logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie turbiny wiatrowej 24V do systemu 12V za pomocą hybrydowego kontrolera 12/24V- czy można?

mpswitek 28 Sie 2025 13:41 270 6
REKLAMA
  • #1 21646974
    mpswitek
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.
    Jestem tu nowy... Potrzebuję informacji o możliwości podłączenia turbiny wiatrowej SM-3 3000 W, 24 V (Aliexpress) za pomocą hybrydowego kontrolera ładowania wiatrowo-słonecznego MPPT MARS 12/24 V też ali... do paneli 130 W, 12 V i akumulatora 200 Ah, 12 V. Instalacja off‑gridowa na działce. Czy kontroler poradzi sobie z napięciem 24 V turbiny? Czy muszę stosować przetwornicę napięcia? Bardzo dziękuję za pomoc.
    AI: Czy mógłby Pan podać dokładny model lub link do specyfikacji tego kontrolera MPPT MARS 12/24 V? Chodzi o to, by sprawdzić, jakie napięcia wejściowe (szczególnie z turbiny) są przez niego obsługiwane przy pracy z akumulatorem 12 V.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050084993207...a3&gatewayAdapt=glo2pol#nav-specification
    AI: Czy planuje Pan jednoczesne podłączenie zarówno turbiny wiatrowej, jak i paneli słonecznych do tego kontrolera, czy tylko jednej z tych opcji?
    Podłączenie jednocześnie.
  • REKLAMA
  • #2 21647016
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Bazując na tabelce z ali, prędzej przyjmie turbinę, niż pojedynczy solar na 12V. Żeby ładować aku musisz mieć wyższe napięcie niż na aku. Oczywiście są przetwornicę które są w stanie je podnieść, ale z opisu na ali to się nie dowiesz co jest w środku.
    Sugeruję się tym:
    Solar Panel Module Vmp Vbat+1
    Wind Turbine Rated Voltage 12VAC 24VAC 48VAC AUTO
    Wind Turbine DC Rated Voltage 18VDC 36DC 72DC AUTO

myślę że najprostsze rozwiązanie, to 2 panele szeregowo, w sumie nie napisałeś ile ich masz i jak planujesz łączyć.
  • REKLAMA
  • #3 21647069
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    Będzie działało i to nawet lepiej niż gdyby turbina była 12V. To z tego powodu że znamionowe napięcie (i obroty) turbina uzyskuje przy sporadycznie spotykanych wiatrach 12 ... 15 m/s.

Przy wyborze kontrolera warto go przewymiarować, ale bez znacznej przesady. Dużo elektroniki to większy pobór własny.
  • #4 21648283
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Dziś znalazłem resztki podobnego urządzenia (też zielone z przodu, zamknięte w aluminium i podobny wyświetlacz), które dostałem do naprawy, ale padł port w procku więc odpuściliśmy. Tam dla turbiny jest step up który potrafi podnieść jej napięcie. Dla paneli w mojej wersji (step-upa) nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 21648471
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    jarekgol napisał:
    Tam dla turbiny jest step up który potrafi podnieść jej napięcie. Dla paneli w mojej wersji (step-upa) nie ma.

Ponieważ jest wiele wersji tych kontrolerów i łatwo naciąć się na wersję która nam nie pasuje do konfiguracji. Warto zapytać sprzedawcę na Ali która wersja ma to co dokładnie nam potrzeba. Do samej turbiny polecam taki sterownik: https://www.youtube.com/watch?v=F7sXH6UTu1w
  • REKLAMA
  • #6 21648472
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Ja bym uważał z tymi kontrolerami z Ali. Często opis mija się z prawdą i potem są tylko problemy.
  • #7 21650515
    mpswitek
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie turbiny wiatrowej 24 V SM-3 3000 W do systemu 12 V za pomocą hybrydowego kontrolera MPPT MARS 12/24 V jest możliwe, ponieważ kontroler automatycznie dostosowuje napięcie wejściowe z turbiny (12/24/48 V AC lub 18/36/72 V DC) do napięcia akumulatora 12 V. Warunkiem poprawnej pracy jest, aby napięcie turbiny było wyższe niż napięcie akumulatora, co kontroler wykorzystuje do efektywnego ładowania. W praktyce turbina 24 V może działać nawet lepiej niż 12 V, zwłaszcza przy wyższych prędkościach wiatru. Niektóre wersje kontrolerów posiadają wbudowany step-up dla turbiny, podnoszący napięcie, jednak nie dla paneli słonecznych. Zaleca się jednak dokładne sprawdzenie specyfikacji kontrolera i wersji oferowanej przez sprzedawcę, gdyż na rynku dostępne są różne warianty o odmiennych funkcjach. Przetwornica napięcia nie jest konieczna, jeśli kontroler obsługuje hybrydowo 12/24 V i jest odpowiednio dobrany. Warto też przewymiarować kontroler, ale bez nadmiernego zapasu, aby uniknąć zwiększonego poboru własnego. Użytkownicy ostrzegają przed nieprecyzyjnymi opisami produktów z AliExpress, które mogą prowadzić do problemów w instalacji off-gridowej 12 V z turbiną 24 V i panelami 12 V.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA