logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł zapłonowy – jak działa wyłącznik, czy do gaszenia podaje się masę czy plus?

radomski852 18 Sie 2025 15:40 882 9
REKLAMA
  • #1 21637998
    radomski852
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam
    Przerabiam sobie motorek wraz z instalacją elektryczną.
    Posiadam moduł zapłonowy taki jak na zdjęciu i mam pytanie: na jakiej zasadzie działa wyłącznik w tym module zapłonowym?
    Do gaszenia motocykla trzeba do pinu „wyłącznik” doprowadzić prąd, aby go zgasić?
    Nie mogę nigdzie znaleźć schematu takich modułów.
    Moduł zapłonowy z oznaczonymi pinami: impulsator, cewka WN, wyłącznik, AC i uziemienia
  • REKLAMA
  • #2 21638022
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2994
    Jak rozumiem wejście AC jest z cewki z magneta? Jeśli tak, to chyba pracuje na zasadzie jest masa z wyłącznika - jest iskra, brak masy - brak iskry. Łatwo sprawdzić, nie podłączaj wyjścia „wyłącznik” i sprawdź czy jest iskra, potem podepnij wyłącznik do masy i zobacz co się zmieniło.
  • REKLAMA
  • #3 21638027
    radomski852
    Poziom 3  
    Tak, iskra jest, motor odpala, ale nie mogę go zgasić stacyjką (jest tylko gaszenie ze stacyjki).
    Jeżeli podłączę masę ze stacyjki do modułu zapłonowego, to światła pozycyjne żarzą się i motor nie chce pracować tak, jak powinien…

Dodano po 4 minutach:

Próbowałem zrobić instalację, nie używając kabla „wyłącznik”, ale już jeden moduł spaliłem…
  • REKLAMA
  • #4 21638039
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2583
    Typowo w zapłonach AC-CDI silnik gasi się poprzez podanie masy na osobny pin modułu zapłonowego, lub poprzez zwarcie cewki zasilającej zapłon. Jedno i drugie to ta sama zasada działania.
    Natomiast w zapłonach DC-CDI silnik gasi się poprzez odłączenie zasilania (+12 V) modułu zapłonowego.

Jeśli będziesz podawał zasilanie +12 V na wejście cewki zasilającej modułu AC-CDI, możesz doprowadzić do uszkodzenia modułu (w chwili wyzwolenia iskry nastąpi zwarcie).
  • #5 21638043
    radomski852
    Poziom 3  
    Tak, jest to moduł AC.
    Czyli do kabla „wyłącznik” w module zapłonowym trzeba dać masę, żeby zgasić silnik?
  • REKLAMA
  • #6 21638057
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Dokładnie tak.

Zobaczyłem teraz poprzedni post.
    Masz zapewne problem w tym, że stacyjka nie jest oryginalna od tej instalacji elektrycznej. Musisz odpowiednio poprzekładać przewody w kostce. Światła postojowe w stacyjce działają na zasadzie przełącznika, w normalnej pozycji wejściem jest zasilanie z przełącznika świateł (podświetlenie licznika), w pozycji „P” zasilanie pochodzi z akumulatora, wyjście jest podane na żarówki w przedniej i tylnej lampie.
    Jeżeli był zmieniany prawy przełącznik zespolony, który w oryginale miał wyłącznik zapłonu, to także trzeba pozamieniać przewody (zwykle to konieczność odcięcia przewodów i polutowania nowego przełącznika ze starą kostką, bo są duże różnice).
    Żeby działało gaszenie ze stacyjki, musi być podłączona zworka do złącza przeznaczonego do alarmu, inaczej będzie działało gaszenie z przełącznika zespolonego lub stopki bocznej.
  • #7 21638063
    radomski852
    Poziom 3  
    Stacyjka z instalacją jest oryginalna od motoru, silnik wraz z osprzętem został zmieniony, ale musiałem dorobić instalację do modułu zapłonowego i regulatora napięcia.
    Oryginalny moduł zapłonowy jest, ale nie działa z tym silnikiem — zapłon jest opóźniony…
    Byłem przed chwilą sprawdzić w stacyjce; przy wyłączonej stacyjce jest przejście do masy, a jeżeli stacyjkę włączę, to przejścia do masy nie ma, czyli ten przewód muszę podłączyć do kabla w module z napisem „wyłącznik”?
  • #8 21638069
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    radomski852 napisał:
    przy wyłączonej stacyjce jest przejście do masy a jeżeli stacyjkę włączę to przejścia do masy niema

Prawidłowo, tak ma być.
    radomski852 napisał:
    czyli ten przewód muszę podłączyć do kabla w module z napisem „wyłącznik”?

Zgadza się.
    Jeśli instalacja była przygotowana pod alarm, to przewód od stacyjki powinien iść do złącza alarmu (kostka 9-pin, styki żeńskie).
  • #9 21638079
    radomski852
    Poziom 3  
    Instalacja jest z końca lat 80., początek lat 90.; o alarmie tam trzeba zapomnieć 😛
    Zamówiłem nowy moduł. Sprawdzę, jak dojdzie, i dam znać.
  • #10 21639918
    radomski852
    Poziom 3  
    Instalacja jest z końca lat 80., początek 90. O alarmie tam trzeba zapomnieć 😛
    Zamówiłem nowy moduł; sprawdzę, jak dojdzie, i dam znać.

Podsumowanie tematu

✨ Moduł zapłonowy stosowany w motocyklach posiada wyłącznik, który działa na zasadzie przerwania obwodu zapłonowego w celu zatrzymania silnika. Aby zgasić motocykl, do pinu oznaczonego jako „wyłącznik” należy podać masę (ujemny potencjał), co powoduje odcięcie zapłonu. W praktyce wyłącznik działa jako łącznik do masy, a nie do plusa. Schematy takich modułów często nie są publicznie dostępne, jednak zasada działania jest standardowa: podanie masy na pin wyłącznika powoduje przerwanie iskry i zatrzymanie silnika. W instalacji elektrycznej motocykla należy więc przewidzieć, że wyłącznik zapłonu łączy pin modułu z masą, a nie z napięciem dodatnim.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA