logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot XP 50cc 1986 – słabe działanie kierunkowskazów, problem z przerywaczem 2-pin

wiewsoneq 23 Sie 2025 12:48 213 7
REKLAMA
  • #1 21642231
    wiewsoneq
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, nabyłem Peugeot XP 50 cm³ z 1986 roku. Jest problem głównie z kierunkami, są realizowane przez przerywacz 2-pinowy (wejście plusa, drugi pin — wyjście sygnału przerywanego). Kierunki świecą jak chcą; jeśli na lewo lub prawo jest wsadzona żarówka 6 V, ledwo się żarzą; jeśli 12 V — tak samo. Po wsadzeniu jednej 12 V, drugiej 6 V kierunki działają dobrze. Co może być przyczyną?
    Jakich informacji potrzebujecie jeszcze?

Niżej daję zdjęcie przerywacza 2-pin (dwa białe wyjścia przerywane, czerwony)
    Przerywacz kierunkowskazów zamocowany opaską zaciskową do ramy skutera

Oraz prawdopodobnie regulatory napięcia
    (1 pin prawdopodobnie plus, minus z obudowy)

Dwa regulatory napięcia DZES REG 2000 zamontowane na ramie motocykla
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21642351
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2573
    wiewsoneq napisał:
    Jakich informacji potrzebujecie jeszcze?

Jesteś w stanie znaleźć schemat instalacji do tego modelu? Wszystko jest do nowszych z silnikiem AM6.
    Pytanie, czy fabrycznie kierunkowskazy potrzebowały akumulatora, czy pracowały bezpośrednio z alternatora?
    Kierunkowskazy zasilane z AC wymagają specjalnego przerywacza kierunkowskazów, a same kierunkowskazy mogą być podłączone osobno przez przełącznik kierunkowskazów (świecą razem lub naprzemiennie).
    Natomiast zasilane normalnie z akumulatora, przerywacz kierunkowskazów od Simsona jest g* warty.
  • REKLAMA
  • #3 21642541
    wiewsoneq
    Poziom 9  
    Niestety nie znajdę schematu instalacji, może ktoś bardziej doświadczony w szukaniu takich rzeczy pomoże.
    Fabrycznie ten pojazd nie miał akumulatora, wszystko zasilane z prądnicy/alternatora [sam nie wiem, co tam jest]

Sam przejrzałem całą instalację i nigdzie nie ma przetartego kabla ani zwarcia do masy, próbowałem zmierzyć, jakie napięcie wychodzi z prądnicy, ale naprawdę chore wyniki wychodzą na multimetrze, ponieważ brakuje skali przy ustawieniu do 20 V, czy na prądzie stałym, czy zmiennym
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21642765
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Serwisówki do wszystkich Peugeotów na forum Francuskim, załączniki można pobrać bez logowania:
    https://www.scooter-system.fr/forum/topic/713...mas-%C3%A9lectricit%C3%A9-notices-entretiens/
    Tak jak myślałem, potrzebny jest specjalistyczny przerywacz zasilany AC, kierunkowskazy migające naprzemiennie, numer katalogowy 703205.
    Widzę, że tam dużo kombinowali z instalacją elektryczną, może być 6V lub 12V w zależności od zastosowanego statora/alternatora. Żarówki w kierunkowskazach powinny mieć moc 10W.
  • #5 21646643
    wiewsoneq
    Poziom 9  
    Wsadziłem 12 V, 5 W i kierunki zaczęły działać poprawnie. Dalej nie mam pojęcia, jaka jest przyczyna. Na razie nie mam czasu na majsterkowanie, gdyż mam tylko 30 dni na zarejestrowanie go. Robię szybki przegląd i po rejestracji zacznę działać od nowa

Dodano po 4 [minuty]:

Wsadziłem 12v 5w i kierunki zaczeły działać poprawnie, dalej nie mam pojęcia jaka przyczyna, narazie nie mam czasu na majsterkowanie gdyż mam tylko 30 dni na zarejestrowanie go, robię szybki przegląd i po rejestracji zaczne działać od nowa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21646894
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Żarówki kierunkowskazów mają mieć moc 10 W. Kierunkowskazy nie działają na przerywaczu bimetalowym ponieważ zapalają się razem co daje obciążenie 20 W, które za mocno obciąża uzwojenie alternatora. Na oryginalnym przerywaczu świeci zawsze jedna żarówka co daje obciążenie 10 W. Potrzebujesz dedykowanego przerywacza kierunkowskazów do zasilania AC z alternatora, na kierunkowskazy działające naprzemiennie. Z doświadczenia wiem że taki przerywacz znajduje się w mopedach Piaggio Ciao/Bravo/Si, prawdopodobnie taki sam zielony przerywacz elektroniczny był stosowany w starych skuterach Vespa (z biegami), na Allegro obecnie dostępny za około 40 zł.
  • #7 21696589
    wiewsoneq
    Poziom 9  
    >>21646894

Czyli jeśli włożę przerywacz „ten zielony od vespy pk 50” i żarówki 10W powinno być okej?

Dodano po 45 [sekundy]:

BANANvanDYK napisał:
    Żarówki kierunkowskazów mają mieć moc 10 W. Kierunkowskazy nie działają na przerywaczu bimetalowym ponieważ zapalają się razem co daje obciążenie 20 W, które za mocno obciąża uzwojenie alternatora. Na oryginalnym przerywaczu świeci zawsze jedna żarówka co daje obciążenie 10 W. Potrzebujesz dedykowanego przerywacza kierunkowskazów do zasilania AC z alternatora, na kierunkowskazy działające naprzemiennie. Z doświadczenia wiem że taki przerywacz znajduje się w mopedach Piaggio Ciao/Bravo/Si, prawdopodobnie taki sam zielony przerywacz elektroniczny był stosowany w starych skuterach Vespa (z biegami), na Allegro obecnie dostępny za około 40 zł.

Czyli jeśli włożę przerywacz „ten zielony od vespy pk 50” i żarówki 10W powinno być okej?
  • #8 21697156
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Powinny działać zgodnie z założeniem producenta pojazdu.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Peugeot XP 50 cm³ z 1986 roku zgłasza problem z działaniem kierunkowskazów zasilanych przez 2-pinowy przerywacz migający (wejście plus, wyjście sygnału przerywanego). Kierunkowskazy świecą nieregularnie, a żarówki 6 V i 12 V słabo się zapalają, natomiast kombinacja jednej 12 V i jednej 6 V poprawia działanie. Pojazd fabrycznie nie posiada akumulatora, zasilanie pochodzi bezpośrednio z prądnicy/alternatora. Zalecane jest użycie specjalistycznego przerywacza kierunkowskazów zasilanego prądem przemiennym (AC), który działa naprzemiennie i ogranicza obciążenie do jednej żarówki 10 W na raz. Standardowy przerywacz bimetalowy powoduje jednoczesne zapalanie obu żarówek, co przeciąża alternator. Wskazano na przerywacz o numerze katalogowym 703205 dedykowany do Peugeot oraz na zamiennik – zielony elektroniczny przerywacz stosowany w skuterach Vespa PK 50 i mopedy Piaggio Ciao/Bravo/Si, dostępny na rynku. Po zastosowaniu żarówek 12 V 5 W kierunkowskazy zaczęły działać poprawnie, jednak pełne rozwiązanie wymaga wymiany przerywacza na dedykowany do zasilania AC i stosowania żarówek 10 W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA