logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 11 Pro PL 64-bit BOX – skąd różnice cen i gdzie kupić oryginalny?

Mraczka 29 Sie 2025 20:40 3228 7
REKLAMA
  • #1 21648158
    Mraczka
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Znajomy znajomego złożył mi komputer i zainstalował Windows 11 Pro bez aktywacji. Chcę zakupić Windowsa 11 Pro — klucz/USB/DVD... tak, aby aktywacja przebiegła bezproblemowo, jednak w sieci jest niesamowity rozstrzał cenowy od 139 do 1000 PLN.
    Chciałbym Windows 11 Pro PL 64-bitowy, najlepiej BOX, i nie mam pojęcia, co kupić i skąd te różnice w cenie?
    Czy zakup realizować przy pomocy sklepów internetowych, czy wystarczy oferta Allegro?
    Czym, prócz ceny, różni się:
    - https://allegro.pl/listing?string=windows 11 pro&srsltid=AfmBOoqjgF2hJvE866Cjsqg_glFm3Jcs1e7ry8cEVtvLHQYIRPeZJTA0
    od
    - https://teamnet-software.pl/windows-11/28-microsoft-windows-11-professional/
    od droższych wersji na Morele, Komputroniku czy samym Microsoftu?

Komputer wykorzystywany wyłącznie do użytku domowego.
    Proszę o wyrozumiałość w komentarzach.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21648259
    Mraczka
    Poziom 8  
    Posiadam tę jednostkę od kilku miesięcy i widnieje coś w rodzaju znaku wodnego na monitorze głównym:
    "Aktywuj system Windows
    Przejdź do ustawień, aby aktywować system Windows."
    Według informacji pozyskanej od ww. znajomego znajomego, będę miał kilka miesięcy na aktywację - nic więcej nie wiem...
    W oknie aktywacji wyświetla się:
    Komunikat błędu aktywacji systemu Windows 11 Pro z kodem 0xC004F074
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21648277
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Mraczka napisał:
    posiadam tę jednostkę od kilku miesięcy i widnieje coś w rodzaju znaku wodnego na monitorze głównym:
    "Aktywuj system Windows
    Przejdź do ustawień, aby aktywować system Windows."

Zatem zapewne system został zainstalowany bez klucza, stąd komunikat o konieczności aktywacji. Nikt raczej nie podaruje za darmo licencję wartą kilkaset złotych.
    Mraczka napisał:
    Wg informacji pozyskanej od ww. znajomego znajomego będę miał kilka miesięcy na aktywację - nic więcej nie wiem....

Trzeba zakupić legalny system Win 11 Pro i wpisać klucz w polu aktywacji. Najlepiej kupować w oficjalnych sklepach internetowych, mamy wtedy pewność że system będzie legalny.
    Oferty z portali aukcyjnych za kilkadziesiąt złotych, to nic innego jak licencje najczęściej z komputerów firmowych/korporacyjnych po okresie lizingu. Sprzedaż takich kluczy jest nawet niezgodna z licencją MS.
  • REKLAMA
  • #6 21648588
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    Dodam, że zakup wersji BOX-owej, umożliwi w przyszłości łatwiejsze przenosiny licencji w przypadku zmiany sprzętu.
    https://learn.microsoft.com/pl-pl/answers/que...ows-11?forum=windows-all&referrer=answers
  • #8 21648752
    Mraczka
    Poziom 8  
    Dzięki za zainteresowanie, pomoc i podpowiedzi.
    Kupiłem oryginalny system i już dzisiaj go bezproblemowo aktywowałem.
    Jedyny minus to ta cena...
    Pozdrawiam i dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu oryginalnego systemu Windows 11 Pro PL 64-bit w wersji BOX oraz przyczyn dużych rozbieżności cenowych na rynku. Użytkownik poszukuje legalnego klucza lub nośnika (USB/DVD) do aktywacji systemu zainstalowanego na nowo złożonym komputerze. Wskazano, że różnice cen wynikają głównie z rodzaju licencji (OEM, BOX, klucz cyfrowy), źródła zakupu (autoryzowane sklepy, platformy aukcyjne jak Allegro) oraz potencjalnego ryzyka zakupu nieoryginalnych lub nieważnych kluczy. Zaleca się zakup w renomowanych sklepach internetowych lub bezpośrednio u dystrybutorów Microsoft, aby uniknąć problemów z aktywacją i legalnością oprogramowania. Wersja BOX jest najczęściej droższa, ale oferuje pełną legalność i prawo do przenoszenia licencji na inny sprzęt. Wersje OEM są tańsze, ale przypisane do konkretnego komputera. Wskazano, że oferty na Allegro mogą być atrakcyjne cenowo, lecz niosą ryzyko zakupu kluczy nieważnych lub używanych. Komputer ma być wykorzystywany do użytku domowego, co wpływa na wybór licencji. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zakup Windows 11 Pro BOX lub klucza cyfrowego w autoryzowanym sklepie, co gwarantuje bezproblemową aktywację i wsparcie producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA