clubber84 napisał: widzę, że wszyscy zapomnieli o tym, jakie sygnały występują w złączu SCART, a przecież ten standard złącza jeszcze nie wymarł, żeby amnezja dotykała użytkowników forum, którzy mają już swoje lata i w tym temacie się udzielają.
Panowie... i panie - w złączu SCART występuje stały poziom sygnału audio, który podaje się na urządzenia odtwarzające.
Nie zgodzę się z tym. Sam jestem w posiadaniu dwóch tunerów różnych marek oraz odtwarzacza DVD ze złączami SCART "euro", i na wszystkich tych urządzeniach zmienia się poziom sygnału audio, zciszając lub podgłaśniając go pilotem.
Natomiast mam dwa magnetowidy i tam rzeczywiście poziom sygnału jest stały, ale magnetowidy nawet nie mają przycisków regulacji głośności.
W TV na złączu SCART (wyjście z TV) też jest stały poziom sygnału, przynajmniej ja tak dotychczas spotykałem.
Natomiast co do tunerów, to sporo różnych modeli podłączałem do starych TV, i niestety zawsze poziom sygnału na wyjściach analogowych (zresztą na HDMI też) zmieniał się podczas zgłaśniania i zciszania na pilotach tych tunerów.
kortyleski napisał: Rysio4001 napisał: A jak jest połączony TV z tunerem
HDMI.
To trochę komplikuje sprawę.
A czy w tym tunerze wyjście analogowe SCART jest aktywne (daje sygnał), gdy jest połączony z TV przez HDMI, bo niestety też spotykałem, że w takiej sytuacji wyjście analogowe tunera było nieaktywne.