logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira 1.9 CDTI – brak mocy, obroty tylko do 2000, turbina gaśnie, brak błędów

Areksupernak1 24 Sie 2025 00:35 510 4
REKLAMA
  • #1 21642729
    Areksupernak1
    Poziom 5  
    Witam mam problem w aucie Opel Zafira 1,9 l samochód po wciśnięciu pedału gazu do końca wskazówka obrotomierza idzie tylko do 2 tys. obr./min. Po odpaleniu samochodu wszystko ładnie: turbina śmiga i moc jest, ale chwilę później odcina, tak jakby moc i wskazówka tylko do 2 tys. obr./min. Brak jakichkolwiek błędów.
    Wymieniony zawór podciśnienia i nadal to samo — jak odpalę silnik to chwilę turbina działa i nawet mogę się przejechać, ale za chwilę znów obroty tylko do 2 tys. obr./min. Na kompie bez błędów. Przepustnica wyczyszczona, EGR zaślepiony i wylogowany, bez DPF. Jeśli odepnę przepływomierz to tylko wyrzuci błąd przepływki, a mocy nadal brak. Nie mam już pomysłów. Ktoś ma jakąś radę?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21642779
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21642932
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 400
    Brak info jaki to silnik DT czy DTH
    Przede wszystkim gdy pojawią się oznaki awarii jechać na diagnozę lecz tu UWAGA - nie gasić silnika dopóki nie będzie skończone skanowanie komputerowe ! gdyż były przypadki znikania błędu po zgaszeniu silnika .
    Wówczas to 3 z 5 okazały się czujniki układu DPF.
    Sam to przerabiałem 3-trzech mechaników się poddało aż sprawa toczyła się z komisantem poprzez prawnika .
  • #5 21642974
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6648
    Odepnij , przepływomierz,czunik temp, map sensor. Czy będzie jakiekolwiek błąd. Może mapy powyłączane. Wtedy powrót do oryginału bo jie dojdziesz co i jak
REKLAMA