logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję schematu wykrywacza metalu (jakiegoś prostego)

maxkosmo 19 Gru 2005 13:30 3516 4
REKLAMA
  • #1 2097502
    maxkosmo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    poszukuję schematu wykrywacza metalu.Najlepiej jakiegoś prostego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2097552
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • #3 2097970
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Cześć! Tego jest kuuupa w necie! Np. wejdź do archiwum starych artykułów na Elektrodzie i wyszukaj "wykrywacz metalu". Jest tam kilka ciekawych prostych schematów, jeden nawet zacząłem robić ale nie mam narazie zasu na uruchomienie. Poza tym w bazie schematów Elektrody też jest kilka układów.
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Proszę bardzo:
    http://archiwa.elektroda.net/

http://www.elektroda.net/warsztatowe/wykrywaczmetalu.html
  • REKLAMA
  • #4 2105992
    swaldek
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Kilka razy już pisałem że nie ma prostych wykrywaczy metali bo to praktycznie niemożliwe. Można robić coś na wzór wykrywacza, ale nie jest to wtedy prawdziwy wykrywacz tylko jakaś paskudna namiastka powalająca swoimi parametrami ze śmiechu. Przepraszam za styl. ale to jest prawda, wiele osób już sie przekonało i utopiło nawet marne grosze bezpowrotnie. Wykrywaczy metali jest wiele typów o różnym przeznaczeniu dlatego na początek odsyłam do literatury któregoś z forum zajmujących się tymi sprawami (informacje na priva coby reklamy nie robić).
    Mało wymagającą konstrukcją jest w obecnej chwili wykrywacz typu PI (pulse induktion) w związku z nieskomplikowaną budową sondy szukającej ,której budowa opiera się na wykonaniu cewki powietrznej o średnicy np. 28cm nawijając ok 16 zwoi drutem miedzianym w emalii o przekroju 0,7mm.
    Elektronika takiego wykrywacza PI też nie jest skomplikowana i wiele razy była prezentowana na tym forum wystarczy w okienku szukaj wpisać słowo "wykrywacz" .
    PI jest to wykrywacz ,który jednakowo reaguje na wszystkie metale z tym, że gorzej na szlachetne jak złoto, jednak na wszystko jest rada. Przyjemność z poszukiwań wykrywaczem PI jest średnia bo w praktyce trzeba kopać po każdym zasygnalizowaniu, czy to będzie kapsel, stary gwóźdź, czy odłamek, dodam jeszcze ,że PI strasznie słabo sygnalizuje drobne przedmioty, także nie ma mowy o wybraniu się na poszukiwanie monet, a raczej tylko przydaje się do szukania złomu w tych ciężkich czasach.
    Pozdrawiam
REKLAMA