsku / gazowemu czyli z wtrysków, cewki zapłonowej lub któregoś bezpiecznika w skrzynce, ale to sobie musisz znaleźć (schemat, badania własne lub ktoś napisze).
    Przekształcanie sygnału patrz punkt wyżej, zależy od tego co czujnik z siebie daje.
    Arduino ma wbudowany stabilizator na 5V (i 3,3V), ale może być za słaby. Wtedy potrzebujesz zewnętrzny liniowy z radiatorem lub przetwornicę z zakresu około 15V na 5V.
    Tego się dowiesz jak ustalisz prąd brany przez wyświetlacz i z którego napięcia będzie chodził czy z 5 czy z 3,3V.

Także zrób zakup, spróbuj sam coś narysować i wtedy zgłoś się po po poprawki.
REKLAMA