logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiński skuter 50/80cc 4T po myciu nie odpala, paliwo wylatuje z wydechu, co sprawdzić?

Qubizz 24 Sie 2025 09:51 189 7
REKLAMA
  • #1 21642861
    Qubizz
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z chińskim skuterem 50/80 cm³, 4T. Mianowicie zaczęło się od wymiany głowicy u mechanika, ponieważ została przekręcona świeca – nie pytajcie, jak.

I po tej wymianie jeźdzono dosłownie parę dni od odbioru i było git, rozpędzał się, wkręcał się na obroty, aż pewnego dnia postanowiłem go umyć, bo był cały w kurzu od stania w garażu. Umyłem go normalnie wodą, omijałem silnik, gaźnik i elektrykę. (Zawsze tak robię, myłem go chyba już z 10 razy.) I po tym umyciu i wyschnięciu nie odpala — kręci bez końca.
    Ma kompresję na kopce, więc pomyślałem, że zawory, więc następnego dnia sprawdziłem szczelinomierzem na pozycji górnej – były dobrze ustawione. Potem iskra na świecy była nawet, nawet — nie była słaba. Więc pomyślałem, że paliwo nie dociera, ale już zabrakło czasu na ten dzień.
    Więc następnego dnia sprawdziłem dojście paliwa do gaźnika – było, więc próba odpalenia, ale teraz paliwo wylatywało z wydechu.
    Więc sprawdziłem moduł zapłonowy, wyjmując go i wkładając do innego skuterka – odpalił na zimnym bez problemu. Więc to nie to.
    Ja już nie wiem, czy wina gaźnika, czy czegoś innego.
    Mechanik mówi, że bardzo prawdopodobne, bo gaźnik ma już ponad 15 lat, heh.
    Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 21642870
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3403
    Nie wlewaj nic do gaźnika. Osusz komorę spalania i spróbuj odpalić, następnie wykręć świece i będziesz widział czy jest mokra od paliwa czy nie. Jak będzie sucha to problem z gaźnikiem jak będzie strasznie mokra to może też być problem z gaźnikiem bo leje za dużo paliwa i zalewa świece. Daj znać.
  • REKLAMA
  • #3 21642873
    Qubizz
    Poziom 2  
    Zapomniałem dopisać: z rozmów z mechanikami proponowano wyczyścić gaźnik i sprawdzić świece.
    Więc, tak jak pan pisze, poczekałem, aż komora silnika wyschła.
    Wyczyściłem gaźnik i spróbowałem raz jeszcze. Po wyjęciu świecy była całkowicie sucha.
    Więc... problem z gaźnikiem?
  • REKLAMA
  • #4 21642875
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Na 99% tak. Paliwo do gaźnika dopływa?
  • #5 21642881
    Qubizz
    Poziom 2  
    Tak, ponieważ odpiąłem rurkę z kranika przy gaźniku i po przekręceniu paliwo leciało. Oraz z wydechu paliwo leciało.
  • #6 21642887
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Zdecyduj się bo skoro
    Qubizz napisał:
    Oraz z wydechu paliwo lecialo

To jak mogła być
    Qubizz napisał:
    po wyjęciu świecy była całkowicie sucha.
  • REKLAMA
  • #7 21642892
    Qubizz
    Poziom 2  
    Teraz sprawdziłem, pomyliłem się, heh, była mokra, teraz po próbie i paliwo w wydechu
  • #8 21642920
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Źle poskładałeś gaźnik i zalewa.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy chińskiego skutera 50/80cc 4T, który po wymianie głowicy i umyciu przestał odpalać, a z wydechu zaczęło wylatywać paliwo. Skuter ma kompresję i prawidłowo ustawione zawory, a iskra na świecy jest obecna i odpowiedniej jakości. Sprawdzono dopływ paliwa do gaźnika, który jest prawidłowy, jednak podczas próby odpalenia paliwo wydostaje się z wydechu, co wskazuje na zalewanie silnika. Moduł zapłonowy został przetestowany w innym skuterze i działa poprawnie. Problem może wynikać z niewłaściwego działania gaźnika, np. zatkanego lub uszkodzonego pływaka, nieszczelności zaworów lub problemów z układem zapłonowym mimo obecności iskry. Konieczne jest dalsze sprawdzenie gaźnika, układu paliwowego oraz ewentualnych nieszczelności w silniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA