logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać zaginioną partycję D po instalacji Windows 98SE?

Wlad 08 Cze 2007 10:29 2434 15
REKLAMA
  • #1 3964342
    Wlad
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam !
    Miaem na dysku gwnym dwie partycje "C i D", chciaem wgrac Win95 na podlaczony dysk od lapka. Start z dyskietki rozruchowej>wykryty dysk od lapka jako "C", przy uruchomieniu z CD do instalacji Win95 wykryl tez jako C, ale ze nie chcial sie zainstalowac Win 95, sprobowaem Win98SE..... i dalej sprawa szla jak po masle, przy instalacji "Typ inst. do laptopa" poprosil o formatowanie dysku (ja niczego nie podjzewajac bo zawsze wykrywal dysk od lapka jako C) zgodzilem sie i zainstalowalem Win98SE. Dopiero jak odpiolem dysk od lapka, i uruchomilem kompa zapowietrzylem sie strachu jak sie zamiasy XP uruchomil Win98SE, co najgorsze ze dwie partycje na dysku glownym zaginely..... szczegolnie zalezy mi na partycji "D" bo tam mialem archiwum od 2000r.
    dla mnie nieoceniona strata danych.
    W zwazku z powyzszem mam pytanie jakiego programu uzyc aby odzyskac partycje D i znajdujace sie nan dane.
    probowalem EasyRecovery to naznajdywal roznego badziewia nazwal po swojemu i w wiekszosci to same katalogi bez tresci.
    Z gory wszystkim dziekuje za pomoc i wogole za fatyge.
    Pozdrawiam
    Wladyslaw Z.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3964395
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Miałeś XP a zainstalowałeś 98, może ta partycja jest na NTFS i dlatego 98 jej nie widzi, zainstalowałeś ponownie XP?, jeżeli tak to jaką litere ma napęd optyczny ?, jaki rozmiar ma obecnie partycja C a jaka jest pojemność dysku ? jeżeli partycja D została nadpisana to danych nie da się już odzyskać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3964396
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Może partycja D była w NTFS? Spróbuj programem Paragon Partition Manager 7.0 Professional, zobaczyć czy ta partycja istnieje, a potem jeśli istnieje to zainstaluj np. NTFS Reader for Windows 95, 98, Me 1.0 i odczytaj tą partycje.Jeśli partycja nie jest w NTFS to może po prostu niema przypisanej litery i nie jest widoczna.
  • #4 3965840
    Wlad
    Poziom 12  
    Witam !
    Dzieki badboy84 i kaczy99 za odpis.

Cytat:
    Miałeś XP a zainstalowałeś 98,

Tak miałem XP i nie zmienialem już partycji, jest jak zostało sama "C" co ją win98 zainstalował

Cytat:
    może ta partycja jest na NTFS i dlatego 98 jej nie widzi, zainstalowałeś ponownie XP

boje się zacząć grzebać .... nie jestem dobry w te klocki. A XP nie instalowałem z powrotem.

Cytat:
    jeżeli tak to jaką litere ma napęd optyczny

Instalowałem Win98 z myśla o lapku i tylko wybrałem przy instalacji co potrzebne do laptopa... i Win98 nie widzi CD.

Cytat:
    jaki rozmiar ma obecnie partycja C a jaka jest pojemność dysku

Partycja C ma 37GB taką jaka jest pojemność dysku. Po instalacji systemu, tych programów do odzyskiwania .....jest prawie połowa zajęta
    bo tak jak pisałem easy... przy odzyskiwaniu kupe materiału niewiadomego pochodzenia ściagnoł... ale nie wiem ile system zajmuje a ile reszta.

Cytat:
    jeżeli partycja D została nadpisana to danych nie da się już odzyskać

Nie zmieniałem już partycji i być może jest partycja "D" ukryta bo przy instalacji tylko pytał sie o format partycji "C" .... po uruchomieniu zainstalowanego wIN98 okazało się że nie ma partycji "D".. ale jak ją teraz odkryć..?
  • #5 3965914
    badboy84
    Poziom 43  
    Cytat:
    ...Partycja C ma 37GB taką jaka jest pojemność dysku. Po instalacji systemu, tych programów do odzyskiwania .....jest prawie połowa zajęta...

Czyli partycja D została nie wiedzieć czemu usunięta, czarno to widze ...
    trudno mi coś jeszcze tak na odległość zaproponować, nawet nie wiem czy jest możliwość przywrócenia danych "domowymi sposobami" z usuniętej partycji.
  • Pomocny post
    #6 3966069
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ja też ciemno to widzę, hmm, przede wszystkim nie wykonuj niepotrzebnych operacji na dysku, każda taka zmniejsza szanse na odzyskanie czegokolwiek, jaki miałeś przedtem podział partycji? ile dokładnie teraz masz zapisane, sprawdź gdzie to masz zapisane za pomocą jakiegoś programu obrazującego zapełnienie dysku (np. defragmentator z norton system works, [w żadnym wypadku nie defragmentuj dysku!]) to pozwoli jako tako zobaczyć ile z tej świętej pamięci partycji D: zostało nienaruszonego, posprawdzaj wszystkie programy do odzyskiwania danych jakie znajdziesz, ja jak chce coś odzyskać to sprawdzam dysk wszystkim czym mogę, czasami coś zdziałam... tylko jeżeli przedtem na tym obszarze był NTFS a teraz jest fat32 to może program nie będzie tych plików widzieć...
  • Pomocny post
    #7 3966125
    badboy84
    Poziom 43  
    Najlepiej w takim przypadku jest podłączyć dysk wogóle do innego komputera albo odpalić kompa z innego dysku, żeby nawet system nie robił nic na tym obszarze/partycji, nie mówiąc już o instalowaniu czegokolwiek.
  • #8 3966384
    Wlad
    Poziom 12  
    Witam !

badboy84 napisał:
    Najlepiej w takim przypadku jest podłączyć dysk wogóle do innego komputera albo odpalić kompa z innego dysku, żeby nawet system nie robił nic na tym obszarze/partycji, nie mówiąc już o instalowaniu czegokolwiek.

Wygrzebałem stary dysk 6GB i na nim zainstalowałem ME, ten nieszczęsny dysk podlączyłem jako slave, i na master-rze bede instalował te programy coby jeszcze raz odzyskać cokolwiek.
    Zastanawia mnie jedno... a mianowicie na drugi dzień po incydencie poszedłem do kumpla i na jego kompie przy pomocy TestDisk 6.6 odzyskał mi prawie 19GB jest tam w tych plikach hajloch, ale jak zobaczyć co w nich jest (np. "recup_dir 137 ma 32MB ale same jakieś tekstowe pliki tam sa .... troche MediaPlayer (które nie chcą sie odtwożyc)
    Coś takiego jest tam w tych plikach (recup_dir.137>F8743975> treść pliku "4 CET<td class="list-color"><a href="/item80618224_80618224.html">80618224</a><tr><td colspan="7" class="list-color"><div class="toleft">Oczywi "
    Nic z tego nie rozumiem.
    Pozdrawiam
    Władysław Z.
  • REKLAMA
  • #10 3966487
    kaczy99
    Poziom 23  
    raczej kiepska sprawa, wątpię czy coś normalnego odzyskasz, może jakieś kilka plików, pewnie zdążyło nadpisać obszary z większością danych...
  • Pomocny post
    #11 3966795
    filipka
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Wlad napisał:
    Wygrzebałem stary dysk 6GB i na nim zainstalowałem ME, ten nieszczęsny dysk podlączyłem jako slave

Milenium? Nie zobaczy partycji NFTS. Zobacz
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic67199.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic606850.html

Zastanawia mnie jedna rzecz:
    Cytat:
    Partycja C ma 37GB taką jaka jest pojemność dysku

Dysk D: był w rozszerzonej partycji, tak? A 37 GB to jest pojemność całego dysku, czy tylko dysku C: po podziale na partycje?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 3968079
    wie8
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Ontrack Easy Recovery potrafi odzyskiwać dane z niewidocznych partycji ;)
    Polecam, już nie raz polecałem na tym forum ;)
  • #13 3968243
    Wlad
    Poziom 12  
    Witam !

wie8 napisał:
    Ontrack Easy Recovery potrafi odzyskiwać dane z niewidocznych partycji ;)
    Polecam, już nie raz polecałem na tym forum ;)

Nie wiem czy win98 calkowicie nie usunoł tej partycji "D", poniewaz już z osiem programów używałem i każdy pokazuje tylko partycje "C"ta którą utworzył win98.
    Pozdrawiam
    Wladysław Z.
  • #14 3969390
    Wlad
    Poziom 12  
    WItam !
    Skanowałem ten nieszczęsny dysk programen GetDataBack Ntfs, i GetDataBack Fat , troche tego znalazł w programie było pokazane co znalazł, ale to zgromadził w pliku*.dat, czym to można edytowac aby przekopiować (lub konwertować) do normalnego stanu. Moze bedzie ktoś wiedział niech napisze. Z góry dzieki.
    Pozdrawiam
    Władysław Z.
  • Pomocny post
    #15 3969751
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego wlad, informacje podawane przez kolegę nie są precyzyjne. Aby kolega nie narobił sobie większych problemów niż ma obecnie proponuję uporządkowanie stanu wiedzy o problemie. Proszę więc opisać po kolei:
    - jaki jest do dysk twardy (model dysku)?
    - jak był pierwotnie podzielony na partycje i przy pomocy jakich narzędzi?
    - jaki był system plików na każdej partycji?
    - jakie były instalowane przez kolegę systemy operacyjne i na jakich partycjach?
    - czy był zmieniany rozdzaj systemu plików na którejkolwiek partycji, a jeżeli tak, to na jaki i przy pomocy jakiego narzędzia?
    - jakich narzędzi do odzyskiwania danych kolega próbował i na jakim systemie operacyjnym były one zainstalowane?
  • REKLAMA
  • #16 3970592
    Wlad
    Poziom 12  
    Witam !

jankolo napisał:
    Kolego wlad, informacje podawane przez kolegę nie są precyzyjne. Aby kolega nie narobił sobie większych problemów niż ma obecnie proponuję uporządkowanie stanu wiedzy o problemie. Proszę więc opisać po kolei:
    - jak był pierwotnie podzielony na partycje i przy pomocy jakich narzędzi?
    - jaki był system plików na każdej partycji?
    - jakie były instalowane przez kolegę systemy operacyjne i na jakich partycjach?
    - czy był zmieniany rozdzaj systemu plików na którejkolwiek partycji, a jeżeli tak, to na jaki i przy pomocy jakiego narzędzia?
    - jakich narzędzi do odzyskiwania danych kolega próbował i na jakim systemie operacyjnym były one zainstalowane?

Cytat:

jest to Segate Baracuda IV 40GB.ATA

Cytat:
    - jak był pierwotnie podzielony na partycje i przy pomocy jakich narzędzi

Podzielony był na dwie partycje "C" na którym był zainstalowany XP SP2 i "D" przeznaczony na archiwum. Podział na partycje realizowany był podczas instalacji XP. "C" miała 12GB FAT32 i 28GB "D" FAT32

Cytat:
    czy był zmieniany rozdzaj systemu plików na którejkolwiek partycji, a jeżeli tak, to na jaki i przy pomocy jakiego narzędzia

Wcześniej nie był zmieniany nie było potrzeby ,pięknie chodził (do czasu tej nieszczęsnej pomyłki z tym dyskiem do lapka)

Cytat:
    - jakich narzędzi do odzyskiwania danych kolega próbował i na jakim systemie operacyjnym były one zainstalowane

Używałem narzędzi: Easy Recovery 5 Prof Edition Recover Your Deleted Files Fat And Ntfs (1 Floppy !),.
    >DataRecovery, Undelete and Data Recovery Software for Windows XP ME 98 95 2000 Fast File Recovery,> testdisk-6.6,> Advanced EFS Data Recovery 3.0, >AusLogics Emergency Recovery 2.0.9.155, >GetDataBack fat, >GetDataBack ntfs, >O&O FormatRecovery.

testdisk-6.6, używany był na komputerze kolegi XP, pozostałe na Win98SE instalowane były na tym wlaśnie dysku z którego odzyskiwałem dane (z braku innego dysku), i ten system i pliki były dla laptopa (wybór rodzaju instalacji "typowy"... Dla "laptopa"...itp.)

pozdrawiam.
    Władysław Z.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał na dysku twardym podzielonym na dwie partycje "C" (12 GB FAT32) z systemem Windows XP SP2 oraz "D" (28 GB FAT32) z archiwum danych. Po próbie instalacji Windows 98SE na tym dysku, który był podłączony do laptopa jako dysk slave, partycja "D" zniknęła, a system uruchomił się z Windows 98SE zamiast XP. Partycja "D" nie jest widoczna w systemie, a próby odzyskania danych za pomocą różnych programów (EasyRecovery, TestDisk 6.6, GetDataBack FAT/NTFS, Paragon Partition Manager 7.0, O&O FormatRecovery, AusLogics Emergency Recovery) przyniosły ograniczone rezultaty. Istnieje podejrzenie, że partycja "D" została nadpisana lub usunięta przez instalator Windows 98SE, który sformatował dysk "C" i zmienił układ partycji. Dysk to Seagate Barracuda IV 40GB ATA. Zalecane jest unikanie dalszych operacji na dysku, podłączenie go do innego komputera w celu minimalizacji ryzyka nadpisania danych oraz użycie narzędzi do odzyskiwania danych z partycji FAT32 i NTFS. Problemem jest także odczyt plików odzyskanych przez TestDisk, które są w formacie *.dat i wymagają konwersji lub edycji. Dyskusja podkreśla trudności w odzyskaniu danych po nadpisaniu partycji i konieczność precyzyjnego określenia stanu dysku, systemów plików oraz użytych narzędzi do odzysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA