Falownik Anern AN-SCI02 5500 plus. Zabrało część mosfetów i igbt w przetwornicy, ale nie zdążyły się pootwierać jeszcze. Falownik nie był przeciążony, ani nie było żadnego zwarcia po stronie AC. Po przepracowaniu 3 lat wystawił kopyto punktualnie o 23:30, zasilał w tym momencie 2 telewizory i lampki nocne. Po wybebeszeniu tego ustrojstwa padły tak jak pisałem mosfety i igbt. Myślę, że dużych szkód być nie powinno, ponieważ w środku siedział bezpiecznik płytkowy 150A, a na plusie miałem 80A od wózka akumulatorowego WNA1320 i to właśnie on się poddał. Sprawdziłem rezystory bramkowe, diody i tranzystory sterujące, są sprawne, jedynie jeden rezystorek 100Ω był spalony przy trafku sterującym mosfety. Ale to nie problem, problemem jest to, ze nie chce za żadne skarby wstać mi przetwornica pomocnica zasilająca logikę. Logika sprawna, po podstawieniu +5V wstaje pobór około 200mA, Można się poruszać po menu, tylko sygnalizuje alarm, bo wiadomo przetwornica nie generuje napięcia i nie jest zasilana reszta obwodów. Przetwornica pomocnicza zasilana jest bezpośrednio z tego samego napięcia co przetwornica główna czyli z akumulatorów 48V, zbudowana jest na uc3845, podstawiłem nowy i też nic. Wszystkie elementy towarzyszące diody, rezystory, tranzystory posprawdzanie w tych obwodach wydają się być sprawne na multimetr, elektrolity wymienione na nowe markowe nisko impedancyjne, takie jak powinny być. Po uruchomieniu włącznikiem niby wstanie pojawi się napięcie około 160V, a z tego napięcia zasila się druga podobna przetwornica, też na uc 3845 która to dopiero zasila logikę. Produkuje ona +5V, -12V, ale ona tez nie wstaje dopiero po zwarciu tranzystora poprzez który jest załączana odpala logikę, ale na 3 sek i wszystko gaśnie, bo ta pierwsza się rozłącza. Przeciążenia na pewno nie na żadnego, tak mi się wydaje. Możliwe, że trafko ma zwarcie międzyzwojowe, ale pewien nie jestem. Co może jeszcze blokować tą przetwornice? Transoptory profilaktycznie wymieniłem, chociaż one się zazwyczaj nie psują . Załączam kilka zdjęć tego wynalazku.