Witam, kupiłem używany TV LG 49UH600V ZA. W dolnej części ekranu, pomiędzy warstwami wyświetlacza, znajdują się zabrudzenia, jak na zdjęciu. Czy to efekt problemu z matrycą, czy zabrudzenie?
Widać wyraźnie, że ktoś wyjmował matrycę i mocno zanieczyścił (zabrudził).
Niby po czym kolega stwierdził, że ktoś wyjmował tą matrycę jasnowidz czy coś? Tak jest brud, ale czy na matrycy, czy na foliach, czy pleksie? To się okaże jak ktoś to rozbierze i po prostu umyje, i będzie git.
Zbędna dyskusja i uszczypliwa aluzja. Odpowiedziałem bazując na własnym doświadczeniu i rutynie (chyba, że muchy zadziałały). Z tym czyszczeniem rozpraszacza to raczej uważać, bo mogą być niespodzianki.
Intrygują mnie jeszcze, pionowe linie na matrycy...
✨ Użytkownik zgłasza obecność zabrudzeń widocznych między warstwami ekranu w telewizorze LG 49UH600V ZA, pytając, czy problem wynika z uszkodzenia matrycy, czy jest to efekt zanieczyszczenia. Brak odpowiedzi w dyskusji uniemożliwia jednoznaczne ustalenie przyczyny. Zabrudzenia między warstwami ekranu mogą wskazywać na zanieczyszczenia podczas produkcji lub uszkodzenie warstw wyświetlacza, jednak bez diagnozy serwisowej nie można wykluczyć problemów z matrycą. W przypadku takich defektów zalecane jest skontaktowanie się z serwisem lub specjalistą od napraw paneli LCD/LED w celu oceny i ewentualnej wymiany uszkodzonych elementów.