logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WB B3960 BF – kod błędu C7 po wymianie IGBT, lewa strona nie działa

daniel3k_ 21 Sie 2025 20:46 222 0
REKLAMA
  • #1 21640948
    daniel3k_
    Poziom 1  
    Witam,

Mam płytę Whirlpool WB B3960 BF. Podczas gotowania na największym polu podniosłem garnek, a następnie odłożyłem po chwili. Płyta sprawiała wrażenie, że próbuje wykryć naczynie i wybiła bezpieczniki. Podłączenie na 2 fazy. Po tym fakcie przestała działać cała lewa strona.
    Po przeszukaniu forów trafiłem na wpisy o możliwych uszkodzeniach tranzystorów IGBT.
    Płytę rozebrałem, wylutowałem oba i sprawdziłem. Jeden był uszkodzony, drugi sprawny. Wymieniłem oba profilaktycznie, mowa o tranzystorach FGH30S130P.
    Płytę złożyłem, podłączyłem. Po włączeniu zasilania na lewej stronie, przy wskazaniu tego pola, które spowodowało uszkodzenie, pojawia się oznaczenie C7.
    Internet nic nie mówi o takim kodzie błędu. Czy ktoś ma wiedzę, co może być nie tak?
    Po włączeniu płyty po lewej stronie nie słychać dźwięku uruchomienia palnika i pojawia się wskazanie o braku położonego na płycie naczynia. Prawa strona działa prawidłowo. Wszystkie przewody są podłączone jak wcześniej. Będę wdzięczny za wskazówki.
  • REKLAMA
REKLAMA