logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie 230V w przyczepie kempingowej – czy zabezpieczać przewód N wyłącznikiem?

JerzyKubicki 23 Sie 2025 23:37 291 4
REKLAMA
  • #1 21642712
    JerzyKubicki
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Dzień dobry. Mam do podłączenia u znajomego zasilanie 230 V w przyczepie kempingowej. Zabezpieczenie to wyłącznik różnicowoprądowy 25 A/30 mA, wyłącznik nadprądowy jednobiegunowy 16 A, przewód zasilający 3-żyłowy z wtyczką sieciową ze stykiem PE. I tu chcę się upewnić, co w przypadku, gdy w gniazdku na słupku parkingowym będą zamienione L i N lub też odwrotnie, czy zamontować dodatkowo 2-gi nadprądowy na żyłę N?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21642742
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    Jeżeli bedą 2 nadprądowe, to podczas zwarcia jeden z nich zadziała szybciej i drugi nie rozłączy, więc może się okazać, że faza nie będzie rozłączona. W takim przypadku należy zastosować wyłącznik nadprądowy 2P, który ma czlon przeciążeniowy i zwarciowy w obu torach. Istotne jest oznaczenie jak na poniższym obrazku, bo są też 1P+N sprzedawane jako 2P, a tam tylko w jednym torze jest człon zwarciowy i przeciążeniowy.
    Symbol wyłącznika nadprądowego 2P z dwoma torami z członami zwarciowymi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21655114
    waton

Poziom 12  
    Ocena: 20
    Bardzo cenna uwaga. Do tej pory nie zastanawiałem się nad użytecznością wyłączników 2P.
    Konto firmowe:
    Waton s.c.
    Siedliska-Kolonia 50, Zamość, 22-400 | Strona WWW: https://waton.pl
  • #5 21768702
    JerzyKubicki
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Dzień dobry. Zastosowałem wył. nadprądowy 2P. Temat do zamknięcia.
REKLAMA