logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Came ZBX7 – pilot nie zapisuje się w centrali, dioda miga, brak reakcji

RADQ 23 Sie 2025 19:55 576 22
REKLAMA
  • #1 21642508
    RADQ
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Witam,
    Mam kłopot z zaprogramowaniem pilota do tej centralki.
    Karta reaguje normalnie na pilota, natomiast nie mogę przypisać go do płyty. Po wciśnięciu przycisku PROG CH1 lub CH2 dioda zaczyna migać, następnie wciskam mu przycisk na pilocie i nic się nie dzieje. Dioda cały czas miga a wg instrukcji powinna zaświecić ciągłym światłem.
    Myślałem już że to wina karty, ale podstawiłem nową i efekt jest dokładnie taki sam. Po ręcznym załączeniu pinów 2 i 7 na płycie brama działa prawidłowo.
    Nie wiem czy mam złą instrukcję programowania?? Jest jakiś inny sposób na to??

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21642518
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1027
    RADQ napisał:
    Nie wiem czy mam złą instrukcję programowania?? Jest jakiś inny sposób na to??

Nie wiem jaką masz instrukcję, w załączniku manual do Came ZBX7, programowanie od strony 9 do 11.
    Załączniki:
    • Came_zbx7.pdf (885.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21642524
    RADQ
    Poziom 19  
    No właśnie robię wszystko wg tej instrukcji. Problem w tym że dioda cały czas miga i nie zaświeca się światłem ciągłym.

Dodano po 12 [minuty]:

Mam jeszcze wątpliwości co do programowania tej karty radiowej.
    Bo wg instrukcji powinno być tak:
    1) Przytrzymuję przycisk CH1 na karcie aż dioda zaczyna migać
    2)Wciskam raz przycisk na pilocie (dioda zaczyna migać szybciej )
    3) Po sekundzie wciskam ten sam przycisk ponownie (dioda teoretycznie powinna sama zgasnąć) a u mnie nie gaśnie tylko miga sobie dalej. Gaśnie dopiero po wciśnięciu CLR (wyczytałem, że tym przyciskiem można ręcznie zakończyć programowanie)
  • REKLAMA
  • #4 21642540
    rokbok
    Poziom 40  
    No to albo coś źle robisz, albo coś jest uwalone, w manualu jest mowa o wyłączeniu zasilania, wprowadzenie kodu nadajnika (str. 11) i teraz dopiero włączyć zasilanie, następnie dalej w/g instrukcji, w którymś momencie należy wybrać pilot który będzie Master i z którego będzie nadawany kod do następnych pilotów itd.

Myślę że decydujący może być moment jak niżej

"Piloty dostarczane są z ustawionym losowo kodem ( jednym z 1024 ). Dla przykładu klient w zestawie posiada
    trzy piloty. Najpierw trzeba we wszystkich pilotach ustawić taki sam kod a następnie wgrać ten kod do radioodbiornika
    w elektronice sterującej ."

Jest to trochę zagmatwane, ale może w którymś momencie coś pomijasz, popełniasz jakiś błąd.
  • #5 21642543
    dickinson
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Jakie to piloty? Space? Pilot nie dopisuje się do karty radiowej.
  • #6 21642550
    RADQ
    Poziom 19  
    No właśnie już wykasowałem wszystkie piloty z karty (przytrzymując CLR przez 8sek )
    Próbuję uruchomić tą centralkę tylko na jednym pilocie więc wszystko nie ma potrzeby klonowania pilota na inne.
    Nie wiem co mogę robić źle.
  • #7 21642557
    rokbok
    Poziom 40  
    Spróbuj od początku jeszcze raz krok po kroku mając przed sobą instrukcję i według niej postępuj punkt za punktem.

RADQ napisał:
    Nie wiem co mogę robić źle.

No właśnie, jak byś wiedział nie było by tego tematu ;).
  • #8 21642593
    RADQ
    Poziom 19  
    >>21642543 Tak, to pilot space.

Dodano po 1 [minuty]:

Zrobiłem wszystko raz jeszcze, ale nic to nie zmienia.

Dodano po 26 [minuty]:

Tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2943034.html
    Jest coś podobnego, gość napisał:
    "Jednak problem był w programowaniu karty radiowej wydawał mi się że dodawałem ale niestety nie .
    Robi się to trochę inaczej niż podają w instrukcji , temat rozwiązany . Dzięki. "

Niestety nie napisał jak to zrobił. Czy ktoś coś wie na ten temat??
  • #10 21642657
    RADQ
    Poziom 19  
    Karta radiowa to AF43SP
    Działam wg tej instrukcji cały czas, ale to właśnie nic nie pomaga. Nie wiem co miał na myśli "marmat" pisząc że robi się to trochę inaczej niż w instrukcji, może to jakiś trop, ale jeszcze nic nie udało mi się namierzyć.
  • #11 21642669
    rokbok
    Poziom 40  
    Czyli rozumiem filmiki nie pomogły, no niestety nie mam więcej pomysłów, może wiadomość prywatna do marmat jeżeli jest jeszcze aktywny, minęło ponad 10 lat od jego postu.

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

RADQ napisał:
    Po ręcznym załączeniu pinów 2 i 7 na płycie brama działa prawidłowo.

Tak sobie pomyślałem że może szkoda nerwów, czasu i po prostu kupić zewnętrzne radio, albo kompatybilne z posiadanymi pilotami, albo z własnymi i podłączyć pod 2 i 7 centrali dla całkowitego otwarcia i 2 i 3P dla częściowego otwarcia, gdyby miały działać obydwa otwierania potrzebne jest radio dwukanałowe, kłopot z głowy, nerwy uspokojone ;).
  • #12 21642978
    RADQ
    Poziom 19  
    [quote="Tak sobie pomyślałem że może szkoda nerwów, czasu i po prostu kupić zewnętrzne radio, albo kompatybilne z posiadanymi pilotami, albo z własnymi i podłączyć pod 2 i 7 centrali dla całkowitego otwarcia i 2 i 3P dla częściowego otwarcia, gdyby miały działać obydwa otwierania potrzebne jest radio dwukanałowe, kłopot z głowy, nerwy uspokojone ;).][/quote]

Też już zacząłem o tym myśleć :) ale to już taka ostateczna ostateczność.
    Wiesz może na który pin procesora powinien wchodzić sygnał z karty radiowej??
    Bo mi tu ewidentnie wygląda jakby ten sygnał nie docierał do procesora (albo procesor go nie rozpoznaje)

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Wygląda na to, że sygnał wchodzi na pin8 procesora przez rezystor 10k.
    I połączenie jest OK.
    czyżby wejście procesora uległo uszkodzeniu?
    Można gdzies jeszcze kupić taki procek??
  • #13 21643135
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 383
    Cześć,

Naciskasz i przytrzymujesz przycisk na karcie od pierwszego kanału.

LED na karcie zacznie migać, puszczasz przycisk. Na karcie radiowej miga LED. Naciskasz parę razy przycisk pilota który ma uruchamiać bramę aż Się wgra. Jeżeli się wgra to po każdym naciśnięciu przycisku na pilocie na karcie zapali się LED.

Jeżeli osiągniesz taki stan to dopiero dodajesz co centrali czyli:

Wciskasz i przytrzymujesz przycisk CH1, czerwona LED na płycie zacznie migać, nadal trzymasz przycisk CH1 i w tym momencie gdy miga czerwona LED na płycie wciskasz parę razy przycisk pilota który wygrałeś do karty. Czerwona LED zamiast migać zapali się na stałe i pilot masz zaprogramowany.

Jeżeli Ci nie działa to najprędzej nie rozumiesz instrukcji, robisz to zbyt flegmatycznie.

Mogłeś kupić podróbkę pilota SPACE która wygląda jak oryginał, były sprzedawane przez jakiś czas.

Kolejna sprawa to kolor diody LED na karcie oraz pilocie.

Procesora raczej bym nie obstawiał. Często uszkadza się ta czerwona wtyczka na karcie, szczególnie na starych kartach takich dużych.

Daj znać jak Ci poszło.
  • #14 21643158
    RADQ
    Poziom 19  
    Darek0026 napisał:
    LED na karcie zacznie migać, puszczasz przycisk. Na karcie radiowej miga LED. Naciskasz parę razy przycisk pilota który ma uruchamiać bramę aż Się wgra. Jeżeli się wgra to po każdym naciśnięciu przycisku na pilocie na karcie zapali się LED.

Jest dokładnie tak jak piszesz

Darek0026 napisał:
    Wciskasz i przytrzymujesz przycisk CH1, czerwona LED na płycie zacznie migać, nadal trzymasz przycisk CH1 i w tym momencie gdy miga czerwona LED na płycie wciskasz parę razy przycisk pilota który wygrałeś do karty. Czerwona LED zamiast migać zapali się na stałe i pilot masz zaprogramowany.

I tu właśnie jest problem. Po wciśnięciu CH1 dioda zaczyna migać, ale wciskając przycisk na pilocie ona nie zapala się światłem ciągłym tylko cały czas miga. (przycisk na pilocie próbowałem wciskać kilka razy pod rząd oraz przytrzymywać nic to nie zmienia)

Dioda na karcie i na pilocie czerwona

Darek0026 napisał:
    Jeżeli Ci nie działa to najprędzej nie rozumiesz instrukcji, robisz to zbyt flegmatycznie.

Nie sądzę żebym nie rozumiał instrukcji lub robił to zbyt flegmatycznie, bo byłem z tym pilotem u sąsiada, który ma taką samą bramę i pilot u niego dopisuje się bez żadnego problemu za pierwszym razem.

Darek0026 napisał:
    Procesora raczej bym nie obstawiał. Często uszkadza się ta czerwona wtyczka na karcie, szczególnie na starych kartach takich dużych.

Złącze przelutowane, i zasilanie też w porządku. Największe podejrzenie pada właśnie na wejście procesora.
  • #15 21643161
    Darek0026
    Poziom 31  
    RADQ napisał:
    próbowałem wciskać kilka razy pod rząd oraz przytrzymywać nic to nie zmienia

Możesz dać zdjęcia tej karty oraz pilota?
  • #16 21643164
    RADQ
    Poziom 19  
    Płytka elektroniczna z przekaźnikiem, przyciskami i złączami śrubowymi
  • REKLAMA
  • #17 21643168
    Darek0026
    Poziom 31  
    Obejrzyj wtyczkę tej katy, być może się ułamała.

Zbliżenie na czerwone gniazdo pinowe na zielonej płytce drukowanej z zaznaczeniem.

Dodano po 56 [sekundy]:

Możesz od sąsiada pożyczyć kartę na testy. Pamiętaj by odpinać kartę na wyłączonym zasilaniu.
  • #18 21643186
    RADQ
    Poziom 19  
    Sprawdzałem. Wszystko jest OK.
    Zresztą na początku pisałem już, że podstawiałem nawet nową kartę i efekt był dokładnie taki sam.
    To nie może być kwestia karty. Wkładałem ją też do sterownika sąsiada i działa prawidłowo.
  • #19 21643196
    rokbok
    Poziom 40  
    @RADQ, wytrwały jesteś, ja bym już dawno to olał, kupił bym zewnętrzny odbiornik i cieszył bym się wolnym czasem :).
  • #20 21643257
    Darek0026
    Poziom 31  
    Wygląda na to że najprościej będzie Ci kupić RE431SP i podłączyć go. Pod 2-7.
  • #21 21643399
    RADQ
    Poziom 19  
    Tak, chyba nie mam innego wyjścia. Procesora raczej nie kupię takiego.
    Zamówiłem juz RE431SP. Bedzie we wtorek 😀
  • #22 21646578
    RADQ
    Poziom 19  
    Odbiornik zamontowany, wszystko działa.
    Dziękuję wszystkim za wszelkie podpowiedzi.
  • #23 21646580
    RADQ
    Poziom 19  
    Rozwiązanie problemu, poprzez zamontowanie dodatkowego odbiornika RE431SP i podlaczenie jego styku NO do płyty głównej sterownika ZBX7 pod zaciski 2 i 7
    Odbiorni świetnie współpracuje z pilotami Space.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył programowania pilota Space do centrali Came ZBX7 z kartą radiową AF43SP. Pomimo prawidłowego reagowania karty na pilota, pilot nie zapisywał się w centrali – dioda na karcie migała ciągle zamiast świecić światłem ciągłym, co według instrukcji powinno oznaczać poprawne zaprogramowanie. Próby resetowania karty, stosowania się do instrukcji programowania oraz wymiana karty na nową nie przyniosły efektu. Podejrzenia padły na uszkodzenie wejścia procesora centrali, mimo prawidłowego sygnału z karty radiowej. Ostatecznym rozwiązaniem było zainstalowanie zewnętrznego odbiornika radiowego RE431SP, który podłączono do zacisków 2 i 7 centrali ZBX7. Odbiornik ten współpracował bezproblemowo z pilotami Space, eliminując problem z programowaniem i działaniem pilota w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA