logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JV HR7600 / Philips VR1100 – kaseta nie wysuwa się do końca, zacina się wózek

rgr2 20 Sie 2025 20:48 321 5
REKLAMA
  • #1 21640058
    rgr2
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Kaseta VHS częściowo wysunięta z magnetowidu Philips VR1100 z widocznymi elementami mechanizmu
    Mam problem z wyciąganiem kasety z JV HR7600 (dokładnie to z jego klonem pod nazwą Philipsa VR1100). Wózek się podnosi i kaseta wyjeżdża, ale mniej więcej do połowy i dalej muszę ją wydłubywać. Po takim wyciągnięciu muszę czekać aż VCR "zaskoczy" i wózek ponownie zacznie działać, bo przez dłuższy czas wózek stoi w takiej pół zaciętej pozycji i na nic nie reaguje.

Dzisiaj rozebrałem i posmarowałem te krawędzie/powierzchnie zaznaczone na obrazku (smarem grafitowym, bo taki miałem). Było dużo lepiej, ale sporadycznie dalej się zacinało. To posmarowałem także WD-40. Wszystko zaczęło działać, więc złożyłem.
    A teraz widzę, że po dłuższym postoju problem powrócił.

Co może być przyczyną?

Dodam, że czasami po włożeniu kasety, gdy już zostanie wciągnięta w całości słychać tak krótki stuk. Ale wszystko działa prawidłowo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21640173
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 143
    Hej

Zakładam, że sprzęt trochę stał i się kurzył, więc najpierw do sprawdzenia wszelkie gumowe paski napędowe i przekładnie do wyczyszczenia a dopiero potem ich smarowanie - smar silikonowy, nie grafitowy.
    Paski pewnie z czasem sparciały i nie przenoszą dobrze sił i momentów obrotowych.
  • REKLAMA
  • #3 21641380
    rgr2
    Poziom 10  
    Nie, nie stał -- był używany i z czasem problem zaczął się pogłębiać. Znaczy się muszę odkręcić całą windę, bo paski są ukryte pomiędzy mechanizmem taśmy i płytą?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21643622
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 143
    rgr2 napisał:
    Znaczy się muszę odkręcić całą windę, bo paski są ukryte pomiędzy mechanizmem taśmy i płytą?

Jeśli tego wymaga dostęp do pasków, to nie ma innego wyjścia :)
    Nawet jak cały mechanizm do niedawna działał, to paski się starzeją i mocniej się rozciągają od ciągłego przenoszenia sił, wymieniaj, a później ewentualnie szukaj dalej, jeśli to nie pomoże. Możliwe są też inne uszkodzenia mechaniczne wynikające z naturalnego zużycia elementów i ich starzenia się.
  • REKLAMA
  • #5 21913674
    rgr2
    Poziom 10  
    Wziąłem się w końcu za magnetowid i nagrałem filmik jak to wygląda.

Kaseta jest wyrzucana prawie do końca, jednak zatrzymuje się, gdy do końca brakują ze 2cm. Następnie VCR próbuje z powrotem wciągnąć kasetę, ale zatrzymuje go blokada (bo kaseta już nie podnosi dźwigni).
    I takie wciąganie i wypluwanie trwa kilka razy, aż w końcu udaje się kasetę oddać.
    Tak to wygląda na filmie:
    https://photos.app.goo.gl/vB7BRULmegGdrmTb7

Co może być przyczyną takiego zachowania?
    Pasek z boku nie wydaje się ślizgać, napęd po prostu zatrzymuje się tuż przed końcem wyrzucania kasety.
    Problem teraz występuje prawie w 100% przypadków. Prawie, bo czasem jednak prawidłowo wyrzuci kasetę.
  • #6 21918684
    rgr2
    Poziom 10  
    robig napisał:
    Hej

Zakładam, że sprzęt trochę stał i się kurzył, więc najpierw do sprawdzenia wszelkie gumowe paski napędowe i przekładnie do wyczyszczenia a dopiero potem ich smarowanie - smar silikonowy, nie grafitowy.
    Paski pewnie z czasem sparciały i nie przenoszą dobrze sił i momentów obrotowych.

Jednak miałeś rację -- pasek najwyraźniej jednak się lekko ślizgał.
    Mam drugi JVC 657MS, w którym pasek tak się ślizgał, że w ogóle nie wyciągał taśmy z kasety.
    Po zamianie pasków między magnetowidami oba mechanizmy zaczęły działać prawidłowo. Cuda. I to mimo, że ten w 657MS był za wąski - 1mm.

Dla potomnych -- wg dokumentacji serwisowej JVC to dokładnie ten pasek.
    https://north.pl/karta/kwadratowy-pasek-napedowy-com,536-WR-0002.html
    https://www.electronic-spare-parts.com/catalogue/audio_spares/audio_belts/7139.html
    Pasuje pewnie do większości modeli JVC, bo do Philipsa VR1100 (klon JVC) i 657MS wymiarami tak.
REKLAMA