logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama Came ZBX7478 nie reaguje na piloty Space po resetowaniu i kodowaniu

Aniek1PS 27 Gru 2015 16:11 10590 16
REKLAMA
  • #1 15273358
    Aniek1PS
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Mam problem z bramą Came typ ZBX7478 nie reaguje na piloty typu space posiadam dwa, próbowałam je na nowo zakodować po wczesniejszym zresetowaniu...ale nadal nie czyta je radiostacja...co mogło sie stać?
  • REKLAMA
  • #2 15273531
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 946
    Nie reaguje na piloty?
    A na inne impulsy reaguje?
    Może to nie jest wina pilotów?
  • #3 15273544
    Aniek1PS
    Poziom 8  
    Dioda w pilotach się zaświeca ....ale w sterowniku nie ma reakcji..

Dodano po 3 [minuty]:

dioda sygnalizacyjna na karcie radiowej się nie zaświeca jak przyciskam piloty...
  • #4 15273568
    Marek J.
    Podaj krótki impuls na zaciski 2 i 7 (krótkie zwarcie kawałkiem przewodu) zobacz czy automat ruszy. Jeżeli nie to nie jest wina radia. Jeżeli ruszy to faktycznie radio. Sprawdź czy karta radiowa jest prawidłowo umieszczona w czerwonym gnieździe AF (czasami pod wpływem drgań potrafi się wysunąć)
  • REKLAMA
  • #5 15273570
    Aniek1PS
    Poziom 8  
    ..jakie impulsy masz na myśli ...bo ja nie za bardzo jestem kumata w tych sprawach... moze podpowiesz co powinnam jeszcze sprawdzic....a tak wogóle to ciagle miałam problemy z karta radiowa bo co jakiś czas nie stykała musiałam ja dociskać przez podklejenie na superglu...

Dodano po 1 [minuty]:

teraz ją dociskam i nic...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15273592
    Marek J.
    Kawałek (ok 10cm) odizolowanego z obydwu stron przewodu i dotykasz jednocześnie zacisk nr 2 i nr 7. Automat powinien ruszyć. Kropelka (superglue) to nie jest dobry pomysł gdyż nie każde tworzywo klei, a styki mógł zanieczyścić. Lepiej użyć niewielkiej ilości kleju na gorąco z gluegun.
  • REKLAMA
  • #7 15273594
    Aniek1PS
    Poziom 8  
    pisząc krótkie zwarcie masz na myśli styknięcie tych dwóch przewodów ze sobą... czy całkiem osobnym przewodem...przepraszam za banalne pytania ale ja mało sie na tym znam...wiec bardzo bym prosiła o" banalnie łatwe do zrozumienia" tłumaczenie... z góry dziękuje!
  • #8 15273615
    Marek J.
    Piszę o jednym osobnym przewodzie, ale skoro są już tam jakieś przewody wychodzące z zacisku nr7 to masz pewnie jakiś przycisk do otwierania bramy bez pilota?
    Czyli od początku:
    Jeżeli masz jakiś przycisk do otwierania bez pilota to sprawdź czy uruchomisz nim bramę.
  • #9 15273642
    Aniek1PS
    Poziom 8  
    zrobiłam to zwarcie i brama zareagowała...więc co jest ...

Dodano po 2 [minuty]:

Nie mam przewodu wychodzacego z nr.7... dwa sa w nr. 2...ale wiemy juz że radiostacja działa wiec moze to jednak piloty? jak myslisz?
  • #10 15273649
    Marek J.
    No to coś z radiem...
    Sprawdziłaś kartę w złączu AF? Wyłącz zasilanie ,wyjmij i włóż poprawnie w złącze włącz zasilanie i naucz piloty ponownie wg instrukcji.
  • #11 15273681
    Aniek1PS
    Poziom 8  
    a ...czyli to wina radia bo automat ruszył...nie doczytałam przepraszam....
    wiec co w zwiazku z tym ?

Dodano po 10 [minuty]:

Wyjęłam złącze AF kartę i nie wiem jak poprawnie je włożyć...aby było dobrze..
  • #12 15273813
    Marek J.
    Karta powinna wejść prawidłowo tylko w jedną stronę (złącze posiada "klucz").
    Po włożeniu przyciski powinny znajdować się po lewej stronie karty
  • #13 15273867
    Aniek1PS
    Poziom 8  
    co to znaczy klucz.... ja muszę ja obsadzić na kleju....bo ona nie ma zadnych złączy...

Dodano po 19 [minuty]:

dołączam zdjęcia ...moze to nam ułatwi sprawę..... Brama Came ZBX7478 nie reaguje na piloty Space po resetowaniu i kodowaniu Brama Came ZBX7478 nie reaguje na piloty Space po resetowaniu i kodowaniu

Dodano po 26 [minuty]:

bardzo proszę o podpowiedz....
  • Pomocny post
    #14 15274179
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Nie jest ciekawie - przy wyciąganiu radia plastikowa obudowa wtyczki, która powinna być przymocowana do płytki radia została w gniazdku na płycie sterownika (kłania się super glue zdaje się....) a w radiu zostały same metalowe piny - nic nie traktuj na klej tylko spróbuj wyciągnąć z płyty głównej resztki plastikowej obudowy wtyczki i wtedy spróbować obsadzić ją z powrotem klejąc do płytki radia oraz prawidłowo włożyć metalowe kontakty z powrotem w plastik ale ich nie pogiąć ani połamać.
    A jak było tak wcześniej to nic dziwnego że radio nie działało - każdy kontakt jak na jeżu - wygięty w inną stronę.... tylko zamiast ostrożnie wyjąć radio i dogiąć igłą styki w ruch poszedł klej....
    Tak to powinno wyglądać:
    Brama Came ZBX7478 nie reaguje na piloty Space po resetowaniu i kodowaniu
  • #15 15274210
    Marek J.
    No to kropelka zrobiła swoje...
    Wyrwany wtyk od radia (został przyklejony do gniazda centrali) i zwarte piny karty.
    Sorki ale na tym etapie raczej będzie Ci ciężko samodzielnie to naprawić tym bardziej, że jak pisałaś jesteś "zielona".
    To forum jest dla osób które mają chociaż trochę pojęcia o automatyce, elektronice czy elektryce... Starałem się pomóc jak umiałem. Zaproś jakiegoś serwisanta, a będziesz miała spokój tym bardziej że jak pisałaś cały czas miałaś problemy z kartą.
    Pozdrawiam.
  • #16 15274338
    Aniek1PS
    Poziom 8  
    Dziekuję za radę ...ale to serwisant polecił mi abym podklejała kropelka jak nie bedzię stykała karta....wiec tak robiłam i działało ...próbowałam wyjąc wtyczkę i włożyć nity do niej mimo że robiłam to bardzo delikatnie niestety jedna się wyłamała....będę musiała zamówić nowa kartę....tylko mam pytanie czy cos jeszcze będę musiała zrobić czy wystarczy ją wpiąć i zaprogramować piloty?

Dodano po 5 [minuty]:

dygresja ...i jak tu wierzyć serwisantom?
  • #17 15274431
    Marek J.
    Po włożeniu karty do gniazda zaprogramuj piloty wg instrukcji...
    Powinno działać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z bramą Came ZBX7478, która nie reaguje na piloty Space po próbie resetowania i kodowania. Po kilku interakcjach ustalono, że dioda w pilotach świeci, ale radiostacja nie reaguje. Użytkownik wykonał test zwarcia na zaciskach 2 i 7, co spowodowało, że brama zareagowała, co sugeruje, że problem leży w radiostacji. Wskazano na możliwość uszkodzenia karty radiowej, która mogła zostać źle umieszczona lub uszkodzona przez klej. Użytkownik został poinstruowany, jak prawidłowo włożyć kartę oraz zaprogramować piloty po wymianie karty. Ostatecznie zasugerowano wezwanie serwisanta, ponieważ użytkownik nie ma doświadczenia w naprawach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA