logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hotpoint Ariston HHVP63FLMW Jak skutecznie wyciszyć skrzynkę okapu z silnikiem?

kali181 21 Sie 2025 23:01 312 5
REKLAMA
  • #1 21641070
    kali181
    Poziom 3  
    Macie jakiś pomysł, jak wyciszyć skrzynkę okapu, w której znajduje się silnik?
    Obecnie działa to jak kolumna głośnikowa, tuba basowa. :)

Są dwa dźwięki:
    - szum wiatru i to nie przeszkadza
    - bumbumbuuuuuuuuu silnika.

Maty bitumiczne? Gorzej, jak dodatkowo spotęgują bas ...

Wnętrze metalowej obudowy z czarnym silnikiem okapu kuchennego i kablami Skośny biały okap kominowy Hotpoint Ariston zamontowany nad płytą grzewczą
    AI: Jaki to dokładnie model okapu albo silnika, albo chociaż jaki typ (pod szafkowy, kominowy, wyspowy)?
    Hotpoint Ariston HHVP63FLMW 647 m³/h
  • REKLAMA
  • #2 21641300
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4625
    Nie wiadomo, czy powodem głośnego działania jest wada fabryczna, wada montażu, czy jeszcze coś innego. Pewnie trzeba by zacząć do sprawdzenia, czy nie jest coś zbyt luźno zamontowane. Jak można się domyślać, jest to okap nowo założony, więc może rozmowa ze sklepem, czy producentem.
  • REKLAMA
  • #3 21641301
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 385
    Są samoprzylepne maty do wytłumiania samochodów. Tanio nie będzie. Można też wełna mineralna i pokrowiec mniej więcej na miarę.
    Ni o polecam sprawdzenie wibroakustyki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21642562
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Najczęściej klienci zgłaszający takie problemy do producenta mają problem z kanałem wentylacyjnym. Jadę na miejsce, odpinam kanał i robi się super cicho.

Może być za duża średnica lub za mała.

Może dudnić aluminiowa rura spiro, jak jest słabo przymocowana. Najczęściej jest jej za dużo, jest luźna i do tego przyklejona na taśmę.

Sporadycznie jest problem z silnikiem.
  • #6 21642688
    kali181
    Poziom 3  
    Dobra, dziś siedziałem nad nim pół dnia.
    Wykręciłem silnik, chwyciłem w ręce i włączyłem. Brak huczenia.
    Elementy stykowe oddzieliłem pianką. Nawet śrubki są oddzielone pianką od obudowy.
    Ponownie zmontowałem i huczenie wróciło. Było o połowę lepiej, ciszej, ale jednak.
    Okazuje się, że wirnik ma lekkie bicie. Ma on ciężarki wyważające, ale jednak to nie Mercedes, więc kultura pracy tej turbiny pozostawia wiele...

Pozostaje wyciszyć blachy obudowy, które przejmują wibracje silnika.

Zbawieniem byłoby tu rozwiązanie rodem z PC. Gumowe kołki, ale o większym gabarycie, tak żeby utrzymały niemały silnik, turbinę.

Wentylator komputerowy zamontowany na gumowych kołkach tłumiących drgania

Piankowa mata wygłuszająca zamocowana na bocznej ściance metalowej obudowy
    Otwór w obudowie z zamontowaną pianką wygłuszającą i widocznym przewodem
REKLAMA