logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC HR-D520EE - kaseta wychodzi po stop, magnetowid się blokuje, buczenie silniczka

MELSYFIKATOR 29 Wrz 2004 10:38 1650 5
REKLAMA
  • #1 881450
    MELSYFIKATOR
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam!
    mam problem z moim już troche wysłużonym magnetowidem, a wygląda to tak.
    kaseta wchodzi normalnie , ale po zakończeniu odtwarzania po wciśnięciu stop kaseta odrazu wychodzi , magnetowid sie blokuje, nie reaguje na żadne przyciski, obraca sie głowica wizyjna i przez chwilę słychać buczenie silniczka od wyrzucania i przyjmowania kasety.
    pomaga jedynie wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego, po tej operacji znowu można załadować kasete i odtwarzać.
    po wciśnięciu stop historia się powtarza
    proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 881497
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Mam bardzo podobny problem z HR-D300E. U mnie powstal on na skutek tego, ze ktos troche za mocno popchnal kasete przy wsadzaniu do magnetowidu. Mechanizmy tych dwoch typow sa , jak sadze, identyczne , stad i powtarzalny problem. U mnie przyczyna problemu jest czujnik koncowego polozenia wyrzycania kasety ( przy kolku zebatym z boku mechanizmu siedzi czujnik optyczny i jest tam dziurka w kolku. Jesli kolo jest choc troche przesuniete wzgledem fabrycznej pozycji, to czujnik daje falszywy odczyt i bledne zachowanie magnetowidu ). Jesli masz mozliwosc dokonania precyzyjnej korekty mechanizmu wydalania kasety, to moze Ci sie udac to naprawic.
  • REKLAMA
  • #3 882191
    MELSYFIKATOR
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam
    to raczej nie to co sugerujesz, uszkodzenie pojawia się co jakiś czas, nie występuje ciągle, powciśnięciu stop czsem zdarza sie że odrazu wyrzuca kasetę ,nie reaguje na przyciski,przez chwilę obraca sie silnik mechanizmu przyjmowania kasety, obraca sie głowica wizyjna, dopiero wyjęcie z sieci wtyczki pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 882399
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witaj. Myślę, że przeczyszczenie lub wymiana przełącznika funkcji tutaj pomoże. W tych magnetowidach taki objaw może powodować... dostać się do tego przełącznika jest prosto i jeśli go wyjmiesz i rozbierzesz to pewnie sprawa się wyjaśni....
  • REKLAMA
  • #5 901300
    mariusz1327
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Wymień przełącznik funkcji,a następnie sprawdż czy poprzewinięciu kasety do końca magnetowid sam się zatrzyma.
  • #6 905818
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Miałem podobną usterkę.

Po wciśnięciu klawisza STOP video zamierało. Pomagał tylko reset.

Po wymianie elektrolitów w układzie zasilania, wszystko wróciło do normy.

Oczywiście nie oznacza to, że u Ciebie jest to samo :wink: .

P.S.
    Sprawdż może wartości napięć. To nic nie kosztuje.

Pozdrawiam :) .
REKLAMA