logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przekrój przewodu uziemiającego do rur wody i CO w kotłowni – 6mm² czy 10mm²?

lukas198820 20 Sie 2025 11:54 591 6
REKLAMA
  • #1 21639575
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 332
    Witam,
    Jaki powinien być przekrój przewodu uziemiającego by za pomocą obejmy, uziemić rury od wody, oraz rury od instalacji CO w kotłowni 6mm2 czy 10mm2?
    Jaka w końcu ma być linka?
  • REKLAMA
  • #2 21639670
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3459
    lukas198820 napisał:
    Jaki w koncu powinien byc przekrój przewodu uziemiajacego by np za pomoca obej uziemic rury od wody oraz rury od instalacji CO w kotlowni 6mm2 czy 10mm2.
    Nie ma czegoś takiego jak przewód uziemiający rury od wody.
    Zaproś fachowca do zaprojektowania elektryki.
  • REKLAMA
  • #3 21639735
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 372
    A po co uziemiać rury od wody? One nie kopią.
    Natomiast jeśli chcesz coś przypiąć do instalacji wodnej jako do uziemienia - tak się nie robi od czasu, kiedy wymarły dinozaury.
  • #4 21639766
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2816
    cranky napisał:
    A po co uziemiać rury od wody? One nie kopią.
    Natomiast jeśli chcesz coś przypiąć do instalacji wodnej jako do uziemienia - tak się nie robi od czasu, kiedy wymarły dinozaury.

Czasem kopią, dlatego takie dwukolorowe przewodziki się do nich montuje, tak mniej więcej od czasu kiedy te dinozaury wymarły. To nawet wie ktoś kto nie wie jak robić instalację a ją jednak robi już przy pomocy chyba 5 tematów od początku miesiąca.
  • REKLAMA
  • #5 21639816
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Kiedyś robiło się na przekroju min. 6mm².
    Stosowałem także 10 mm² do instalacji antenowej. Odbiór poprawiało, rezystacja była bardzo niska.
    Rury można uziemić, ważne jest aby było połączenie typy gwiazda sprowadzające potencjał na ten sam punkt. Połączenie szerogowe pozwala na przepły pradu co nie jest dobre, jeżeli mamy mieć tylko uziemione.
  • #6 21639932
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 332
    Panowie, ja mam w piwnicy instalację wod.-kan., hydrofor na stalowych rurach.
    To co, mam tego nie uziemiać?
    Pokazać projekt?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21639948
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1130
    lukas198820 napisał:
    Panowie ja mam w piwnicg instalacje wod kan, hydrofor na stalowych rurach.
    To co mam tego nie uziemiac?
    Pokazac projekt ?
    Masz wykonać GSW i połączenia wyrównawcze zgodnie z projektem. Jeśli masz projekt i pytania z nim związane, to oczywiście zamieść go tu.

Podsumowanie tematu

✨ Przekrój przewodu uziemiającego do rur wodnych i instalacji centralnego ogrzewania w kotłowni powinien być dobrany zgodnie z obowiązującymi normami i wymaganiami bezpieczeństwa. Najczęściej stosowane przekroje to 6 mm² lub 10 mm², przy czym wybór zależy od długości przewodu, materiału rur oraz wymagań instalacji. Przewód uziemiający musi zapewniać odpowiednią przewodność i wytrzymałość mechaniczną, a jego przekrój powinien być co najmniej równy przekrojowi przewodu fazowego lub zgodny z lokalnymi przepisami. Uziemienie realizuje się za pomocą obejm uziemiających, które muszą zapewniać trwały i pewny kontakt elektryczny z rurami. W praktyce często stosuje się przewód o przekroju 10 mm² dla większej pewności i zgodności z normami, zwłaszcza w instalacjach CO, gdzie mogą występować większe prądy upływowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA