logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot 207 z instalacją gazową BRC nie pali na jednym cylindrze.

kompleks-rak 21 Sie 2025 16:07 408 6
REKLAMA
  • #1 21640736
    kompleks-rak
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Peugeot 207 1,4 z 2007r instalacja gazowa sekwencyjna BRC od nowości.
    Samochód jest po remoncie silnika. Na benzynie pracuje bez zarzutów po przełączeniu na gaz nie pali na jeden cylinder. Przed remontem było ok.
    Sprawdziłem wtryskiwacze i są w porządku , przewody do wtrysków również sprawdziłem i przejście jest. Czy ktoś może wie co może być przyczyną i jak znaleźć awarię?.
    Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

A zapomniałem dodać, że na pewno nie ma wysterowania wtryskiwacza II (oznaczenie na wtyczce).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21641672
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3319
    Przewody się psują choć dobry sterownik LPG powinien to wykryć. Druga sprawa że rzadko ale zdarza się uszkodzenie sterownika LPG. Wiesz jak sprawdzić który konkretnie cylinder nie palii zamienić wtryskiwacz LPG z innym i sprawdzić czy dalej nie pali ten sam.
  • REKLAMA
  • #3 21642537
    kompleks-rak
    Poziom 11  
    Witam.
    Tak jak pisałem, sprawdziłem wtryskiwacze właśnie w ten sposób i stąd wiem, że na pewno są dobre. Nie wiem jak sprawdzić co jest przyczyną braku wysterowania na wtrysku. Mam do dyspozycji oscyloskop i właśnie pomyślałem że mogę sprawdzić czy do sterownika dochodzi sygnał z wtrysku benzynowego i czy wychodzi sygnał na wtrysk gazowy. Jak zrobię pomiary to napiszę .
    Pozdrawiam.
  • #4 21797994
    kompleks-rak
    Poziom 11  
    Witam.

Zrobiłem pomiary oscyloskopem. Okazało się, że ze sterownika nie wychodzi prąd wyzwalania wtryskiwacza. Sprawdziłem to na złączu wewnątrz sterownika więc to sterownik jest uszkodzony. Kupiłem nowy (używany) i nie wiem czy mogę go podłączyć bez ryzyka uszkodzenia i czy powinien działać. Sterownik ten stary jak i zakupiony jest z 2005r.
    Jeśli ktoś ma taką wiedzę to proszę o podpowiedź. Dodam, że nie mam interfejsu do instalacji gazowej .

Pozdrawiam wszystkich .
    Wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21798290
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Potrzebujesz interfejs i program do obsługi instalacji gazowej, trzeba zakupiony sterownik skonfigurować w identyczny sposób jak stary
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #6 21798830
    kompleks-rak
    Poziom 11  
    Dzięki.
    Nie robię z gazem i nie bardzo chciałbym kupować interfejs a z tego co piszesz muszę podjechać do jakiegoś warsztatu, innego wyjścia nie ma.

Pozdrawiam.
  • #7 21819482
    kompleks-rak
    Poziom 11  
    Witam.
    Pojechałem do gazownika i jak się okazało w wiązce do sterownika był uszkodzony przewód doprowadzający sygnał na ten cylinder (tak przynajmniej powiedział mi gazownik)
    Wcześniej przedzwoniłem cała wiązkę i naprawiłem kilka przewodów, ale mogłem coś przeoczyć. W każdym razie samochód śmiga na gazie jak na benzynie. Przy okazji gazownik zrobił przegląd instalacji, wymienił filtry i na razie jest ok. Niestety wskaźnik poziomu gazu źle pokazuje ilość choć przed naprawą było poprawnie.
    Nie wiem czy znowu jechać do mechanika na kalibrację czy też kupić interfejs i samemu ją przeprowadzić, ale to jest drobnostka.

Problem został rozwiązany .

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot 207 1.4 z 2007 roku z instalacją gazową sekwencyjną BRC po remoncie silnika nie zapala na jeden cylinder po przełączeniu na gaz, mimo że na benzynie działa poprawnie. Wtryskiwacze LPG i przewody zostały sprawdzone i są sprawne. Pomiar oscyloskopem wykazał brak sygnału wyzwalającego wtryskiwacz na uszkodzonym cylindrze, co wskazuje na uszkodzenie sterownika LPG. Zakupiono używany sterownik z 2005 roku, jednak do jego konfiguracji potrzebny jest interfejs i oprogramowanie do instalacji gazowej. Po konsultacji z gazownikiem okazało się, że w wiązce do sterownika był uszkodzony przewód doprowadzający sygnał do wtryskiwacza. Po naprawie przewodu samochód działa poprawnie na gazie. Wskaźnik poziomu gazu wymaga kalibracji, którą można wykonać w warsztacie lub samodzielnie po zakupie interfejsu. Problem został rozwiązany poprzez naprawę uszkodzonego przewodu sygnałowego w instalacji LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA