logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wykrywacza metali - opinie i wskazówki dla początkującego

asg65 20 Lis 2014 16:30 7842 13
REKLAMA
  • #1 14148856
    asg65
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    znalazłem na forum ciekawy schemat wykrywacza i może ktoś mi powie coś więcej o nim , mam zamiar zrobić coś takiego .wydaje mi się że łatwo go będzie zrobić dla laika elektronika.
    Załączniki:
    • Schemat wykrywacza metali - opinie i wskazówki dla początkującego pi.JPG (68.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat wykrywacza metali - opinie i wskazówki dla początkującego pi.JPG (68.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14148949
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6368
    Pod warunkiem że wyrwiesz gdzieś tranzystor jednozłączowy. To Wykrywacz typu PI (pulse-induction) - proste i skuteczne w działaniu urządzenie, które nie ma skomplikowanej w konstrukcji i strojeniu cewki jak wykrywacze TR-IB. Niestety znajduje wszystkie metalowe śmieci, bez rozróżniania.
  • REKLAMA
  • #3 14148969
    asg65
    Poziom 10  
    a jest może coś prostego od tego wykrywacza z dyskryminacją i wskaznikem
  • #4 14148976
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14148995
    asg65
    Poziom 10  
    o to mi chodzi aby był łatwy w budowie i części za dosłownie dostępne ,a jak miał by dyskryminację to super.
  • REKLAMA
  • #6 14149017
    robokop
    trymer01 napisał:
    Jednozłączowego tam nie widzę (zresztą łatwo taki zbudować z pary pnp/npn), tylko polowy J-FET BF245
    A w rzeczy samej, zauważyłem dopiero po powiększeniu schematu.
    asg65 napisał:
    a jest może coś prostego od tego wykrywacza z dyskryminacją i wskaznikem

Nie. Prostsze, są tylko wykrywacze BFO - zapewniają też jakieś tam rozróżnianie magnetyk/diamagnetyk. Ale mają kiepski zasięg, i wymagają nieustannego kręcenia gałką generatora, bo "pływają". Jeśli chcesz jeszcze prostszy wykrywacz, zainteresuj się zestawem "jabel" - j-267. Wykrywacze z dyskryminacją są skomplikowane, nie tyle elektronicznie, co wymagają żmudnego i bardzo dokładnego skonstruowania sondy.
  • #7 14149031
    asg65
    Poziom 10  
    wiem o tym ale przeraża mnie budowa tej sondy
  • REKLAMA
  • #8 14184057
    waldek63
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Witaj kolego nadal szukasz schematu to pomogę to co na tych fotkach to stary Gerber szkoda zachodu przetwornica wykonana jest na rdzeniu kubkowym to antyk jak nadal prubujesz budować odpisz pomogę i udostępnię dokumentacje
  • #9 14184606
    asg65
    Poziom 10  
    Dam sobie z nim spokój i dalej szukam coś prostego tak jak PI z dyskryminacją.
    Może ktoś składał Mikroprocesorowy wykrywacz metali - zestaw do samodzielnego montażu i może coś ciekawego o nim powiedzieć i czy warto to składać?.
  • #10 14184650
    robokop
    Trudno się nie roześmiać. Nie ma prostych "PI" z dyskryminacją!. Zdecyduj się - PI są proste w uruchomieniu, ale nie oferują dyskryminacji - owszem, są i takie - w wersji analogowej dość trudne w wykonaniu, w wersji mikroprocesorowej prostsze. W dodatku z reguły ta dyskryminacja działa tak sobie. Mikroprocesorowy PI Jabla jest prosty, ale tez bez dyskryminacji.
  • #11 14185740
    asg65
    Poziom 10  
    Wiem że marudzę mam taki schemat ale jest nieczytelny może mi coś podpowiesz na ten temat Schemat wykrywacza metali - opinie i wskazówki dla początkującego

Dodano po 11 [minuty]:

A może ktoś posiada płytkę do tego schematu. Schemat wykrywacza metali - opinie i wskazówki dla początkującego
  • #12 14187155
    waldek63
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Witam kolego to zabawka szkoda twojej pracy mogę ci podesłać coś ze schematów podaj maila ale czy posiadasz oscyloskop i czy mocny jesteś w elektronice do jakiego rodzaju poszukiwań ma być ten wykrywacz militaria czy monetki jedno z drugim nie idzie w parze
  • #13 15229653
    ufoludek.57
    Poziom 1  
    Witam, ciekawe czy ktoś potrafi wyjaśnić, a zwłaszcza autor przeróbki oryginału, jak w przedstawionych schematach wykrywaczy ma pracować tranzystor T4, którego baza podłączona jest bezpośrednio do sztucznej masy układu. W oryginalnym układzie tranzystor polowy pracuje jako rezystor o zmieniającej się rezystancji, tutaj jednak nie widzę takiej funkcji tranzystora.
  • #14 15482514
    MADMAX1978
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Tranzystor T4 działa w tej konfiguracji dosyć dobrze. Natomiast tranzystor polowy, pełni rolę klucza i również pracuje poprawnie w tym układzie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat schematu wykrywacza metali, użytkownicy omawiają różne typy wykrywaczy, w tym wykrywacze typu PI (pulse-induction) oraz BFO (beat-frequency oscillator). Wykrywacze PI są uznawane za proste w budowie, ale nie oferują dyskryminacji metali, co jest istotnym ograniczeniem. Użytkownicy sugerują, że wykrywacze z dyskryminacją są bardziej skomplikowane w konstrukcji, szczególnie w budowie sondy. Wspomniano również o zestawie "jabel" (j-267) jako prostszym rozwiązaniu. Pojawiły się pytania dotyczące mikroprocesorowych wykrywaczy metali, które mogą być łatwiejsze w montażu, ale również nie zawsze oferują skuteczną dyskryminację. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i poszukują pomocy w budowie oraz w zrozumieniu schematów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA