logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MarkBass CMB121 Blackline – overdrive brzmi jak booster na głośniku, mocny na słuchawkach

JSzBass 29 Sie 2025 22:53 159 1
REKLAMA
  • #1 21648318
    JSzBass
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Posiadam od jakiegoś czasu wzmacniacz MarkBass CMB121 Blackline i mam pewne pytanie/problem. Na głośniku, kiedy gram, mój overdrive brzmi jak booster. Mam go prawie na maksymalnym gainie i ma on charakterystykę bardziej boostera niż overdrive'u. Natomiast, kiedy podłączam do wzmacniacza słuchawki, ten overdrive zamienia się w bardzo mocny overdrive i zmienia się wręcz nie do poznania. I stąd moje pytanie. Czy macie jakiś pomysł, jak zrobić, żeby z głośnika wydobywał się ten przesterowany dźwięk? Czy np. jest to po prostu charakterystyczne dla tego typu wzmacniaczy lub wzmacniaczy tej marki?
    AI: Czy korzystasz z oryginalnego głośnika wbudowanego w combo, czy podłączasz do wzmacniacza inną kolumnę lub głośnik?
    Korzystam z oryginalnego.
    AI: Jakiego basu, kabli oraz ewentualnych dodatkowych efektów używasz w swoim torze sygnału? Czy możesz opisać cały łańcuch sygnału od instrumentu do wzmacniacza?
    Bass to Fender Jazz Bass. Wszystkie kable są dobrej jakości. Ten overdrive to Wampler Triumph.
  • REKLAMA
  • #2 21648533
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Przyczyną może być i sam głośnik comba jak i zastosowanie typowo gitarowej kostki overdrive-a. Kto wie, być może na typowo basowej kostce efekt - nawet na tym combie - wybrzmi jak oczekujesz?
    Na słuchawkach efekt moze wybrzmiewać jak Ci pasuje, bo jednak nie mają tyle dołu i mają szersze pasmo przenoszenia jak głośnik comba.
    W combie bez twetera może brakować nieco środka i góry, potrzebnej do wybrzmienia overdrive.

Pozdrawiam.
REKLAMA