logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zestaw audio z głośników Tonsil na małe imprezy?

motykami 19 Gru 2005 14:44 1293 4
REKLAMA
  • #1 2097675
    motykami
    Poziom 18  
    Ocena: 530
    Witam

Posiadam następujące głośniki Tonsilowskie:
    Niskotonowe:
    2x GDN 25/40/6
    2x GDN 25/60

Sredniotonowe:
    2x GDM 12/60

Wysokotonowe:
    4x GDWK 9/80

No i chciałbym zbudowac sobie z tych głosników jakis zestawik... Tylko nie zabardzo mam wyobraźnie co z tego moze wyjść. GDNy i GDMy sa po regeneracji, a GDWK są sprawne i nie uzywane od nowości...
    No i właściwie jedyny pomysł jaki mi przyszedł do głowy to 2 subwoofery w jednym GDN 25/40/6 i GDN 25/60, połączone równolegle co dawało by 4Ω. Tylko teraz pytanei czy układ taki ma sens i czym to napędzać, tzn. oczywiscie myslałem w ten sposub ze suby będą aktywne tylko jaki wzmak do tego. A co do srednich i wysokich myslałem nad taką ala nadstawką, GDM 12/60 i 2x GDWK 9/80 w jednej "nadstawce" no i tutaj [podobne pytanie czy układ taki ma sens i czym to napędzać...
    Ogulnie zestawik ten miałby grać na niewielkich imprezach typu dyskoteka, prywatka itd. Do tego wszystkiego mam jeszcze Altusy 75 napędzane narazie Unitrą PW 3015 (2x15W) ale mówie ze narazie poniewaz planuje kupić cos większego typu: jakiś Technics, Denon, Unitra lub Diora. Wiem ze z głosników tych nie zbuduje zadnego "potwora" ale Altuski to roche mało a skoro juz zainwestowałem i zregeneroawłem te głosniki to chciałem coś na nich poskładać. Tak więc bardzo prosze o jakiekolwiek rady i sugestje na ten temat, moga być nawet inne pomysły bo domyslam się ze mój pomysł na te suby i "nadstawki" moze być troche nieprawidłowy. (licze się takze z mozliwością dokupienia jakiegos sredniaka jeszcze bo ten GDM moze być troche zamalo w jednej "nadstawce". Tak więc prosze o jakiekolwiek rady i pomysły.

Pozdrawiam motykami
  • REKLAMA
  • #2 2097702
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    mozesz zrobic 2 kolumny 3 drozne i 2 kolumny 2 drozne, do tych 2 droznych wybierz GDNy ktore lepiej radzą sobie w srednim pasmie
  • REKLAMA
  • #3 2099844
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Można zrobić dwa subwoofery25/60 i dwie kolumny trójdrożne na wzór mildton 80. Do tego jakis wzmacniacz od 50-100W/4Ω a Unitre zostawić pod altusami. Jak będę miał dostęp do programu to moge podać szczegóły bo narazie siedze w szkole.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2100597
    motykami
    Poziom 18  
    Ocena: 530
    Altus jesli byś mógł podać jakieś konkretne wymiary do szkezyn na te GDN to bardzo bym prosił. A co do tej unitry to mam zamiar kupić jakiegoś większego wzmaka w najblizszym czasie, bo grałem juz na tych altuskach na jednej imprezie i grają fajnie i mi to wystarcza, ale jednak zauwazyłem ze wzmak sobie ledwo z nimi radził przy podkręceniu basu na konsolce...

pozdrawiam i z góry dziękuje, motykami
  • #5 2102751
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Możesz skorzystać z wymiarów ALTONÓW 80/ALTUSÓW 110- o ile dobrze pamiętam wys.66cm szer. 33cm. głęb. 29cm. W subie możesz zastosować te same wymiary, chyba że podoba Ci sie inaczej- wtedy ze wzoru na obiętość prostopadłościanu liczysz wymiary tak żeby wyszło w przyblizeniu ok 45l. Strojenie Ci jeszcze dokładnie wylicze ale myśle żeby do kolumn zastosować uniwersalne coś ok. 40hz a do subów około 35. Podam Ci reszte wymiarów po południu.
    Pozdro.
REKLAMA