logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz gitarowy - hybryda

kilan 10 Maj 2006 20:54 5467 10
REKLAMA
  • witam
    tak wiec prezetnuje moj wzmacniacz, a w zasadzie combo do gitary. Jest to hybryda lampa/scalak/tranzystory.
    Konstrukcja opiera sie na przedwzmacniaczu lampowym (2 sztuki 6N2P-EW) i jest to kopia z malymi przerobkami (custom)
    preampu Marshalla ze wzmacniacza JCM 800. Przerobki polegaly na zmianie charakterystyki czestotliwosciowej (wiecej basu).
    Sygnal z przedwzmacniacza wedruje na koncowke mocy - ta z kolei to kit Jabela J-57 czyli wzmacniacz mocy mono 50W (podobno).
    Z tym ukladem z kolei moje przygody byly ciezsze - bo uklad po zmontowaniu po prostu nie dzialal. Przemowil dopiero po wymianie
    scalaka (TDA2030A) oraz tranzystorow mocy (BD911/912).
    W kwestii zasilania:
    - koncowka zasilana jest trafem TS70/7 (27,8V 2,5A) po wyprostowaniu mamy 40V czyli zgodnie z zaleceniami producenta
    - preamp trafo (nie mem pojecie jakie numery) wymontowane z radia lampowego i daje napiecia 270V (po wyprostowaniu i filtracji 360V)
    oraz niezbedne do zazenia lamp napiecie 6,3V (lampa wstepnego wzmocnienie oczywiscie zazona pradem wyprostowanym i stabilizowanym)

Buda tego komba nie jest moze pierwszych lotow (pare rzeczy bedzie zmienionych jak np. niklowane galki na potencjometry, zalozona siatka maskujaca glosnik oraz narozniki i uchwyt)
    ale bardziej zalezalo mi na dzwieku - a ten jest jak dla mnie bomba.

Czysto to to nie chodzi zbyt pieknie (przed przerobkami bylo oj bylo - pare osob to potwierdzilo)
    Ale poniewaz ja gram raczej ciezko to owych przerobek dokonalem.
    Przesterek jest niczego sobie - co prawda death na tym sie nie zagra ale i tak jast niezle.
    W 90% i tak dopalam sie Behringerem V-Tone GDI 21 (kopia SansAmpa GT2) lub Exarem MetalMind
    wtedy dzwieki sa zaprawde ciezarne.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz gitarowy - hybryda Wzmacniacz.JPG (43.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kilan
    Poziom 13  
    kilan napisał 110 postów o ocenie 3, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Lidzbark. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2613281
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    bardzo ładne, tylko że końcówke po lampowym preampie to tylko na tranzystorach by się przydało, bo pakowanie scalaków w takie konstrukcje według mnie psuje cały urok, ale i tak jest ładnie
  • REKLAMA
  • #3 2613381
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    No kolega wyżej ma racje, nie ma to jak tranzystor. Jak masz dostęp do 2N3055 lub KD502 to się nawet nie zastanawiaj :)
    Ogólnie układ bardzo fajny, ja uwielbiam układy lampowe i to w pełni użytkowane...!
    Pozdrawiam
  • #4 2614595
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Jakos nie wierzem w cudne brzmienie tego sprzetu na glosniku z miekkim zawieszeniem... w dodatku czerwonym:P Wstaw tam gd30/XX (np 30/50)
  • #5 2615811
    kilan
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Co do glosnika - bedzie zamontowane wyjscie na zewnetrzna kolumne (2xGDS30/30 tonsila) bo takie glosniki zamierzam kupic. Glosnik w kombie fakt basowy (wg producenta pasmo przenoszenia ok 40-5000Hz)
    zostal zamontowany rowniez celowo - gdyz poniewaz gralem kiedys na typowo basowym kombie (na elektryku 6strunowym of coz) a poniewaz lubie bardzo ale to bardzo ciezkie brzmienia to taki glosnik wydal mi sie odpowiedni - i ja jestem zadowolony. Co wiecej wczoraj - jeszcze przed przerobkami preampu - wpadl do mnie kumpel (takze gitarzysta tyle ze on gra rege i ska - nawet nie wiem jak to sie pisze dokladnie ;) ) i wyrazil bardzo pozytywna opinie mojej konstrukcji, ceniac ja wyzej niz firmowy piecyk Ibaneza (jakis 50W). Wyrazil rowniez chec "wypozyczania mojej konstrukcji na wyjazdowe koncerty - co chyba dobrze swiadczy o brzmieniu.
  • REKLAMA
  • #6 2616879
    kozik
    Poziom 16  
    Bardzo ładnie zrobione, naprawde mi sie podoba, ALE polecam zmiane głosnika i to tda2030 z dopałka eh lepiej juz 7294 dużo lepiej to gra.
  • REKLAMA
  • #7 2624598
    JohnyB1986
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Jeżeli chodzi o nowe brzmienia polecam eminence serii delta: http://www.usspeaker.com/DELTAPRO12-1.htm , z tym TDA też bym zrobił porządek. Na Twoim miejscu głośnik zasłonił bym jakąś kratką. Można kupić taką siatkę do przesiewu piasku z kamieni pomalować ją, odpowiednio założona będzie wyglądać dość profesjonalnie. Dołożyć jakieś narożniki, uchwyt... Bardzo ładnie wykonany jest panel przedni. W moim guście są obicia z dermy, chociaż kocyk jest bardziej praktyczny, ponieważ charakteryzuje się większą trwałością.
  • #8 2625016
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 391
    Wykonanie jest dobre, estetyka też, można by zastosować lepszy wzmacniacz na tranzystorach bipolarnych zamiast tego TDA 2030A z dopałką tranzystorową.
    :arrow: kilan
    Czy mógłbyś pokazać zdjęcia wnętrza tego pieca.
  • #9 2625327
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Przy krzywo polozonym kocu i rozowym panelu nawet niklowane galki w ksztalcie czasek nic tu nie pomoga:P Czarny skaj (tanszy od koca) ciemny lub srebrny panel krata na glosnik i bedzie git
  • #10 2625505
    kilan
    Poziom 13  
    Wnetrze jeszcze z fazy budowy (teraz jest uporzadkowane - tj kable, wszystko pomocowane, dodane kondziory (2x1000u rownolegle) na preamp, sam preamp zaekranowany blacha 2mm - przerobiona obudowa zasilacza z PC, 1-sza lampa zaekranowana blacha alu - trzeba wypic co najmniej jedno piwo :), do gornego dekla na calosci dokrecona blacha 2mm ktora razem z ekranem preampu tworzy mase calego ukladu - dzieki czemu sa relatywnie niewielkie szumy). Koncowka mocy zalozona w przedziale glosnika, radiator od PII dodatkowo chlodzony wentylem (wentyl na napiecie 12V ale ja dalem tam 7V - zadania swe spelnia a nie chalasuje).
    Załączniki:
    • Wzmacniacz gitarowy - hybryda DSCN2237.JPG (48.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz gitarowy - hybryda DSCN2231.JPG (106.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2625536
    kilan
    Poziom 13  
    PS - co do koloru panela to faktycznie tak wyszedl na zdjeciu w realu to brudna, ciemna czerwien - dlugo kombinowalem zeby to w programie graficznym uzyskac.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono hybrydowy wzmacniacz gitarowy typu combo, łączący przedwzmacniacz lampowy (2x 6N2P-EW, wzorowany na preampie Marshalla JCM 800 z modyfikacją charakterystyki częstotliwościowej na większy bas) z końcówką mocy opartą na scalaku TDA2030A i tranzystorach BD911/912 (układ Jabela J-57, 50W mono). Po montażu końcówka wymagała wymiany scalaka i tranzystorów, aby działać poprawnie. Zasilanie końcówki realizowane jest przez transformator TS70/7 (27,8V 2,5A) dający po prostowaniu 40V, a preamp zasilany jest wysokim napięciem 270-360V oraz żarzeniem 6,3V z transformatora lampowego. Dyskusja dotyczyła jakości brzmienia, gdzie część użytkowników sugerowała wymianę scalaka TDA2030A na lepsze tranzystory bipolarnych (np. 2N3055, KD502, 7294) oraz zmianę głośnika na bardziej odpowiedni, np. GDS30/30 Tonsila lub Eminence Delta. Autor planuje zastosować wyjście na zewnętrzną kolumnę z dwoma głośnikami GDS30/30. Wnętrze wzmacniacza jest starannie wykonane z ekranowaniem preampu i chłodzeniem końcówki mocy wentylatorem. Estetyka panelu i obudowy była również komentowana, z sugestiami dotyczącymi zmiany koloru panelu i zastosowania kratki ochronnej na głośnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA