logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-94 ZSRR – skala pozioma poza ekranem po wymianie kondensatorów, pomiar napięć

gentlay 22 Sie 2025 23:46 822 28
REKLAMA
  • #1 21641987
    gentlay
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam.
    Posiadam oscyloskop C1-94.
    Jest to stary sprzęt ZSRR, mój akurat ma napisy niemieckie.
    Skala pozioma nie wychyla się, tzn. da się nią kręcić, ale skala idzie poza obrys monitora.
    Jak dam na maksa, to dopiero pokazuje się pozioma kreska.
    Wymieniłem jak na razie 4 kondensatory.
    3 były 100 µF, jeden 20 µF.
    Na dużej płytce, co wymieniłem, 100 µF o 20 µF.
    Zrobiłem pomiar miernikiem na prąd stały: na jednym nic mi nie pokazał, na drugim, tym 20 µF, pokazał 22 V.
    Nie wiem, czy dobrze szukam, chcę zmierzyć napięcie 12 V oraz -12 V.
    Wywnioskowałem, że to te kondensatory, bo znajdują się blisko potencjometrów.
    Dodaję zdjęcie skali, ta jest na maksa podniesiona.

Płytka drukowana oscyloskopu C1-94 z widocznymi kondensatorami i rezystorami
    Zbliżenie płytki drukowanej oscyloskopu C1-94 z widocznymi podzespołami i potencjometrem

Oscyloskop C1-94 z widoczną skalą i niemieckimi oznaczeniami na panelu sterującym.
  • REKLAMA
  • #2 21642067
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Piszesz "po wymianie kondensatorów".
    Czy przed wymianą było OK?
  • #3 21642075
    gentlay
    Poziom 10  
    Przed wymianą działał oscyloskop, ale nie za każdym razem linia była na środku ekranu.
    Musiałem parę razy go włączyć, poruszać i dopiero.
    Teraz linia jest jak na zdjęciu, już po wymianie kondensatorów. Tych dwóch, zastanawiam się, czy czasem na tym 100 µF, co mi nie pokazuje napięcia, nie muszę zmierzyć na nóżce minus, skoro jest odwrócone napięcie, chyba że w złym miejscu szukam.
  • #4 21642095
    jozgo
    Poziom 42  
    Czyli problem nie był w kondensatorach, ale w złączach, lutach itp.
    Tu masz schemat.
    Sprawdź napięcia +/-12V i 100V na płytce y2. Piny 4. 9. 8.
    Załączniki:
    • c1-94_oscilloscope_sch.pdf (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21642162
    jozgo
    Poziom 42  
    Jeszcze szerszy opis.
    On był też w ZSRR do samodzielnej budowy przez radioamatorów.
    Załączniki:
    • oscyloskop C1-94.pdf (1.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21642278
    gentlay
    Poziom 10  
    Sprawdziłem na razie pin nr 9 — jak na zdjęciu: duża płyta to masa do BNC, a plus na pinie wskazania, jak na zdjęciu
    Zbliżenie na płytkę PCB z oznaczonymi pinami 6–9 oraz przewodami podłączonymi do złącz.
    Multimetr podłączony do złącza BNC urządzenia elektronicznego, wskazanie 0,000
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21642291
    jozgo
    Poziom 42  
    To nie ta płytka. Mierzyłeś na y3.
    A pytałem o napięcia na y2
    Schemat płytki drukowanej y2 z zaznaczonymi elementami elektronicznymi i ścieżkami
    to jest y2
  • #8 21642294
    gentlay
    Poziom 10  
    Dobra, to pewnie będę musiał rozkręcić bardziej oscyloskop, bo jej nie widzę.
  • #9 21642300
    jozgo
    Poziom 42  
    Popatrz na tej radzieckiej dokumentacji.
    Sądząc po kształcie będzie obok ekranu lampy obrazowej przy przednim panelu.

Dodano po 3 [minuty]:

No nie ona jest na samym tyle. Tam gdzie cokół lampy. Dostęp chyba od zewnątrz.
  • #10 21642306
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    Znaleźć płytkę & układ wzmacniacza Y czyli odchylania pionowego bo widze że z tym jest problem i tam szukać.

Nie zawsze wymiana kondensatorów jest remedium na awarię ale ruskie były słabe zalewane sfaksem i się rozhermetyzowywały i schły. Wymieniać więc.

Wygląda jak by składowa stała szła na odchylanie. Jak podasz sygnał to widać po linii że wyświetla?

Regulacja potencjometrem nic nie daje w pionie?

Szukaj układu Y i tam przyczyny.
  • #11 21642318
    jozgo
    Poziom 42  
    >>21642306
    Płytka y2 to ostatnie stopnie odchylania X i Y.
    Do odchylania Y doprowadzone są napięcia +/-12V I 100V i to sprawdzamy.
    A pojęcie "składowa stała" odnosi się do przebiegów okresowych odkształconych, a nie usterki we wzmacniaczu Y.
  • #12 21642328
    gentlay
    Poziom 10  
    Myślę, że to będzie ta płyta.
    Ma jakiś jeden potencjometr.

Zbliżenie na wewnętrzne okablowanie starego urządzenia elektronicznego z przewodami i potencjometrem.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z kondensatorami, potencjometrem i przewodami
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z przylutowanymi przewodami i potencjometrem
  • #13 21642331
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Skoro linia leży na dole to na płytce jest napięcie i odchyla.
    Jest wprowadzone napięcie stałe które spowodowało takie odchylenie. Nie będę wnikał w działanie. Krótko płytka dostała napięcie stałe i wiązka se powędrowała na dół.
    Kiedyś walczyłem z taką usterką najgorsza jaka była . Zimny lut.

Użyłem składowa stała bo potencjometr regulacji położenia Y ją wprowadza do sygnału. Dzięki temu mamy regulację Y potencjometrem.
    Istotne jest czy w takim uszkodzeniu gdzie widać linie jak podamy sygnał czy zobaczymy co kolwiek.
  • Pomocny post
    #14 21642340
    jozgo
    Poziom 42  
    Tak to ta płytka.
    Sprawdź te napięcia, na 4. 9. 8. Numeracja na rys.
    Potencjometr jest od regulacji wiązki,więc nic nam nie da w tej sprawie.

Dodano po 22 [minuty]:

Uważaj na nóżkach 2, 3, 5 lampy obrazowej masz po ok. 2kV.
    Ciebie nie zabije ale miernik tak.
  • #15 21642589
    gentlay
    Poziom 10  
    Sprawdziłem
    9. -11.85
    8. +121.8
    4. +12.05

Dodano po 1 [minuty]:

Dla następnych jak coś to jest 4.
    Jest przy krawędzie w głębi jest 5.
    Zbliżenie na płytkę PCB z przewodami i multimetr pokazujący 120.8

Dodano po 2 [minuty]:

Teraz potrzebuje tak łopatologicznie gdzie znajdę potencjometrów do regulacji 8.
    9 pin chyba będzie czy stroić.
  • REKLAMA
  • #16 21642666
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Nie wiem czy 100V podlega regulacji bo patrze na schemat Link i nie widzę potencjometru.

Możesz zrobić pomiar w tych miejscach ? :

Fragment schematu elektronicznego z zaznaczonymi trzema punktami pomiarowymi

I pokręć gałką od pozycji Y na panelu podczas pomiaru. Zobacz czy coś się zmienia w napięciu.
    Ja bym zmierzył i zobaczył czy napięcie się zmienia. Potem odlutował owe przewody i zobaczył czy wiązka jest na środku ekranu.
  • #17 21642796
    gentlay
    Poziom 10  
    Postaram się to znaleźć, niestety zajmie mi to troszkę czasu z racji pracy na delegacji.
    Czy te miejsca zaznaczone na schemacie są nadal na płytce y2?

Dodano po 19 [minuty]:

Wydaje mi się, że te miejsca, które zaznaczyłeś, będą na płytce y1, a nie ma możliwości, by je zmierzyć na y2, bo chyba z tamtych miejsc wychodzą.
  • #18 21643023
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    To czy tam gdzie zaznaczyłem zmierzysz czy na drugim końcu bez różnicy chodzi mi o to co trafia do wzmacniacza końcowego.
    Przetestuj tranzystory na tej małej płytce czy nie przebity któryś jak masz dostęp. Oczywiście na wyłączonym bez napięcia.
    Trzeba się nagimnastykować.

Jak wymieniałeś elektrolity nie urwał się jakiś przewód ? Nie ma zimnych lutów?

Na początku lat 90 marzyłem o takim oscyloskopie ale one nazywały się chyba Rimeda czy jakoś tak były reklamowane w Elektronicy Praktycznej jak pamiętam byłem dzieciak. To taka retrospekcja z tematem związana.
  • Pomocny post
    #19 21643044
    jozgo
    Poziom 42  
    Aby się łatwiej poruszać w tym ruskim ustrojstwie wydrukuj sobie te obrazki:
    1. schemat toru odchylania Y - płytki y1 i y2.
    Schemat elektroniczny oscyloskopu C1-94 z zaznaczonymi napięciami i komponentami
    2. Rysunek płytki y1 (rys. y2 był wcześniej)
    Schemat płytki drukowanej Y1 z oznaczeniami elementów elektronicznych
    3. Prawidłowe napięcia na tranzystorach w tym torze:
    Tabela napięć tranzystorów dla płytek Y1 i Y2 w torze odchylania Y
    Aa: Napięcia 200 V i 100V sa wprost z mostka Graetz'a i nie sa regulowane. Ustawienie napięć +/-12V w rosyjskiej instrukcji,ale Twoje zmierzone sa do przyjecia.
  • #20 21643098
    gentlay
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki. Jak wrócę z delegacji, ale to dopiero za miesiąc, powiem, co wyszło. Dziękuję bardzo. Aż sam jestem ciekaw, czy się uda postawić ten oscyloskop.
  • #21 21699454
    gentlay
    Poziom 10  
    Dobra jestem w domu czyli teraz mierzymy tranzystory na płytce y1 bo już się pogubiłem:)

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

Panowie niewiem co się stało robiłem pomiary na płytce y1.
    Dodam zdjęcia z pomiarów nie zgadzały się nagle wróciłem do t10 i całkiem inny wynik.
    Postanowiłem sprawdzic co na oscyloskopie bo leżał na boku do pomiarów i o dziwo działa kreska na środku. Niewiem czy zimne luty hmm .
    Dodam zdjęcia
    Załączniki:
    • Oscyloskop C1-94 ZSRR – skala pozioma poza ekranem po wymianie kondensatorów, pomiar napięć 20250924_202003.jpg (4.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Oscyloskop C1-94 ZSRR – skala pozioma poza ekranem po wymianie kondensatorów, pomiar napięć 20250924_202020.jpg (4.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 21699640
    gentlay
    Poziom 10  
    Radość nie trwała długo, linia ładnie się poruszała po skali do puki nie zachciało mi się sprawdzić jak daleko zejdzie na dół.
    Po zejściu poza skalę już nie wskoczy spowrotem tak że raczej to nie lut zimny.
    Troszkę pomieszałem tranzystory podczas mierzenia. W każdym razie jak było ok to na t10 były prawidłowe napięcia a teraz jest jak na dołączonym zdjęciu. Jutro jeszcze raz pomierzę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #23 21699690
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    gentlay napisał:

Troszkę pomieszałem tranzystory podczas mierzenia.

Jak to rozumieć ?

Czyli linia uciekła poza ekran.

Zaznaczyłem ci kółeczkami miejsca.

Podpiłeś tam się? Podepnij się do jednego punktu i masy i zobacz co jest na mierniku. Następnie pokręć potencjometrem od pionu linii i zobacz czy się coś zmienia. Musi się zmieniać napięcie. Potem do drugiego i tak samo.

Określisz czy to problem płytki y1 czy y2.

To tak po mojemu.

Musiał bym mieć go na biurku by coś powiedzieć.

Z własnego życia. Wiązka mi uciekała losowo w pionie i to były zimne luty. Wiązka się samoczynnie przemieszczała to był problem wpięcia w gniazdo potencjometru od regulacji pionu.
    Jeszcze miałem problem jak miałem uszkodzona linie opóźniającą też wiązka poza ekranem.

On ma linię opóźniającą? bo coś widzę na schemacie płytki Y1na dole zaciski 13 14 15 16 17 18 .

Głupie sytuacje. Najgorsze to zimne luty.
  • #24 21701787
    gentlay
    Poziom 10  
    Sprawdziłem na płytce Y1.
    Tranzystor t10 na pinie 12 wyszło-1,2 do -3,8
    Tranzystor t9 pin 11 wynik 6,72 do 7,97
    Co się okazało ściągałem jeszcze płytkę y3 i nie wymieniłem 6 kondensatorow 3x 20uf 50v
    3x1uf 100v esr pokazało że do wymiany w szczególności te 1uf.
    Po wymianie na oscyloskopie jest tylko kropka, wcześniej mogłem wlaczyc linie ciągłą.
    Na chwilę pokazała się kropeczka na środku ale radość Nie trwała długo ze względu że nie dało się włączyć lini odniesienia.
    I dalej jest jak na samym poczatku

Dodano po 21 [minuty]:

Zapomniałem dodać wylutowalem pin 12 kreska poza skalą, po wylutowaniu pina 11 kropka na środku. Po wlutowaniu 12 dalej kropka na środku.
    Niestety jak pisałem wcz3s i3j niemam już lini ciągłej.Oscyloskop analogowy z wyświetlonym jasnym, pionowym paskiem światła na ekranieOscyloskop CI-94 z widoczną jedną zieloną kropką na środku ekranu siatkiZbliżenie na płytkę drukowaną z tranzystorami, rezystorami i przewodami
  • #25 21701843
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Płytka Y3 to układ wyzwalania i podstawy czasu czyli X

Jak odlutowałeś i plamka na środku to płytka Y2wydaje się OK a problem regulacji Y jest w płytce Y1 Sprawdził bym okolicę potencjometru R2 47k od regulacji linii w pionie.

Ściemnij ekran tak by tylko ledwo było widać wiązkę bo luminofor dostaje w zadek. Wygaś ją tak by ledwo było widać.

Sprawdź napięcia na Y3 widzę ze przewody mają koszulki pociągnij i sprawdź czy się któryś nie urwał.
    Na płytce Y2 tranzystory T3 T4 to wzmacniacze końcowe toru odchylania X.
    jest 200V i 12V pewnie jest ale sprawdź.

Na razie wróćmy do płytki Y1 i awarii nastawy Y
    Zaznaczyłem ci miejsca na rysunku. Po kolei od lewa pierwsze 18 do masy miernikiem i regulujesz potencjometrem i sprawdź czy zmienia się napięcie i tak po kolei z każdym punktem.
    Fragment schematu elektronicznego z zaznaczonymi punktami pomiarowymi 13–18

Dziwne że popsułeś coś w torze X A daje się przesunąć plamka w poziomie lewo prawo.

Ścieżki nie popękały. Dziwne ze wymieniasz i psuje się kolejny układ.
  • #26 21701918
    gentlay
    Poziom 10  
    Na razie przemierzyłem piny
    18 -0,25 -2v
    17 -2,4 2,5v
    15 -0,2 2v
    14 -2,5 2,5v
    Przed pomiarem dolutowałem pin 11
    Z kropka na dole.
    Czy pomiary zrobić z odlutowanym pinem 11
    Żeby kropka była na środku.
    Hmm
  • #27 21701962
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ja to piszę z mojego punktu widzenia i podejścia do tematu. Musiał bym jak pisałem mieć na stole go i się pobawić. A tak to ...

Przykład nóżka 18 -0.25 ... -2V to po kręceniu potencjometrem.

Dolutowane to nie ma znaczenia tylko wygaś plamkę ściemniając ekran.

Coś moim zdaniem jest z lewą stroną płytki przez tymi 17 18 pinami na Y1 tranzystory sprawdziłeś są ok. Mają wzmocnienie.
    Kondensatory dobrze wlutowałeś.
    Jeszcze wróć do 17 i 18 ustaw potencjometr na środku od pionu czyli r2 47k bodaj na panelu i zmierz raz jeszcze ale potencjometr mniej więcej na środku.
    Sorry za motanie z pomiarem.

Zastanawia mnie ten pomiar na pinie 18 pójdź jego śladem w lewą stronę. Że tam jest ciągle ujemne od -0.25 do -2 a reszta od ujemnego do dodatniego.
    Na pinie 15 to -0.2 do -2V tylko pominąłeś -

Pod tranzystorem T1 JFET bodaj jak pamiętam oznaczenia. Pod nim sa diody. Sprawne są sprawdź je dla spokoju.

Nie nie kropka nas nie interesuje na środku tylko jej ustawianie. Potencjometr na środek skręć i pomierz jak wyżej napisałem.

Uważaj na JFETa to delikatne pewnie ustrojstwo.

To tak po mojemu
  • #28 21708905
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Mam doświadczenie z jednym małym podarowanym wschodnim oscyloskopem, który być może miał podane na wejście zbyt duże napięcie. Po wymianie dwóch tranzystorów polowych polaryzujących wejście podstawa czasu nie znajdowała się na środku z powodu zbyt dużego prądu upływu. Pomogło znalezienie zamiennika, którym jest tranzystor MPF102. Reszta elementów pozostała bez zmian.
  • #29 21726869
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    >>21708905
    zaczyna się od ZASILACZA !! W zasilaczu sprawdzamy napięcia i po każdej wymianie kondensatora sprawdzaj czy się nie pogorszyło (błąd) -wszystkie kondensatory do wyrzucania i niema czego na sprawdzać (markowe 105C)
    Na wejściu sprawdź wzmacniacze XY uszkodzenie ich także może powodować takie wygibasy.
    J po kolei wymieniamy elektrolity wszystkie czesto są zimne (na pewno lutowania)
    Mam sam trzy sztuki (jeden dawca organów (uszkodzona lampa).
    Ostrożnie z przemyśleniem sprawdzając każdą czynność ogarniesz temat ( ścieżki -to masakra odklejają się).
    po "wyczyszczeni" oscyloskopy pracują i niema zadnych z nimi problemów (ponad 40 Lat)
    Powodzenia
    73!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z oscyloskopem C1-94 produkcji ZSRR, w którym po wymianie kondensatorów skala pozioma wychodzi poza ekran, a linia pozioma jest przesunięta. Wymieniono kilka kondensatorów elektrolitycznych (100 µF i 20 µF), jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie napięć zasilających na płytkach y2 i y1, zwłaszcza napięć +/-12 V oraz 100 V, które są kluczowe dla toru odchylania pionowego (Y). Wskazano na możliwość zimnych lutów, uszkodzonych tranzystorów (m.in. T9, T10 na płytce y1) oraz konieczność kontroli potencjometrów regulacji położenia linii pionowej. Zalecano dokładne pomiary napięć na wybranych pinach i obserwację zmian podczas regulacji potencjometrem. Wskazano również na konieczność wymiany wszystkich elektrolitów, gdyż stare kondensatory często ulegają degradacji. Wspomniano o schematach i dokumentacji oscyloskopu, które ułatwiają diagnozę. Problemy z linią pionową mogą wynikać z uszkodzeń w torze odchylania Y, zimnych lutów lub uszkodzonych elementów aktywnych. Wskazano także na możliwość uszkodzenia linii opóźniającej i konieczność sprawdzenia układu wyzwalania i podstawy czasu (płytka y3). Wymiana tranzystorów polowych (np. MPF102) w torze wejściowym może pomóc w stabilizacji linii odniesienia. Podkreślono, że naprawa wymaga cierpliwości, dokładnych pomiarów i kontroli połączeń lutowanych oraz elementów pasywnych i aktywnych na płytkach y1, y2 i y3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA