logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sagemcom Orange (ok. 2014) – jak uzyskać stały poziom audio na wyjściu HDMI lub euro?

kortyleski 30 Sie 2025 09:04 291 12
  • #1 21648440
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Witam. Pytanie dotyczy dekodera sagemcom od Orange. Starszy typ, sprzed około 10 lat. Potrzebuję uzyskać sygnał audio o stałym poziomie, tak żeby volume na pilocie od dekodera nie wpływało na poziom sygnału. Ma HDMI oraz euro. Niestety nie mogę ingerować w elektronikę urządzenia. Co chcę uzyskać - podłączyć zewnętrzne głośniki z własną regulacją dla osoby starszej. Tak żeby nawet po sciszeniu do zera pilotem dekodera można było na zewnętrznych głośnikach regulować głośność
  • #2 21649176
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Można rozebrać pilot i przerwać ścieżki od przycisków głośności na płytce, albo zrobić układ na wzmacniaczu operacyjnym z automatyczną regulacją gain, czyli dostosuje głośność do jednego poziomu, ale nie przy całkowicie wyciszonym dekoderze.
  • #3 21651641
    kortyleski
    Poziom 43  
    Pytanie raczej dotyczyło tematu czy ten dekoder posiada jakieś stało poziomowe wyjście
  • #4 21651674
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    >>21651641 a czy dostosowanie poziomu głośności i następnie ucięcie ścieżek od przycisków głośności na pilocie to skomplikowana sprawa? No nie wydaje mi się. 11 letni dekoder i tak pójdzie do utylizacji, a pilot zawsze dokupić można ew. zeskrobać trochę starej solder maski i odnowić połączenia. Nie jest to trudne, a efekt murowany. Nie ważne jak mocno będzie osoba starsza wciskać przycisk głośności, to nie zmieni głośności nawet o decybel. Możesz dla ułatwienia tej osobie obsługi pilota także poodcinać inne nieprzydatne ścieżki. Pozdrawiam

Added after 4 [minutes]:

>>21651641 Dekoder sagemcom sprzed ok. 10 lat, nic mi to nie mówi. Podaj chociaż model, czy zrób zdjęcie wyjść.
  • #5 21654539
    kortyleski
    Poziom 43  
    konradkarnisz napisał:
    czy dostosowanie poziomu głośności i następnie ucięcie ścieżek od przycisków głośności na pilocie to skomplikowana sprawa?

Tłumaczę i objaśniam. Babka normalnie korzysta z pilota i robi sobie nim głośniej czy ciszej. A że głucha to raczej głośniej. W ciągu dnia to nie przeszkadza za to w nocy już tak bo pokój spory i babka żeby słyszeć tv leżąc w łóżku ustawia taki poziom głośności że ściany chodzą. Dlatego chcę postawić jej przy łóżku małe głośniki komputerowe, takie nocne. Głośność będzie sobie regulować potencjometrem głośników. Tylko muszę skądś wyrwać do nich sygnał. Czyli reasumując po sciszeniu pilotem dekodera do zera głośniki mają grać. Pilota od tv nie ma bo to monitor i wszystkie regulacje odbywają się pilotem dekodera
  • #6 21654547
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1059
    A jak jest połączony TV z tunerem?
    Przewodem "euro"?
    Jeśli tak, to zrobiłbym modyfikowany przewód euro i wstawił na torze audio przełącznik, który przełączałby sygnał na TV lub głośniki. Żeby TV nie brzęczał w czasie, gdy sygnał audio jest odłączony, to przełącznik zwiera przewody audio idące do TV z masą.

Przełączanie dźwięku odbywałoby się jednym przełącznikiem, a regulacja głośności pozostaje nadal pilotem od tunera.

A można pójść jeszcze dalej, i wyciągnąć zasilanie z zasilacza głośników, i sterować tym przekaźnik zamiast przełącznika audio, wtedy przełączanie będzie następowało automatycznie razem z włączeniem głośników.

Rozwiązanie łatwe do zrealizowania, tanie i przede wszystkim łatwe w obsłudze dla starszej osoby.
  • #7 21654548
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Chłopaki, strasznie kombinujecie z tymi kablami i przełącznikami. Wątpię żeby ten dekoder miał w ogóle wyjście o stałym poziomie, stare sprzęty rzadko kiedy to miały.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #8 21654557
    Rysio4001
    dawidoo2115 napisał:
    Chłopaki, strasznie kombinujecie z tymi kablami i przełącznikami. Wątpię żeby ten dekoder miał w ogóle wyjście o stałym poziomie, stare sprzęty rzadko kiedy to miały.
    Ale to, co ja napisałem, nie dotyczy uzyskania stałego poziomu sygnału audio, tylko wykorzystania tego, co jest. A rozwiązanie jest łatwe do zrealizowania i proste w obsłudze, oraz spełnia założenia wyłączenia dźwięku w TV i odsłuchu przy użyciu głośników "komputerowych".

Dodano po 21 [minuty]:

Rysio4001 napisał:
    można pójść jeszcze dalej, i wyciągnąć zasilanie z zasilacza głośników, i sterować tym przekaźnik zamiast przełącznika...
    Lub całe przełączanie wbudować w głośnik, wtedy oprócz przewodu audio z tunera do głośnika, byłby jeszcze drugi z głośnika do TV, i nie ma wtedy żadnych przełączników czy przekaźników gdzieś tam przy tunerze czy TV.
  • #9 21654592
    kortyleski
    Poziom 43  
    Rysio4001 napisał:
    A jak jest połączony TV z tunerem

HDMI.
    Rozwiązania z przekaźnikami i ogólnie bardziej zaawansowaną elektroniką znam i potrafię to zaprojektować i wykonać. Myślałem że uda się prosto, niestety nie.
    dawidoo2115 napisał:
    Wątpię żeby ten dekoder miał w ogóle wyjście o stałym poziomie, stare sprzęty rzadko kiedy to miały.

Właśnie stare sprzęty miały stały poziom sygnału na wyjściu euro. Zarówno audio jak i video. Te nowe pogmatwali
  • #10 21654691
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1703
    Witam,
    widzę, że wszyscy zapomnieli o tym, jakie sygnały występują w złączu SCART, a przecież ten standard złącza jeszcze nie wymarł, żeby amnezja dotykała użytkowników forum, którzy mają już swoje lata i w tym temacie się udzielają.
    Panowie... i panie - w złączu SCART występuje stały poziom sygnału audio, który podaje się na urządzenia odtwarzające.
    Autorze - wystarczy podłączyć odpowiedni kabel do odpowiednich pinów złącza SCART i drugi koniec kabla podłączyć do głośników, które wymieniłeś (zapewne wtykiem minijack). W dekoderze będzie można ściszyć dźwięk, a w głośnikach komputerowych sterować niezależnie od dekodera.
    Ba, nawet można do głośników komputerowych podłączyć słuchawki i babcia wtedy może słuchać na słuchawkach w nocy (problem będzie, kiedy się zapomni i wstanie z łóżka do toalety ze słuchawkami na uszach). Teraz zależy wszystko od babci, które rozwiązanie będzie dla niej wygodne.

Pozdrawiam
  • #11 21654725
    Rysio4001
    clubber84 napisał:
    widzę, że wszyscy zapomnieli o tym, jakie sygnały występują w złączu SCART, a przecież ten standard złącza jeszcze nie wymarł, żeby amnezja dotykała użytkowników forum, którzy mają już swoje lata i w tym temacie się udzielają.
    Panowie... i panie - w złączu SCART występuje stały poziom sygnału audio, który podaje się na urządzenia odtwarzające.
    Nie zgodzę się z tym. Sam jestem w posiadaniu dwóch tunerów różnych marek oraz odtwarzacza DVD ze złączami SCART "euro", i na wszystkich tych urządzeniach zmienia się poziom sygnału audio, zciszając lub podgłaśniając go pilotem.
    Natomiast mam dwa magnetowidy i tam rzeczywiście poziom sygnału jest stały, ale magnetowidy nawet nie mają przycisków regulacji głośności.
    W TV na złączu SCART (wyjście z TV) też jest stały poziom sygnału, przynajmniej ja tak dotychczas spotykałem.

Natomiast co do tunerów, to sporo różnych modeli podłączałem do starych TV, i niestety zawsze poziom sygnału na wyjściach analogowych (zresztą na HDMI też) zmieniał się podczas zgłaśniania i zciszania na pilotach tych tunerów.

kortyleski napisał:
    Rysio4001 napisał:
    A jak jest połączony TV z tunerem

HDMI.
    To trochę komplikuje sprawę.

A czy w tym tunerze wyjście analogowe SCART jest aktywne (daje sygnał), gdy jest połączony z TV przez HDMI, bo niestety też spotykałem, że w takiej sytuacji wyjście analogowe tunera było nieaktywne.
  • #12 21655573
    kortyleski
    Poziom 43  
    clubber84 napisał:
    Autorze - wystarczy podłączyć odpowiedni kabel do odpowiednich pinów złącza SCART i drugi koniec kabla podłączyć do głośników, które wymieniłeś (zapewne wtykiem minijack). W dekoderze będzie można ściszyć dźwięk, a w głośnikach komputerowych sterować niezależnie od dekodera.

Miód na me uszy wylales. Po specyfikacji to zapewne piny 1, 2 i 3. Polutuję. Zobaczymy
  • #13 21655974
    Rysio4001
    kortyleski napisał:
    Po specyfikacji to zapewne piny 1, 2 i 3.
    Nie.
    Wyjście (OUT) sygnału audio (gniazdo SCART przy dekoderze/tunerze) to piny:
    1 - kanał prawy (R)
    3 - kanał lewy (L)
    4 - masa (GND)

Natomiast wejście (IN) audio (gniazdo SCART przy monitorze) to piny:
    2 - kanał prawy (R)
    6 - kanał lewy (L)
    4 - masa (GND)

Innych pinów audio w SCART nie ma.

kortyleski napisał:
    Polutuję. Zobaczymy
    Najlepszy sposób, aby jednoznacznie sprawdzić, jak jest w tym dekoderze z sygnałem audio.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uzyskania stałego poziomu sygnału audio na wyjściu HDMI lub euro (SCART) w starszym dekoderze Sagemcom od Orange (ok. 2014), tak aby regulacja głośności pilotem dekodera nie wpływała na poziom sygnału podawanego do zewnętrznych głośników komputerowych z własnym potencjometrem. Problemem jest brak możliwości ingerencji w elektronikę dekodera oraz fakt, że przy całkowitym wyciszeniu pilotem sygnał audio zanika, co uniemożliwia niezależną regulację głośności na głośnikach. Wskazano, że starsze urządzenia często miały stały poziom sygnału na wyjściu euro/SCART, jednak w przypadku tego dekodera poziom audio zmienia się wraz z regulacją pilotem, także na wyjściu HDMI. Proponowano różne rozwiązania: modyfikację pilota (przerwanie ścieżek przycisków głośności), zastosowanie wzmacniacza operacyjnego z automatyczną regulacją wzmocnienia, użycie przełączników lub przekaźników do wyboru sygnału audio między TV a głośnikami, a także wykorzystanie wyjścia SCART do podłączenia głośników z niezależną regulacją. Podkreślono, że wyjście analogowe SCART może być nieaktywne, gdy dekoder jest podłączony do TV przez HDMI. Ostatecznie rozwiązanie wymaga kompromisu lub dodatkowej elektroniki, gdyż dekoder nie posiada natywnego stałego poziomu sygnału audio niezależnego od pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA