logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Ceres 95X – rosnąca temperatura na wskaźniku, kontrolka STOP, chłodnica chłodna

gajewskiw9 24 Sie 2025 08:31 471 12
  • #1 21642801
    gajewskiw9
    Poziom 2  
    Renault Ceres 95 X. Witam, mam problem z ciągnikiem Renault Ceres, a mianowicie podczas prac polowych po jakimś czasie na wskaźniku rośnie temperatura płynu chłodniczego i zaświeca się kontrolka STOP. Płyn w chłodnicy nie jest gorący, bo sprawdzałem. Czujnik temperatury wymieniony, ale objawy nie ustały. Co może być przyczyną? Proszę o pomoc i podpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam.
    AI: Czy sprawdzał Pan termostat – czy był wymieniany lub testowany, czy otwiera się prawidłowo podczas pracy silnika?
    Nie był sprawdzany termostat.
    AI: Czy układ chłodzenia był odpowietrzany i czy poziom płynu chłodniczego jest prawidłowy?
    Układ chłodzenia był odpowietrzany i stan płynu jest prawidłowy.
  • #2 21642846
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    gajewskiw9 napisał:
    Płyn w chłodnicy nie jest gorący

Termostat otwiera się i zamyka poprawnie?
  • #3 21642878
    gajewskiw9
    Poziom 2  
    Termostatu jeszcze nie sprawdzałem. Na początek wymieniłem czujnik temperatury.
  • #4 21642899
    Adam Walko
    Poziom 35  
    gajewskiw9 napisał:
    wymieniłem czujnik temperatury

On akurat nie miał winy. Wymień termostat!
  • #5 21642906
    gajewskiw9
    Poziom 2  
    Ok jutro się tym zajmę, dziękuję za pomoc

Dodano po 5 [minuty]:

A jaki dokładnie tam powinien być termostat przy jakiej temperaturze powinien się otwierać ?
  • #6 21643052
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Masz tam na górze chłodnicy korek wlewowy? Przy tak nagrzanym silniku odkręć go i zobacz, czy woda/płyn leci ostro pełnym przekrojem. Tylko bardzo ostrożnie, bo tam będzie nadciśnienie i możesz się poparzyć. Można też odkręcić zawczasu i sprawdzać, ale z reguły układy chłodzenia powinny pracować przy pewnym ciśnieniu.

Jeśli przepływ jest słaby, to wina termostatu który nie otwiera się całkowicie, albo niewydajna pompa wody, czy niedrożne węże. Przy dobrym przepływie wina chłodnicy.
    Termostaty zazwyczaj zaczynają się otwierać przy ok 80 a w pełni otwarty w okolicach 90. Możliwe, że po wymontowaniu będzie na nim podana temp. działania. Na pewno do sprawdzenia w garnku z wodą, bo otworzy się przed 100.
  • #7 21643157
    Adam Walko
    Poziom 35  
    gajewskiw9 napisał:
    termostat przy jakiej temperaturze powinien się otwierać

W tej chwili istotne jest, czy w ogóle się otwiera?
    Wsadź termostat do słoika z gotowaną wodą. Będzie wyraźnie widać, jak zaczyna się uchylać.
  • #8 21643459
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2575
    Czy silnik jest taki sam jak w serii 120.54 i 155.54? Głowice są na każdy cylinder osobno, a termostat to metalowa puszka z trzema króćcami?
    Renault 155 ma układ chłodzenia bez skompensowania przepływu, czyli po klasycznemu pierwszy cylinder (od chłodnicy) ma największy przepływ, a szósty cylinder najmniejszy przepływ i ma większe ryzyko przegrzania. Na ostatnim cylindrze znajduje się czujnik temperatury podwójny, tj. jedno wyjście na wskaźnik temperatury, drugie termobimetal na układ ostrzegający z kontrolką STOP. Z ostatniego cylindra lub przedostatniego jest wyjście na nagrzewnicę w kabinie. Ponadto termostat nie ma otworka/zaworka odpowietrzającego, a na silniku/wężach też nie ma dedykowanego odpowietrznika. Odpowietrzenie jest więc dość uciążliwe, a jeśli masz problem z puszczającą uszczelką pod głowicą, to będziesz miał z tym duże kłopoty. W termostacie można wywiercić otworek odpowietrzający najmniejszym możliwym wiertłem + wkrętarką jakim da się podejść, wtedy silnik powinien się zacząć sam odpowietrzać. Termostatów w starszych renówkach było 3 lub 4 rodzaje. Sprawdź czy zawór od nagrzewnicy jest sprawny i czy można go otworzyć (włączyć ogrzewanie). Chłodnica w 155 ma bardziej skomplikowaną budowę i plątaninę węży, w Ceres układ chłodzenia może być jednak inaczej zbudowany.
  • #9 21643561
    gajewskiw9
    Poziom 2  
    Sprawdzę jutro ten termostat i zobaczymy. Oby to było to i nic więcej.
  • #10 21644742
    gajewskiw9
    Poziom 2  
    Sprawdziłem termostat i działa prawidłowo. Wyciągnąłem pompę, sprawdziłem też — nie widać uszkodzeń. Kupiłem preparat do czyszczenia chłodnicy i zrobiłem czyszczenie. Widać, że jest lekki przepływ w chłodnicy po otwarciu termostatu. Przy osiągnięciu wyższej temperatury wąż jest gorący przed i za termostatem. Po tych zabiegach wykonałem próbę z agregatem i temperatura nadal rośnie do maksimum. Teraz to już nie wiem, co jest grane...
  • #11 21645051
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Gdybyś miał kamerę termowizyjną lub pirometr, mógłbyś sprawdzić temperaturę głowic poszczególnych cylindrów, choć taki pomiar jest mało dokładny ze względu na emisyjność powierzchni metalowych. Zapewne temperatura ostatniego cylindra jest wyższa, a powodem jest zapowietrzenie układu chłodzenia. Równie dobrze może być uszkodzona uszczelka pod głowicą i pod obciążeniem puszcza spaliny w układ chłodzenia i korek parowy blokuje przepływ płynu chłodzącego. Sprawdzałeś czy działa Ci ogrzewanie?
  • #12 21645421
    gajewskiw9
    Poziom 2  
    A jak najlepiej odpowietrzyć układ?

Dodano po 2 [minuty]:

A tę dziurkę w termostacie, gdzie najlepiej wywiercić, w którym miejscu?
  • #13 21645549
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Jak pisałem wcześniej, termostatów było kilka wersji. Musiałbyś go obejrzeć czy konstrukcja pozwala na zrobienie otworu wkrętarką. Jak coś to zrób jego zdjęcia. Może jednak ma otworek odpowietrzający, lub jest w nim zaworek (taka zawleczka lub dzyndzelek, często spotykany w termostatach samochodowych starszych silników)?

Podsumowanie tematu

✨ W ciągniku Renault Ceres 95X podczas prac polowych pojawia się problem z rosnącą temperaturą na wskaźniku płynu chłodniczego oraz zapalającą się kontrolką STOP, mimo że płyn w chłodnicy pozostaje chłodny. Czujnik temperatury został wymieniony, jednak problem nie ustąpił. Układ chłodzenia był odpowietrzany, a poziom płynu chłodniczego jest prawidłowy. Sugeruje się sprawdzenie termostatu, który nie był dotąd testowany ani wymieniany, aby zweryfikować, czy prawidłowo otwiera się podczas pracy silnika, co może być przyczyną błędnych wskazań temperatury i zapalania kontrolki awaryjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA