logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak prądu po wyjęciu wtyczki żelazka – bezpieczniki nie reagują, co zrobić?

mariagora310 29 Sie 2025 12:23 621 5
REKLAMA
  • #1 21647732
    mariagora310
    Poziom 1  
    Dzień dobry,
    Wyjmowałam wtyczkę żelazka z przedłużacza i padły mi korki. Jestem sama z małym dzieckiem. Próbowałam włączać i wyłączać wszystkie i nic. Układ bezpieczników mam jak poniżej, na foto.
    Ratunku!
    Tablica bezpieczników z czterema wyłącznikami w plastikowej obudowie
  • REKLAMA
  • #2 21647746
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 746
    Wszystkie dźwigienki powinny być w pozycji "załączone" czyli w górnej.
    Jeżeli mimo tego brak prądu, trzeba sprawdzić bezpiecznik na tablicy piętrowej na klatce schodowej - to już lepiej elektryk.
    Teoretycznie skrzynka piętrowa powinna być zaplombowana i dostęp powinien mieć tylko uprawniony elektryk, to w praktyce często plomby brak ;)
    Jednak tam niech zagląda już ktoś z uprawnieniami.
  • REKLAMA
  • #3 21647863
    niebieski55
    Poziom 18  
    Ocena: 81
    Odłącz przedłużacz od sieci (wyjmij wtyczkę z gniazdka) i wtedy spróbuj załączyć bezpieczniki.
  • REKLAMA
  • #4 21647865
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Mieszkałem w bloku takim 4x4 i tam zabezpieczenia poszczególnych wlz do mieszkań były w piwnicy.
    Nie było piętrowych skrzynek.
  • REKLAMA
  • #5 21647971
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1718
    mariagora310 napisał:
    Dzień dobry,

Dzień dobry,
    mam pytanie:
    - Mieszkanie wynajmujesz od kogoś?
    Jeśli tak, to zgłaszasz problem z instalacją elektryczną do właściciela i on organizuje elektryka na cito.
    Jeśli będzie miał to w czterech literach, to sama dzwonisz po elektryka, prosisz o wystawienie rachunku, a kosztami rozliczasz się z właścicielem (obniżka o tę kwotę najbliższego czynszu najmu - w tym wypadku właściciel nawet nie może pisnąć, bo to zgodne z prawem i nie przejmuj się, że będzie cię straszył rozwiązaniem umowy, to on jest na przegranej pozycji, bo zgłosiłaś, a on nie zareagował), będziesz miała do tego podstawę w postaci rachunku za usługę.

Pozdrawiam
  • #6 21648007
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    Może być uszkodzone żelazko, ale na równi uszkodzony może być też przedłużacz.
    Proponuję zacząć od odłączenia tegoż przedłużacza.
    Natomiast brak poprawy sytuacji po załączeniu widocznych na zdjęciu zabezpieczeń, wskazuje na przypadek wyłączenia się też zabezpieczeń znajdujących się na klatce schodowej lub w piwnicy.
    Wskazane jest, by te drugie zabezpieczenia obejrzała osoba z wiedzą i umiejętnościami z zakresu elektryki.
    Skontaktuj Się z zarządcą budynku.
REKLAMA