logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG 49UH600V ZA – zabrudzenia między warstwami ekranu, matryca czy brud?

aborygen84 20 Aug 2025 22:37 303 6
ADVERTISEMENT
  • #1 21640161
    aborygen84
    Level 10  
    Rate: 1
    Witam, kupiłem używany TV LG 49UH600V ZA. W dolnej części ekranu, pomiędzy warstwami wyświetlacza, znajdują się zabrudzenia, jak na zdjęciu. Czy to efekt problemu z matrycą, czy zabrudzenie?
    Zabrudzenia widoczne pod powierzchnią ekranu telewizora LG na dolnej krawędzi wyświetlacza
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21640372
    Piasecki Bogusław
    Level 27  
    Help: 156
    Rate: 313
    Widać wyraźnie, że ktoś wyjmował matrycę i mocno zanieczyścił (zabrudził).
  • ADVERTISEMENT
  • ADVERTISEMENT
  • #4 21640851
    ARMAGEDOON
    Level 16  
    Help: 15
    Rate: 28
    Piasecki Bogusław wrote:
    Widać wyraźnie, że ktoś wyjmował matrycę i mocno zanieczyścił (zabrudził).

Niby po czym kolega stwierdził, że ktoś wyjmował tą matrycę :) jasnowidz czy coś?
    Tak jest brud, ale czy na matrycy, czy na foliach, czy pleksie? To się okaże jak ktoś to rozbierze i po prostu umyje, i będzie git.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 21641244
    Piasecki Bogusław
    Level 27  
    Help: 156
    Rate: 313
    Zbędna dyskusja i uszczypliwa aluzja. Odpowiedziałem bazując na własnym doświadczeniu i rutynie (chyba, że muchy zadziałały). Z tym czyszczeniem rozpraszacza to raczej uważać, bo mogą być niespodzianki.
    Intrygują mnie jeszcze, pionowe linie na matrycy...
  • #6 21641259
    Telo
    Service technician RTV
    Help: 1502
    Rate: 2328
    Pokaż, jak to wygląda na normalnym obrazie, np. ze studia, ale zdjęcie całego ekranu.
  • #7 21641670
    aborygen84
    Level 10  
    Rate: 1
    Dziękuję za ekspertyzę. Telewizor zwróciłem.

Topic summary

✨ Użytkownik zgłasza obecność zabrudzeń widocznych między warstwami ekranu w telewizorze LG 49UH600V ZA, pytając, czy problem wynika z uszkodzenia matrycy, czy jest to efekt zanieczyszczenia. Brak odpowiedzi w dyskusji uniemożliwia jednoznaczne ustalenie przyczyny. Zabrudzenia między warstwami ekranu mogą wskazywać na zanieczyszczenia podczas produkcji lub uszkodzenie warstw wyświetlacza, jednak bez diagnozy serwisowej nie można wykluczyć problemów z matrycą. W przypadku takich defektów zalecane jest skontaktowanie się z serwisem lub specjalistą od napraw paneli LCD/LED w celu oceny i ewentualnej wymiany uszkodzonych elementów.
ADVERTISEMENT