logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat elektryczny Linde L14 – sterownik LDC-25/10F12, rocznik 2001 - problem z jazdą

koziorozec 21 Sie 2025 23:08 393 6
REKLAMA
  • #1 21641075
    koziorozec
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Witam,

Nie jeździ całkiem , jak poruszam kablami , to czasem załapie i można nim popracować, ale ostatnio tak ruszałem kablami , że już przy włączeniu nie klikają nawet duże styczniki, sprawdzałem chyba wszystko zimne luty i połączenia, ale teraz zostało mi sprawdzanie przejść kabelków, więc:

poszukuję schematu elektrycznego do wózka paletowego Linde L14 z rocznika 2001.
    W pojeździe znajduje się sterownik jazdy LDC-25/10F12, napięcie 24V.
    Jeśli ktoś dysponuje dokumentacją techniczną, schematem instalacji lub może wskazać źródło, gdzie można go znaleźć lub zna przyczynę takiej usterki— będę bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 21641197
    Padrettini
    Poziom 26  
    Ocena: 552
    koziorozec napisał:
    poszukuję schematu elektrycznego do wózka paletowego Linde L14 z rocznika 2001.

Jaka seria wózka ?
  • REKLAMA
  • #3 21641247
    koziorozec
    Poziom 17  
    Załączam tabliczkę, niewiem która częś kodu dokładnie odpowiada za sesrę.
    Tabliczka znamionowa Linde AG na czerwonej maszynie z danymi technicznymi.
  • Pomocny post
    #4 21641303
    Padrettini
    Poziom 26  
    Seria 372

Poniżej schematy elektryczne dla wersji z hydrauliką sterowaną dźwignią lub elektrycznie.
    Załączniki:
    • L14-L16 372 - elektryka.pdf (595.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21641570
    koziorozec
    Poziom 17  
    >>21641303
    Bardzo Ci dziękuje za pomoc. Niestety nie udało mi się wskrzesić sprzętu, sprawdziłem wszystkie połączenia, każdy kabelek od modułu LDC, przelutowałem każde połączenie na płytce od gniazda, sprawdziłem IGBT - wszystkie sprawne, nawet licznik motogodzin sprawdzałem i także poprawnie włącza napięcie, Wcześniej przy przekręceniu kluczyka klikały przekaźniki jazdy , teraz cisza.. Może masz jakiś pomysł , jak mozna i czym się wciąć w złącze diagnostyczne ? Czy darować sobie i oddać na złom ?
    Pozdrawiam.
  • #6 21645891
    Padrettini
    Poziom 26  
    koziorozec napisał:
    Może masz jakiś pomysł

Dać sterownik do sprawdzenia i ewentualnej naprawy. Być może jakiś obwód w sterowniku jest uszkodzony.
    Sprawdzić całą wiązkę pod kątem uszkodzeń / zwarć / luźnych pinów we wtykach i gniazdach.
    Sprawdź czy dochodzi zasilanie do styczników oraz czy wiązka sterowania stycznikami nie jest uszkodzona i czy napięcie dochodzi.
    Sprawdź również stacyjkę czy nie jest uszkodzona.

koziorozec napisał:
    jak mozna i czym się wciąć w złącze diagnostyczne ?

Tylko komputer diagnostyczny. Jak podzwonisz po serwisach to może ktoś będzie miał komputer do LINDE.
  • REKLAMA
  • #7 21691581
    koziorozec
    Poziom 17  
    OK , sprawdziłem wszystko , niestety każda droga wskazuje na uszkodzenie komputera , może ma ktoś jego schemat ?
    Wózek wykorzystuje prywatnie w sporym garażu i jest to urządzenie używane sporadycznie, zasilane dwoma akumulatorami samochodowymi i to mi wystarcza, zastanawiam się , żeby zrobić kontroler PWM do tego silnika na przykład na arduino lub ESP8266, w sumie mosfety i diody są sprawne, ale jeśli był by gdzieś schemat , to chętnie w pierwszej kolejności spróbował bym uruchomić oryginalny sterownik, jeśli by to się nie udało , to usiadł bym do zrobienia czegoś zastępczego, w sumie nie było by to trudne, mamy oddzielne styki na włączenie manetek , rezystor który reguluje wypełnienie PWM, można nawet zaadoptować enkoder silnika by napisać kod do stabilizacji i kontroli obrotów nie zależnie od obciążenia silnika, sterowanie włączeniem kierunku przekaźników, i wyjście na bramki IGBT. a może ktoś już popełnił taki sterownik we własnym zakresie ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wózka paletowego Linde L14 z 2001 roku wyposażonego w sterownik jazdy LDC-25/10F12 (24V), który nie reaguje na sterowanie – styczniki jazdy nie klikają, a urządzenie nie porusza się. Po sprawdzeniu zimnych lutów, połączeń, IGBT oraz licznika motogodzin, podejrzenie padło na uszkodzenie sterownika. Wskazano konieczność sprawdzenia całej wiązki elektrycznej pod kątem uszkodzeń, zwarć i luźnych pinów, a także zasilania styczników i stacyjki. Zalecane jest użycie komputera diagnostycznego dedykowanego do Linde, który może pomóc w identyfikacji usterki. Autor rozważa również alternatywne rozwiązanie w postaci własnoręcznie wykonanego kontrolera PWM na bazie Arduino lub ESP8266, wykorzystującego sprawne mosfety i diody, z możliwością adaptacji enkodera silnika do stabilizacji obrotów oraz sterowania kierunkiem jazdy. W dyskusji udostępniono schematy elektryczne dla serii 372 wózka Linde L14 z różnymi wersjami hydrauliki, co może pomóc w diagnostyce i naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA