logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumny z głośników Tonsil GDN, GDS, GDW 8Ω?

ducker1 06 Mar 2006 01:49 1197 2
REKLAMA
  • #1 2380362
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Posiadam trochę różnych głośników tj:
    GDN 300/100/8 2szt.
    GDS 16/150 4szt.
    GDW 9/100 4szt.

Wszystkie te głośniki są produkcji tonsila i mają po 8Ω

Chciałbym złożyć z tego jakieś ciekawe kolumny i mam kilka pomysłów ale nie bardzo wiem jakie rozwiązanie jest najlepsze.

1. Dwie kolumny a w każdej jeden GDN i po dwa GDS i GDW
    2 Trzy kolumny, w dwóch po dwa GDS i GDW a trzecia to po prostu sobwoofer aktywny na dwóch GDN'ach

Chyba że macie jeszcze jakieś inne pomysły to z chęcią wysłucham waszych propozycji.

Potrzebuje również pomocy w obliczeniu "pudeł" na basy i zaprojektowaniu zwrotnic.

Aha. i jakiego wzmacniacza musiał bym użyć żeby to wszystko w miarę przyzwoicie grało. (też mam zamiar sam go zrobić ale to inny temat)

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 2380427
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Na pewno takie oznaczenia mają GDS to były 16/15 (bardzo popularne)

Ten GDS prawdopodobnie Ci starczy na dwa takie basy jak masz. Jeśli chdzi o skutecznosć.

Dlatego jestem za opcją z subwooferem

KOlumna 2xGDS + wysoki po środku (akurat skutecznosc się zgodzą mniej więcej) do tego subwoofer na dwóch głosnikach + zwrotnica cięta jakieś 5 kHz.

Te kolumny wykonaj w obudowach zamknietych max 20 litrów.

Co do subwoofera Myślałem o dwukomorowym izobaryku z bandpasem, głosniki basowe naprzeciw siebie ustawione <|> (poszukaj na forum) naprzeciw siebie mają ustawione membrany i komory.

proponowałbym jedną zamkniętą 30 litrów wytłumioną i druga 35 litrów strojoną 60 Hz lub 55Hz (około)

Bass refleksy daj 10 cm długie na 30cm (2 sztuki) obojętnie gdzie. Rozwiązanie ma niezłą zalete - nisko zejdzie nawet jak na tonsila 30Hz -6dB ale bedzie wymagać mocy a i tak Cięcie aktywne by się przydało.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA